|
Ce locuri neexplorate au rămas în Chișinău pentru cunoscătorii istoriei sale
În Chișinău există o mulțime de locuri neobișnuite și unice, dar pentru cunoscătorii istoriei orașului, pentru ghizi, mai există încă multe pete albe pe harta orașului, unde ar vrea să ajungă, dar deocamdată nu reușește.
Despre aceasta a recunoscut într-un interviu acordat portalului Noi.md, ghidul Alexandru Pavlov, chișinăuian de primă generație, cunoscător al istoriei orașului Chișinău, răspunzând la întrebarea despre locurile neexplorate ale orașului nostru.
”Desigur, există asemenea locuri. Orice cercetător știe că odată cu extinderea cercului de cunoștințe se extinde hotarul neexploratului. Dar ”știe-tot” este caracteristic celui care s-a oprit în dezvoltarea sa. Pe harta orașului există numeroase pete albe. Există locuri în care vreau să ajung, dar deocamdată nu reușesc. Există locuri ”explorate”, dar care nu contenesc să uimească prin caracterul neobișnuit și paradoxal”, a menționat Alexandru Pavlov.
Potrivit lui, spre exemplu, alături de așa-numitul «Lac al tractoarelor», la intrarea în sectorul Sculeni, este o mică așezare, o fermă care a existat și la hotarul secolelor XIX-XX (acolo oamenii locuiesc mai bine de 100 de ani!).
”Este o lume minusculă la scara urbană, despre existența căreia nu știe nimeni, în afară de localnici. Avem destule asemenea «lumi» în Chișinăul «mare». Și asta îl face și mai minunat. Unicitatea și diversitatea micului îmbogățesc marele, care le unește”, a spus ghidul.
El a atras atenția că și într-un șir de orașe europene turiștilor le este demonstrată, spre exemplu, cea mai îngustă stradă.
”Pot spune că ale noastre ”cele mai înguste străzi” pot concura cu succes cu ”ale lor”. În traseele mele turistice am inclus două asemenea străzi. O cărărușă de cca un metru lățime șerpuiește printre gardurile de lemn, dar este marcată pe harta Chișinăului ca stradă cu drepturi depline. Și are case numerotate legal. Dar avem și o stradă lată, prezentabilă, pe care totuși nu este înregistrată măcar o adresă”, a subliniat Alexandru Pavlov.
Potrivit lui, încă nu demult, pentru el era ”terra incognita” localitatea numită în oraș Malina Mică.
”Este un teritoriu mare, valea pîrîului Malina Mică. Include propriile zone locale, distincte. Spre exemplu, ”Caucaz”. Dacă din intersecția bulevardelor Ștefan cel Mare și Negruzzi veți ocoli lateral hotelul «Chișinău», veți nimeri în lumea misterioasă a străzii Odessa și stradelelor Caucaz. Este interesant, că altă dată strada Odessa și bd. Ștefan cel Mare formau un tot întreg. Le-a despărțit hotelul ”Chișinău”, construit în anii 1950 (pentru care arhitectului Kurtz i-au fost adresate multe reproșuri ).
Eu fac mai multe excursii la Malina Mică, de la începuturile ei ( str. Grenoble) la confluența cu r. Bîc (în regiunea combinatului de tutun)”, a menționat el.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1667
- Populația:
- 1298 locuitori
Crăsnăşeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Crăsnăşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 12 km de oraşul Teleneşti şi la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1298 de oameni. Satul Crăsnăşeni a fost menționat documentar în anul 1667.
Comentarii
(0)