Mergi spre compartimentul: Istoria
19 iulie 2012, 11:20 Istoria views 8676
19 iulie 2012, 11:20 Istoria views 8676

Arheologii au descoperit scheletul Mona Lisei

Arheologii italieni au găsit un schelet despre care susţin că aparţine muzei lui Leonardo da Vinci pentru Mona Lisa, după săpăturile realizate la Mănăstirea abandonată Sfînta Ursula din Florenţa, locul unde ar fi fost Gioconda înmormîntată, transmite Fox News.

Arheologii sunt convinşi că scheletul găsit de ei la Mănăstirea Sfînta Ursula din Florenţa aparţinе Lisei Gherardini, cea care a fost modelul pentru capodopera „Mona Lisa” realizată de Leonardo da Vinci în secolul al XVI-lea. Lisa Gherardini a fost soţia unui bogat negustor de mătăsuri din Florenţa, numit Francesco del Giocondo, de aici de altfel venind şi cea dea doua denumire a tabloului, „La Gioconda”.

După moartea soţului ei, Lisa Gherardini s-a călugărit şi şi-ar fi petrecut restul vieţii pînă în 15 iulie 1542, cînd a murit la vîrsta de 63 de ani, la Mănăstirea Sfînta Ursula. În urmă cu o lună la locul cu pricina a fost descoperit un craniu de femeie, însă din cauza unei lipse de fonduri, săpăturile au fost reluate abia în această săptămînă cînd arheologii au reuşit să descopere şi restul scheletului.

Oasele vor fi supuse la teste ADN pentru a se verifica dacă acesta este identic cu cel al craniului găsit în urmă cu o lună. După ce va fi confirmat faptul că este într-adevăr scheletul Lisei Gherardini, arheologii vor să reconstruiască scheletul feţei Giocondei şi poate să găsească răspunsul pentru zîmbetul enigmatic din Mona Lisa.

Capodopera lui Leonardo Da Vinci, „Mona Lisa” a fost pictată începînd din anul 1503 şi terminată cu puţin timp înainte de moartea acestuia în 1519 cînd acesta s-a mutat în Franţa.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
2717 locuitori

Popeasca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Popeasca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2717 oameni. Satul Popeasca a fost menționat documentar în anul 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.