Mergi spre compartimentul: Istoria
02 aprilie 2024, 14:30 Istoria views 39918
313 ani de la semnarea Tratatului de la Luțk
02 aprilie 2024, 14:30 Istoria views 39918

313 ani de la semnarea Tratatului de la Luțk

Astăzi se împlinesc 313 ani de la semnarea Tratatului de la Luţk încheiat între Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei şi Petru cel Mare, ţarul Rusiei. Acest tratat a fost încheiat în vederea luptei comune împotriva Imperiului Otoman.

Tratatul de la Luţk cuprinde 17 articole. În primul articol se stipula că ţarul ia “sub oblăduire” pe domn şi întreg poporul ţării. După scuturarea stăpînirii otomane, Moldova va înceta să plătească tribut şi alte dări Porţii, se restabileau hotarele vechi ale Ţării Moldovei de pînă la instaurarea dominaţiei otomane. În continuare se arăta că Moldova urma să treacă sub protectoratul Rusiei, care garanta integritatea teritorială a principatului şi se obliga să nu se amestece în treburile lui interne. Scaunul domnesc era rezervat dinastiei Cantemireştilor, acţiune prin care Moldova trebuia să devină o monarhie absolută şi ereditară. Prin Tratatul de la Luţk Dimitrie Cantemir urmărea obţinerea independenţei şi integrităţii teritoriale a Moldovei. Tratatul n-a fost tradus în viaţă, deoarece campania de la Prut, care a urmat în vara anului 1711, nu s-a încununat de succes.

Cantemir s-a refugiat în Rusia, unde a fost numit consilier al lui Petru I.

Comentarii

 (2)
  • #3 vvs Răspunde Citează selecţia
    Tratatul lutk trebuie respectat.Nimeni nu-l poate neglija,sau schimba ceva-daca respecta semnatura lui Petr cel mare.
  • #1 CalinRomania Răspunde Citează selecţia
     Bietul svant si Domnitor Dimitrie Cantemir !!! Sa fi stiut el cat de mult respecta rusii integritatea Moldovei !!! Si mai ales cat nu s-au amestecat in treburile interne ale Moldovei !!! Sute de mii de moldoveni deportati in Siberia,Mii de moldoveni omorati, limba oficiala rusa , guvernator rus numit de Moscova ! Intr-adevar au respectat si respecta mult rusii Tratatul de la Lutk !!!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1455
Populația:
2240 locuitori

Delacău este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Delacău este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2240 de oameni. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1455.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.