Spre compartiment: Istoria
22 iunie 2023, 16:30 Istoria views 3893
Adevărul despre Marele Război pentru Apărarea Patriei. Discuția 4
22 iunie 2023, 16:30 Istoria views 3893

Adevărul despre Marele Război pentru Apărarea Patriei. Discuția 4

Discuția 4. Eroii pămîntului moldovenesc.

Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945 al poporului sovietic împotriva ocupanților fasciști, care a fost parte integrantă al celui de-al Doilea Război Mondial din 1939-1945, a fost cel mai brutal și sîngeros război din istoria omenirii. În timpul acestui război au murit aproximativ 27 de milioane de cetățeni sovietici. Dintre aceștia, circa 650 mii sînt locuitori ai Republicii Moldova.

Moartea a 570 de mii de oameni pașnici în Moldova a fost rezultatul ocupației româno-germane, restul au murit pe front luptînd cu atacatorii. Trebuie menționat mai ales faptul că numai în timpul Holocaustului pe teritoriul Basarabiei și Transnistriei, regimul de ocupație românesc a ucis intenționat peste 300 de mii de evrei și aproximativ 50 de mii de romi.

În rîndurile Armatei Roșii au luptat împotriva agresorilor fasciști peste 391 de mii de cetățeni ai Moldovei, iar aproximativ un sfert dintre ei (84 de mii de soldați) au fost uciși. Dintre soldații care au murit în luptele cu naziștii, 57 de mii sînt moldoveni etnici.

Dintre băștinașii din Moldova care au luptat în Armata Roșie, fiecare al patrulea/al cincilea a fost voluntar (aproximativ 80 de mii), iar în URSS - fiecare al optulea/al nouălea dintre cei care au îmbrăcat uniforme militare în timpul războiului.

Nu au fost mulți dintre cei care au încercat să evite sub diferite pretexte mobilizarea (motive de familie, starea de sănătate și fără a explica motivele), aceștia au fost doar 5% din contingentul chemat în 1944-1945. Astfel, autoritățile sovietice au reușit să inroleze mai mult de 95% din contingentului de recrutare. În același timp, peste 90% dintre recruții moldoveni au hotărît să facă o încercare mortală de a evita mobilizarea în armata română. În ajunul războiului, în republică locuiau 2,7 milioane de oameni, ceea ce înseamnă că 14,4% din populație a fost mobilizată, doar un pic mai puțin decît în Federația Rusă și Ucraina. Mai mult de 95% din contingentul de recrutare al Moldovei a luptat în Forțele Armate ale URSS. Numărul recruților în Armata Roșie și numărul voluntarilor demonstrează patriotismul poporului moldovean.

Peste 250 de mii de soldați, ofițeri, partizani și cei care efectuau o muncă clandestină, născuți în RSS Moldovenească, au fost premiați pentru bărăție și curaj în lupta împotriva fascismului cu ordine și medalii ale URSS (aproape fiecare al doilea, în timp ce în URSS în ansamblu – fiecare al 5-lea soldat). Pămîntul moldovenesc a oferit țării 19 eroi ai Uniunii Sovietice și 7 cavaleri deplini ai Ordinului Slava.

Printre Eroii Uniunii Sovietice născuți în Moldova, decorați cu acest titlu pentru faptele eroice comise în luptele împotriva cotropitorilor fasciști sînt 3 comandanți:

- Timoșenko Semion Constantinovici - de două ori Erou al Uniunii Sovietice, Mareșal al Uniunii Sovietice, comandant de front și reprezentant al Comandamentului Suprem;

- Lebedenco Nichita - general-locotenent, comandant al diviziei de pușcași și al corpului de pușcași al Gărzilor;

- Verșigora Piotr Petrovici - general-maior, comandant al Diviziei 1 de partizani din Ucraina.

