|
Originile Principatului Moldovei, uitate de noi
Astăzi patria noastră Moldova se află la o răscruce istorică, și e bine să ne amintim de rădăcinile statului nostru. În același timp, este necesar să lămurim memoria istorică și să conștientizăm vechimea Moldovei. Ni se cere să renunțăm la autoidentificare și să uităm, că principatul creat pe aceste meleaguri a fost unul dintre cele mai vechi și uimitoare state ale Europei de Est, fiind perla templului european, bastionul, scutul și cetatea lui.
«Deșteaptă-te și trezește-te din somn»
Un vechi text budist spune, că în clipa în care zeii își pierd memoria, ei cad jos. Ceva asemănător trăim noi azi. Există un străvechi text gnostic despre o perlă. Conform marelui moldovean Mircea Eliade, mitul gnostic descris în lucrare aparține „miturilor memoriei și uitării”. Denumirea „Imn Perlei” a fost dată de traducători, în sursă textul este întitulat „Cântarea lui Toma, apostolul lui Iuda, în Țara Indiei”. Dintre fragmentele rămase ale Faptelor, păstrate în versiunile siriană și greacă, cea siriană este mai apropiată de original. Esența sa, pe scurt, este următoarea.
Prințul vine din Orient în Egipt pentru a găsi „o perlă unică, situată în mijlocul mării, în jurul căreia zace un șarpe, care sperie pe toată lumea cu un fluierat pătrunzător”. În Egipt, el este capturat de băștinași. Aceștia îi dau să guste din bucatele lor, și prințul își pierde memoria și conștientizarea personalității sale. „Am uitat că-s fiul unui rege și l-am slujit pe regele lor, am uitat de perla pentru care m-au trimis părinții mei și, sub influența bucatelor, am căzut într-un somn profund”. Dar părinții au aflat ce a pățit fiul lor și i-au scris o scrisoare. «Tatăl tău, regele regilor, și mama ta, Doamna Răsăritului, și fratele tău te salută, fiul nostru! Deșteaptă-te și trezește-te din somn și ascultă cuvintele scrisorii noastre. Amintește-ți că ești fiul unui rege. Uite în ce sclavie ai căzut. Adu-ți aminte de perla pentru care ai fost trimis în Egipt». Scrisoarea a zburat spre prinț ca o pasăre, a aterizat la picioarele lui și a prins glas. „La sunetul acestei voci și la foșnetul scrisorii, m-am trezit și somnul m-a părăsit. Am ridicat-o, am lipit-o de inima mea, am deschis sigiliul, am citit, iar cuvintele acestei scrisori au coincis cu ceea ce mi-a fost imprimat pe inimă. Mi-am amintit că eram de viță regească și nașterea mea nobilă s-a manifestat. Mi-am adus aminte de perla, în căutarea căreia am fost trimis în Egipt, și am început să chem șarpele care îi speria pe toți cu fluieratu-i terifiant. Cu ajutorul vrăjilor, l-am adormit, am pronunțat numele tatălui meu peste el și, după ce am luat perla, am mers la casa părintească”.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1617
- Populația:
- 1945 locuitori
Căzăneşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Căzăneşti, Vadul-Leca și Vadul-Leca Nou. Localitatea este situată la distanța de 40 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1945 de oameni. Satul Căzănești a fost menționat documentar în anul 1617.
Comentarii
(0)