Spre compartiment: Istoria
16 mai 2014, 09:32 Istoria views 14770
16 mai 2014, 09:32 Istoria views 14770

Descoperire: Civilizaţia minoică a fost creată de strămoșii noștri


Foto: everyhistory.org

Civilizaţia minoică - creatoarea celei dintîi culturi avansate din istoria Europei și premergătoarea civilizației grecești - a fost considerată multă vreme ca avînd o origine exotică, africană. Dar un studiu genetic recent a dezvăluit adevărata ei natură.

Minoicii erau europeni „sadea”, nu proveneau din Africa, arată cercetările genetice bazate pe analiza ADN, realizate la Universitatea din Seattle, Washington, SUA, relatează descoperă.ro. Rezultatele au fost prezentate în jurnalul ştiinţific Nature Communications.

Concluziile cercetătorilor se bazează pe analiza genetică comparativă a ADN-ului extras din schelete vechi de cca. 4.000 de ani, provenite din cultura minoică din Creta, şi a ADN-ului provenit de la locuitori din trecut şi de azi ai Europei şi Africii.

„Ştim acum că întemeietorii primei civilizaţii europene avansate erau chiar europeni”, spune George Stamatoyannopoulos, genetician, unul dintre autorii studiului. „Erau foarte asemănători cu europenii neolitici şi cu cretanii actuali”.

Deşi pare pare foarte evidentă, această idee contrazice o teorie multă vreme acceptată, conform căreia vechii locuitori ai Cretei, din vremea civilizaţiei minoice, ar fi venit din nordul Africii.

Cultura minoică a apărut în Creta (insulă care aparţine acum Greciei) şi a cunoscut o epocă de înflorire în perioada 2.700 - 1420 î.e.n.

Sfîrşitul ei a fost destul de brusc, iar cauzele lui rămîn încă enigmatice: unii cercetători cred că o erupţie masivă a vulcanului Thera, de pe insula Santorini, ar fi adus sfîrşitul civilizaţiei minoice, în vreme ce alţii susţin că invazia miceniană a pus capăt acestei civilizaţii din Epoca Bronzului.

Cultura minoică a lăsat vestigii celebre: palatul regal din Knossos (foto), descoperit de arheologi în urmă cu peste 100 de ani.

Cînd arheologul britanic Sir Arthur Evans a scos la lumină vestigiile magnificei construcţii, a fost de părere că ar exista o asemănare între arta minoică şi cea egipteană şi a emis ipoteza că această civilizaţie cretană ar fi fost „importată” din Egipt sau Libia.

Geneticienii au testat acum această ipoteză comparînd ADN-ul mitocondrial provenit de la schelete minoice străvechi, găsite între-o peşteră din Creta şi avînd vîrsta de 3.700-4.400 de ani, cu 135 de mostre de ADN provenite de la populaţii vechi şi moderne din Europa şi Africa.

Potrivit cercetătorilor, nici unul dintre cretani nu aparținea haplogrupului L, care include vechii egipteni și libieni, precum și alte popoare din Africa de Nord. În cele mai multe cazuri, minoicii aparțineau unor haplogrupuri unicale, în timp ce ADN-ul altora era similar fragmentelor genomului locuitorilor din Balcani și Asia Mică (Anatolia), teritorii locuite de traci, strămoșii populațiilor contemporane din Balcani și în special a celor de la nord de Dunăre, inclusiv a moldovenilor.

Rezultatele arată că membrii civilizaţiei minoice erau neîndoielnic europeni, fiind foarte asemănători cu  locuitorii de azi ai Cretei (mai ales cei din regiunea Platoului Lassithi, unde au fost descoperite scheletele) şi cu alţi europeni neolitici, dar diferiţi de populaţiile din Libia şi Egipt.

Cuvinte cheie:

istoria , civilizatie , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
163 locuitori

Balmaz este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Anenii Noi și la 47 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 163 de oameni. Satul Balmaz a fost menționat documentar în anul 1670.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.