Mergi spre compartimentul: Istoria
13 noiembrie 2012, 11:35 Istoria views 6282
13 noiembrie 2012, 11:35 Istoria views 6282

Comoara tracică veche de 2 400 de ani, descoperită în Bulgaria

Arheologii au descoperit, joi, în nordul Bulgariei o comoară atribuită tracilor, veche de 2 400 de ani, informează BBC.

Obiectele se aflau intr-un mormînt, situat în apropierea satului Sveshtari, care se află la o distanță de 400 de kilometri de Sofia, informeaza Washington Post.

Liderul echipei de arheologi, Diana Gergova, a precizat că printre artefacte, care datează de la începutul celui de-al treilea secol î.Hr., se află oase, cenușă, dar și bijuterii de aur, o diademă pe care erau reprezentați lei și animale fantastice, patru brățări și un inel.

Obiectele  erau înfășurate într-o pînză țesută din fire de aur.

Diana Gergova susține că artefactele erau, cel mai probabil, rămășite ale unui ritual de înmormîntare și anticipează că echipa sa va găsi un uriaș cimitir în zonă. Ea a ținut să precizeze că descoperirea este unică în Bulgaria.

Arheologii au găsit obiectele pe așa-numitul deal Omurtag, care era situat în centrul orașului antic Gath, unde s-ar fi născut uriașul Goliat, menționat în Biblie.

Cercetătorii consideră că situl arheologic ar putea avea legaturi cu mormîntul conducătorului acestei localități, Kotela, tatăl vitreg al lui Filip al II-lea al Macedoniei (rege al Macedoniei în perioada 359 î.Hr.-336 î.Hr. și tatăl lui Alexandru cel Mare).

Recent, o altă descoperire similară a avut loc în Bulgaria, în timpul lucrărilor pentru autostrada Struma, din vestul țării.

Arheologii au dezgropat platoșe de aur, cercei și clame de aur și mai multe obiecte de argint și chihlimbar, artefacte situate într-un mormînt din apropierea satului Dren, lîngă orașul Radomir.

Tracii au trăit pe teritoriul Bulgariei de astăzi, dar și în unele zone din Grecia, România, Macedonia și Turcia, în perioada 4.000 î.Hr. și secolul 7 d.Hr.

Cuvinte cheie:

istoria , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
565 locuitori

Natalievca este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca, Comarovca, Natalievca, Popovca, Ţapoc. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Fălești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 565 de oameni. Satul Natalievca a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.