Spre compartiment: Istoria
08 decembrie 2014, 15:59 Istoria views 19515
08 decembrie 2014, 15:59 Istoria views 19515

Civilizația sumeriană – victima secetei

Nu există dovezi scrise care ar menționa direct seceta drept cauză a dispariției civilizației sumeriene, dar făcînd trimitere la o serie de dovezi indirecte arheologice și geologice, oamenii de știință cred ca ea ar fi cauza.

Potrivit lui Matt Konfirst de la Ohio University (SUA), datele prezentate la conferința Uniunii geofizice americane, subliniază vulnerabilitatea umanității în fața dezastrelor climatice, inclusiv cele cu caracter antropogen, deoarece ele antrenează o cascadă de consecințe imprevizibile, scrie LiveScience.

Înflorirea civilizației sumeriene din sudul Mesopotamiei a început pe la mijlocul mileniului IV î.Hr. Anume sumerienii au inventat primul sistem de scriere (cuneiformă), aici a apărut prima roată și arcadele, aici apare cel  mai vechi monument de literatură epică ("Povestea lui Ghilgameș"). Două mii și jumătate de ani mai tîrziu, această civilizație a dispărut.

O serie de dovezi geologice indică că aproximativ 4200 de ani în urmă, în Orientul Mijlociu a început o secetă severă, care a durat aproximativ 200 de ani, dacă nu mai mult. Evaporarea crescută a Mării Roșii și Mării Moarte a scăzut nivelul apei în lacul Van, în Turcia modernă, a crescut cantitatea de praf din aer.

Iar săpăturile arheologice au scos la iveală o reducere semnificativă a numărului de așezări: 74% din așezări din Mesopotamia au fost abandonate. Zonele populate au scăzut cu 93%. Situația demografică a suferit mari schimbări, tensiunile sociale au crescut, dar nu aceasta a condus la prăbușirea civilizației.

În jurul anului 2000 î.Hr. Sumerul a fost lovit de două valuri de nomazi. Orașul principalal țării, Ur, a căzut. În următoarele două milenii sumeriana s-a păstrat ca limba științei (cum ar fi limba latină în Evul Mediu), dar apoi a fost dată uitării.

Cuvinte cheie:

istoria , civilizatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1572
Populația:
2729 locuitori

Boşcana este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Boşcana şi Mărdăreuca. Satul este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Criuleni şi la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Boşcana constituie 2729 de oameni. Prima atestare documentară a satului Boşcana datează din 12 martie 1572.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.