Mergi spre compartimentul: Istoria
27 iulie 2020, 14:00 Istoria views 5212
Elena Voloșanca și paginile necunoscute din istoria Moldovei. Partea a V-a
27 iulie 2020, 14:00 Istoria views 5212

Elena Voloșanca și paginile necunoscute din istoria Moldovei. Partea a V-a

Pe om îl determină timpul în care i-a fost dat să se nască, țara și plaiul pe care i-a fost dat să crească și personalitatea lui, totalitatea viziunilor, ideilor și a impulsurilor volitive spirituale ale lui.

Pentru a stabili aceste puncte semnificative din viața eroinei populare a Moldovei, principesei moldovene Elena lui Ștefan, devenită Mare Ducesă de Tver și prințesă de Moscova, soția prințului Ivan cel Tînăr, să încercăm a înțelege acel tezaur spiritual, totalitatea ideilor care au format lumea ei interioară.

Toate acestea ne vor permite apoi să determinăm totalitatea viziunilor ducesei Elena, diferite de viziunile elitei îndepărtatei Moscovia. Ce anume a permis, pe de o parte, elitei patriarhale a preoțimii moscovite să o condamne ca pe o apărătoare a ereziei, iar de pe alta – ce l-a făcut pe poporul rus din îndepărtata Moscovie să o mitologizeze și să o păstreze în memoria poporului ca pe o eroină sacră, o conducătoare înțeleaptă, ca pe o apărătoare a drepturilor celor defavorizați, adică, ca pe un personaj istoric, care în folclor, în poveștile și legendele medievale a devenit bastion al credinței adevărate, a cunoașterii adevărate, a înțelegerii adevărate a binelui.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

istoria , Elena Voloșanca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
3693 locuitori

Mileştii Mici este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mileştii Mici și Piatra Albă. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3693 de oameni. Satul Mileştii Mici a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.