Mergi spre compartimentul: Istoria
01 mai 2015, 14:50 Istoria views 18042
01 mai 2015, 14:50 Istoria views 18042

Murdăria de pe cărți a povestit despre secretele cititorilor din Evul Mediu

Oamenii de știință de la Universitatea St Andrews au examinat murdăria de pe paginile cărților religioase medievale și au aflat despre obiceiurile cititorilor care au trait în Europa în Evul Mediu, relatează  www.bbc.co.uk.

Conform cercetătorilor, persoanele care trăiau în Evul Mediu, nu se deosebeau mult de oamenii moderni. Ei se temeau de boli, erau egoiști şi de multe ori adormeau în timp ce citeau.

Studiul cărţilor s-a realizat cu ajutorul unui instrument special numit densitometru, care măsoară gradul de murdărie a paginilor. Oamenii de știință sugerează că paginile cele mai murdare erau cele mai populare, cu alte cuvinte, cele mai citite.

Examinarea cărţi religioase medievale, cercetatorii au descoperit ca cele mai citite erau paginile cu textul rugăciunii către sfîntul martir Sebastian. În Sfîntul Sebastian s-a tras cu săgeţi, iar apoia fost omorît cu pietre pînă la moarte. Rănile martirului aminteau simptomele de ciumă bubonică. Acesta este motivul pentru care oamenii l-au ales ca apărător de ciumă, care a ucis un număr mare de europeni în Evul Mediu.

În plus, cercetătorii au observat că rugăciunile pentru propria sănătate erau mult mai populare decît rugăciunile pentru sănătatea altora.

Cercetătorii, de asemenea, raportează că oamenii medievali nu iubeau să se scoale devreme. Această concluzie a fost bazată pe faptul că, în acea parte a cărţii unde se aflau rugăciunile care se pronunţau în primele ore ale diminetii, au fost afectate doar primele pagini.

În Evul Mediu, proprietarii de cărţi erau în primul rînd oamenii bogaţi, iar cărţile erau tratate ca o adevărată comoară. Oamenii citeau cu voce tare rugăciunile de mai multe ori pe zi.

Cuvinte cheie:

istoria , savanti , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1190 locuitori

Cepeleuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Rîngaci, Cepeleuţi şi Vancicăuţi. Satul Cepeleuţi se află la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1190 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cepeleuți datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.