Spre compartiment: Istoria
14 octombrie 2024, 16:00 Istoria views 25224
Ioan Mavrocordat – fanariotul care a înfrumusețat capitala Moldovei
14 octombrie 2024, 16:00 Istoria views 25224

Ioan Mavrocordat – fanariotul care a înfrumusețat capitala Moldovei

Ioan N. Mavrocordat a domnit în Moldova între 20 iulie 1743 - mai 1747. Se trage din familia Mavrocordaților care a dat mai mulți domni pe tronul Moldovei și a Valahiei.

Este fiul lui Nicolae Mavrocordat, primul domn fanariot şi frate al lui Constantin Mavrocordat, promotor al unei politici de reforme.  A preluat domnia Moldovei avînd o experiență a domniei în Muntenia între 1716 -1719. Cea mai mare parte a timpului o dedica petrecilor, făcea cheltuieli nesăbuite, din care cauză, mărea tot timpul dările. În domnia lui a fost majorat impozitul pe vite (văcăritul),  care fusese anulat de predecesorul său, Constantin Mavrocordat. Acest lucru a atras nemulțumirea populației care și așa se sufoca de dări.

A contribuit la amenajarea capitalei țării, Iași,  înălțînd o serie de construcții. Din îndemnul lui a fost ridicat un foișor și construită o cișmea cu apă curgătoare lîngă mănăstirea Cetățuia. Apare ca ctitor la  biserica Sf. Nicolae Domnesc din Iași pe care a reparat-o temeinic. Biserica fusese grav afectată de un incendiu cu cîțiva ani înainte.

O parte dintre boierii nemulţumiţi de domnia lui Ioan Mavrocordat  s-au refugiat în Polonia. Deși în 1747 domnitorul oferă sultanului prin intermediul unui grup de boieri plata pentru reînnoirea domniei, sultanul îl mazilește, declarîndu-l „tiran mare și rău platnic”. Cu toate eforturile depuse Ioan Mavrocordat nu a mai putut recîştiga domnia. A murit la Istanbul în 1749.

Cuvinte cheie:

domnitori , istoria , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
466 locuitori

Mihăileni este un sat şi comună din raionul Briceni. Comuna Mihăileni se află la o distanță de 24 km de oraşul Briceni, 35 km de staţia de cale ferată Ocniţa și 216 km de Chișinău. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Mihăileni şi Grozniţa. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 466 locuitori. Prima atestare documentară a satului Mihăileni datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.