Mergi spre compartimentul: Istoria
05 august 2023, 13:30 Istoria views 4434
Istoria apariției Stadionului Republican
05 august 2023, 13:30 Istoria views 4434

Istoria apariției Stadionului Republican

La data de 27 decembrie 1948, Comitetul Central al Partidului Comunist Unional (bolșevic) a emis Hotărîrea cu privire la dezvoltarea în masă, a culturii fizice și creșterea potențialului fizic al populației.

Această prevedere a fost preluată pentru implementare de către CC PC(b) din Moldova și a servit temei pentru construcția Stadionului Republican în or. Chișinău.

Stadionul a fost construit în perioada anilor 1950 – decembrie 1951. Imediat după darea în exploatare, gazonul a început să degradeze și în octombrie 1952 – 5 aprilie 1953 au fost realizate lucrările de montare a noului gazon. La acea etapă nu erau construite încă terenurile sportive, orășelul gimnaștilor, pavilionul și nu au fost lichidate defecteletribunei estice.

În anul 1955 au demarat lucrările de reconstrucție a Stadionului, care au durat pînă în anul 1957. Au fost extinse tribunele din partea de nord cu 6000 locuri și cele din partea sudică cu 1 500 locuri spre vest și 1 500 locuri spre est. Din partea pavilionului sportiv a fost amenajată o tribună cu capacitatea de 1 000 locuri. În spațiile de sub tribune au fost amenajate vestiarele, cantina, cabinetul medical, vestiarul arbitrilor, încăperile pentru masaj și odihnă etc. În rezultatul reconstrucției au fost instalate sistemele de radioficare, alarmă, telefonie și ceasoficare. Stadionul a fost reconstruit și în anul 1974, fiind extins pînă la 21 580 locuri.

În continuare sînt prezentate documente fotografice și cinematografice cu Stadionul Republican unde erau organizate competiții sportive, manifestări culturale și evenimente cu caracter propagandistic, prin care se disemina ideologia comunismului și cultul personalității (lui Stalin la începutul anilor ”50 ai sec. XX, Lenin etc.), elemente ale regimului totalitar bolșevic.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

stadion , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
273 locuitori

Congazcicul de Jos este un sat din cadrul comunei Congazcicul de Sus, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 5 km de municipiul Comrat și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 273 de oameni. Satul Congazcicul de Jos a fost întemeiat în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.