Mergi spre compartimentul: Istoria
30 mai 2012, 14:30 Istoria views 9023
30 mai 2012, 14:30 Istoria views 9023

Schimb independența țării contra unor funcții în guvernul României


Foto: elldor.info 

Elita de la Chișinău la începutul anilor 1990 era dispusă să schimbe independența Republicii Moldova contra unor funcții în guvernul României. Potrivit unor declarații făcute într-un interviu pentru elldor.info de fostul ministru trimis al României, diplomatul Aurel Preda, care a redactat Declarația de independență a Moldovei adoptată în anul 1991.

Potrivit acestuia, guvernarea României l-a delega în mod special la Chișinău pentru a le oferi politicienilor moldoveni un ajutor în procesul de proclamare a intependenței temporare, dar, după cum s-a dovedit, elita moldovenească de atunci ar fi acceptat unirea teritoriului cu România în schimbul unor funcții înalte, relatează MOLDNEWS.

"Dacă tot faceţi Constituţia acum, spune-i lui Ion Iliescu că noi am vrea un post de vicepreşedinte", i-a declarat diplomatului primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.

Însuși Aurel Preda accentuează că "redactarea Declaraţiei de Independenţă a fost concepută ca un prim pas spre reunificarea celor două state româneşti. În acest sens, trebuia rezervat un post de vicepreşedinte al României, care să rămînă vacant pînă cînd se va realiza unirea. Apropiaţii lui Ion Iliescu nu au acceptat". Totodată, diplomatul a menționat că acțiunile sale nu pot fi interpretate altfel decît o pregătire pentru unirea celor două țări.

"Atunci cum înţelegeţi dumneavoastră situaţia? Un reprezentant al MAE de la Bucureşti este trimis la Chișinău să redacteze Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, el participă la festivităţile şi la ceremonia de declarare a independenţei în Parlament, el redactează decretele care sună cam aşa "Cu data prezentului decret, Imnul de Stat al Republicii Moldova este Deşteaptă-te, Române!", "Cu data prezentului decret, Drapelul de Stat al Basarabiei este aşa…", ce concluzie putea să tragă Mircea Snegur? El şi-a închipuit, în absenţa altor granguri de la Bucureşti, că Preda ăsta e ăla care are prerogativele negocierilor şi a fost trimis acolo", a spus el.

Mai mult, Aurel Preda povesteşte că refuzul final a fost emis înainte ca Snegur să plece la Alma-Ata pentru a semna aderarea la CSI, iar președintele României i-ar fi recomandat omologului său moldovean să adere la Comunitate.

Comentarii

 (1)
  • #1 Katz Răspunde Citează selecţia
    Какие конченые у нас политики. Снегур тебе за приднестровскую войну из ада привет передавали, ждут!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1221 locuitori

Camenca este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brînzeni, Buteşti, Moleşti, și Camenca. Localitatea se afla la distanţa de 15 km de orașul Glodeni şi la 190 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1221 de oameni. Satul Camenca a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.