Eroii moldoveni sînt împărțiți în următoarele tipuri de trupe::

Infanterie - 10 persoane: Belețchi, Vlasenco, Pavloțchii, Plugarev, Soltîs, Borodachii, Darii, Emelianov, Tkaci, Cicik.

Artileriști – 6 persoane: Kovali, Mașcauțan, Polețchii, Sorochin, Șcerbinko, Tihoneak.

Aviație - 4 persoane: Calaraș, Kolesnicenko, Sokolov, Cernienko.

Tanchiști - 2 persoane: Jarcinski și Bocikovski. Născut la Tiraspol, tanchistul Vladimir Bocikovski după război a urcat pînă la gradul de locotenent-general al trupelor tanchiste.

Cavalerie – 1 persoană: Bulgarin.

După componența națională, Eroii Uniunii Sovietice și cavalerii deplini ai Ordinului Slava:

Moldoveni – 8 persoane.

Eroi ai Uniunii Sovietice – 5 persoane: Bolgarin, Vlasenco, Calaraș, Covali, Plugarev.

Cavalieri ai Ordinului Slava – 3 persoane: Borodachii, Dariev, Cicic.

Ruși - 5 persoane.

Eroi ai Uniunii Sovietice - 4 persoane: Bocikovski, Polețkii, Sokolov, Sorokin.

Cavaler al Ordinului Slava: Emelianov.

Ucraineni - 11 persoane.

Eroi ai Uniunii Sovietice – 8 persoane: Timoșenko, Verșigora, Jarcinski, Kolesnicenko, Lebedenko, Soltîs, Cernienko, Șcerbinko.

Cavaleri ai Ordinului Slava– 3 persoane: Belețki, Tihoniak, Tkaci.

Evrei - 2 persoane.

Eroi ai Uniunii Sovietice: Mașkauțan și Pavloțki.

Componența națională a Eroilor Uniunii Sovietice și deținătorii deplini ai Ordinului Slava reflectă specificul recrutării moldovenilor nativi în rîndurile Armatei Roșii. În perioada inițială a războiului, în 1941, majoritatea erau localnici din regiunile din stînga Nistrului, iar în 1944 – de pe malul drept al Nistrului.

Printre eroii moldoveni se numără un soldat care a repetat fapta eroică a lui Alexandr Matrosov în timpul Marelui Război Patriotic. La 11 februarie 1945, în bătălia pentru satul Luisenthal, un tînăr din Moldova, ucraineanul, soldatul Ion Soltîs a închis ambrazura inamicului cu pieptul său. O faptă eroică similară a făcut și un reprezentant al găgăuzilor în timpul luptei sovietico-japonez din 1945: sergent-mitraliorul Anton Buiuklî, care a acoperit cu pieptul său ambrazura japonezilor pe 13 august 1945.

La Complexul memorial "Eternitatea" din Chișinău, tuturor eroilor Uniunii Sovietice și deținătorilor deplini ai Ordinului Slava – originari din Moldova, le-au fost instalate plăci comemorative individuale.

Marele Război pentru Apărarea Patriei, desigur, este unul dintre cei mai importanți piloni ai memoriei colective a popoarelor CSI (a poporului sovietic). Imaginea acelui război și a Victoriei este un simbol al puterii fostei noastre Patrii comune, al unității oamenilor de diferite naționalități, grupuri sociale și de vîrstă și servește drept o amintire a potențialului spiritual enorm pe care îl dețin popoarele noastre frățești.

Firește, datoria noastră, a urmașilor Marii Victorii asupra fascismului, este să păstrăm memoriile de război și locurile de înmormîntare ale celor care au murit în timpul Marelui Război Patriotic, să păstrăm cu atenție amintirea acelor evenimente, a compatrioților noștri care au murit și care sunt exemple de curaj și eroism.

Ne amintim de toți și sîntem mîndri de ei!

Cuvinte cheie:

război , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
77 locuitori

Pînzărenii Noi este un sat din cadrul comunei Pînzăreni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Fălești și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 77 de oameni. Satul Pînzărenii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.