Spre compartiment: Istoria
23 august 2011, 09:43 Istoria views 8798
23 august 2011, 09:43 Istoria views 8798

Ştefan cel Mare şi Sfînt se plimbă prin satul Lipnic însoțit de oastea sa

Îmbrăcat în straie roşii, cu coroana pe cap şi însoţit de cîţiva luptători, marele Voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt a decis să viziteze Lipnicul, meleagul unde a avut loc bătălia dintre oastea sa, care a învins-o pe cea tătară. Conform acestui scenariu, zeci de tineri din cadrul Federaţiei Naţionale ”Voievod” au organizat în premieră în satul Lipnic, un festival care a inclus scene teatralizate ale unor momente istorice din viaţa lui Ştefan cel Mare.

Totodată, tinerii echipaţi cu săbii şi scuturi au organizat şi lupte demonstrative, înscenînd bătălia de la Lipnic. Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale ”Voievod”, Nicolae Pascaru, prin organizarea evenimentului, reprezentanţii federaţiei încearcă să atragă atenţia tinerilor asupra istoriei Republicii Moldova, dar şi să arate că istoria Moldovei este de neuitat. “Victoriile şi personalităţile – aceste valori consolidează cetăţenii Republicii Moldova şi fac să-şi iubească ţara cu adevărat”, a spus Nicolae Pascaru.

La rîndul lor, locuitorii din regiune se declară fericiţi de faptul că în fiecare zi merg pe locurile unde, cîndva, a păşit marele voievod, împreună cu oastea sa. ”Dacă tinerii de azi nu sînt educaţi în spiritul dragostei de neam, aprecierii valorilor naţionale, nu cred că acest popor are mari şanse pentru supravieţuire”, a spus directoarea liceului din localitate, Valentina Chiriac. Totodată, aceasta consideră drept regretabil faptul că un loc de o importanţă atît de mare nu este valorificat corespunzător, dar este dat uitării.

Ulterior, unii reprezentanţi ai Federaţiei ”Voievod” s-au deplasat spre locul, unde potrivit locuitorilor din regiune, a fost cîmp de luptă, deoarece se observă urmele unui arc ridicat. Aceştia susţin că, din spusele strămoşilor, prima aşezare a satului era pe locul cîmpului de luptă, aceasta însă a fost ars de tătari, iar ulterior a fost reconstruită pe o altă porţiune de teren.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1113 locuitori

Horodca este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Horodca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Ialoveni și la 47 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1113 oameni. Satul Horodca a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.