Spre compartiment: Istoria
03 septembrie 2024, 12:30 Istoria views 113110
Petru Rareş – un mare domn al Moldovei
03 septembrie 2024, 12:30 Istoria views 113110

Petru Rareş – un mare domn al Moldovei

Astăzi se împlinesc 477 de ani de la trecerea în eternitate a marelui domnitor Petru Rareş (1527-1538; 1541-1546). Venirea la scaunul Moldovei a acestui domnitor este învăluită de legende, la răspîndirea cărora a contribuit Dimitrie Cantemir (în Descrierea Moldovei).

Documentele, actele cancelariei Moldovei demonstrează, fără urme de îndoială, că Petru vodă, zis Rareş, a domnit de două ori. În al doilea an de domnie se implică în luptele pentru tronul Ungariei. Campaniile moldoveneşti în sprijinul lui Ioan Zapolya au fost victorioase. Încurajat, fără multă socoteală, la 1530 Petru Rareş ocupă Pocuţia, dar în august 1531 armata moldovenească suferă două înfrîngeri, la Gvozdiek şi Obertyn.

La 1538 otomanii în frunte cu sultanul Soliman Magnificul atacă Moldova, din nord atacau ţara polonii, dinspre Nistru au năvălit tătarii. Petru Rareş încheie o înţelegere cu polonii, respinge pe tătari. Însă hoardele otomane ocupă Suceava. Trădat de boieri, Petru Rareş se refugiază (27 septembrie 1538) în Transilvania.
În a doua sa domnie s-a arătat tot atît de energic, ca şi în prima. Mai întîi, a pedepsit crunt pe boierii care l-au trădat, apoi a organizat o expediţie în Transilvania (1541-1542), dar fără succes. A semnat o înţelegere cu Habsburgii, care însă „nu i-a fost de folos”, afirmă C. Mihăescu-Gruiu. Se stinge din viaţă în 1546.

A fost un mare credincios şi un mare sprijinitor rîvnitor al bisericii pravoslavnice. Din vremea domniei lui ne-au rămas mănăstirile Rîşca, Pobrata, Moldoviţa (reclădită), bisericile din Baia, Suceava, Hîrlău, Tîrgul Frumos ş. a. „A fost unul din puţinii domnitori din secolul XVII, care a luptat cu atîta perseverenţă pentru neatîrnarea Moldovei”, - subliniază C. Mihăescu-Gruiu.

Cuvinte cheie:

istoria , Moldova , domnitori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1547
Populația:
745 locuitori

Vîprova este un sat din cadrul comunei Puțintei, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 745 de oameni. Satul Vîprova a fost menționat documentar în anul 1547.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.