Spre compartiment: Istoria
01 aprilie 2012, 11:05 Istoria views 9032
01 aprilie 2012, 11:05 Istoria views 9032

Nicolae Rusev: Culorile roş-albastre pe drapelele istorice reflectă cel mai exact tradițiile și heraldica Moldovei

Culorile roş-albastre pe drapelele istorice reflectă cel mai exact tradițiile și heraldica Moldovei. Declarația îi aparține lui Nicolae Rusev, istoric, doctor habilitat, care într-un comentariu pentru postul de televiziune NIT a subliniat că acest bicolor este recunoscut chiar și la nivel internațional.

“Dacă ne referim la tradițiile heraldicii moldovenești și la steagurile moldovenești, drapelul roșu este cunoscut ca drapel al Domnitorului Ștefan cel Mare încă din secolul XV”, a spus el.

“Mai tîrziu, la pînza roșie a fost adăugată culoarea albastră. Această combinație o urmărim inclusiv pînă la mijlocul secolului 19. Dacă e să fim mai exacți, pînă la unirea principatelor Valahia și Moldova la Romînia”, a subliniat istoricul.

Nicolae Rusev a menționat că drapelul roș-albastru a fost consacrat la nivel internațional. În luna august, 1858 la Paris a fost semnată o convenție cu participarea a șapte mari puteri, printre care se numărau Franța, Marea Britanie, Rusia și Imperiul Otoman. Convenția respectivă prevedea păstrarea steagurilor tradiționale a armatelor celor două principate care intenționau să se unească. Astfel, Valahia și-a păstrat drapelul albastru și galben, iar Moldova – drapelul roș-albastru, "fapt confirmat prin actul internațional".

Doctorul habilitat a adăugat că în căutarea continuității tradițiilor statului moldovenesc, aceste culori reflectă, cum nu se poate mai bine, tradițiile statului nostru. Iar stema care este reprezentată prin capul de bour este cunoscută de pe monedele și sigiliile moldovenești, începînd cu secolul XIV.

În cele din urmă, istoricul a declarat că "dacă noi ne dorim să fim un stat independent și să continuăm tradițiile independenței moldovenești, care își iau începutul încă din Evul Mediu, varianta drapelului roș-albastru cu imaginea capului de bour este cea mai reușită combinație a simbolurilor tradiționale moldovenești".

Amintim, că astăzi bicolorul istoric roș-albastru al Moldovei a fost oficializat de mai multe administrații locale, fapt care a stîrnit cele mai negative reacții din partea Chișinăului oficial, care au demarat o campanie nejustificată pentru contracararea acestui fenomen, deși legislația națională permite administrațiilor publice locale să-și definească simbolica localităților și unităţilor administrativ-teritoriale.

Sursa: moldnews.info

Comentarii

 (1)
  • #2 CalinRomania Răspunde Citează selecţia
    “Mai tîrziu, la pînza roșie a fost adăugată culoarea albastră. Această combinație o urmărim inclusiv pînă la mijlocul secolului 19. Dacă e să fim mai exacți, pînă la unirea principatelor Valahia și Moldova la Romînia”, a subliniat istoricul."...................................................................
     De ce nu spune istoricul..........CAND ANUME A FOST ADAUGATA CULOAREA ALBASTRA ????............................
     "Pana la Unirea Principatelor Valahia si Moldova la Romania " ????? Pai si atunci , daca Principatele Valahia si Moldova s-au lipit la Romania ..........din cine era formata ........Romania ???? Inteleg ca Basarabia s-a unit la Romania care era deja existenta  la 1918 ,Transilvania s-a unit la Romania tot in 1918 ,Romania fiind deja un stat existent.........Dar ....Principatele Valahia si Moldova ......Unite .....LA Romania ???? :)))))))))))
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1888
Populația:
776 locuitori

Clococenii Vechi este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Glodeni şi la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 776 de oameni. Satul Clococenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1888.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.