|
Moldova comemorează fapta eroică a ofițerilor batalionului disciplinar în luptele din capul de pod de pe Nistru
În Moldova este vie și păstrată memoria despre fapta eroică a ofițerilor batalionului disciplinar în luptele din apropierea satului Șerpeni de la capul de pod de pe Nistru.
Despre aceasta a scris pe pagina sa de socializare unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, conducătorul echipei de căutare "August" Alexei Petrovici, scrie Noi.md.
El a amintit că la 18 august 1944, batalionul disciplinar special 13 al Frontului 3 ucrainean a mers în ultima sa bătălie în apropierea satului Șerpeni. În această zi, tradițional, în Moldova sînt comemorați soldații și ofițerii Armatei Roșii, care au luptat pentru eliberarea Moldovei de fascism.
Alexei Petrovici a remarcat că pe aproape toate capetele de pod de pe Nistru, în primele rînduri ale atacanților se aflau soldați din batalioanele disciplinare. Mențiunile despre aceștia nu au fost incluse în memoriile postbelice despre război, iar subiectul unităților disciplinare ale Armatei Roșii a rămas puțin studiat pînă la începutul anilor 1990. Ulterior, s-au adunat o mulțime de aberații despre participarea unităților disciplinare în Marele Război pentru Apărarea Patriei, a fost realizat un serial de televiziune și s-au scris tone de maculatură, amestecînd într-o grămadă fapte reale și povești încîlcite.
"Cu trei ani în urmă, în primele luni ale pandemiei, fiind în carantină, am transpus în format audio amintirile unui veteran al celui de-al 13-lea BSD Iosif Zarubinski. Documentele de arhivă disponibile astăzi despre acțiunile batalionului disciplinar în zona Șerpenilor oferă astăzi posibilitatea de a privi cu alți ochi fapta ostașilor din unitățile disciplinare în luptele de pe capul de pod de pe Nistru", a scris unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, conducătorul echipei de căutare "August" și a postat cartea audio corespunzătoare despre fapta eroică ofițerilor sancționați, care și-au răscumpărat vina cu sînge pe capul de pod Șerpen din Moldova, în vara anului 1944.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1533
- Populația:
- 1309 locuitori
Vărzăreştii Noi este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Vărzăreştii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1309 oameni. Satul Vărzăreştii Noi a fost menționat documentar în anul 1533.
Comentarii
(0)