Mergi spre compartimentul: Istoria
31 martie 2012, 10:25 Istoria views 8816
31 martie 2012, 10:25 Istoria views 8816

Vasile Stati: Steagul moldovenesc roş-albastru nu profanează tricolorul

Cunoscutul istoric moldovenesc Vasile Stati a declarat pentru NOI.md că decizia autorităţilor locale din Bălţi privind arborarea drapelelor roş-albastre nu contravine Constituţiei Republicii Moldova. Potrivit lui Stati, aceste drapele sînt legale şi binevenite din punct de vedere istoric.

„Pe parcursul secolelor, în Moldova au existat diferite steaguri: drapelul mare de stat, steaguri militare, orăşăneşti, boiereşti etc. În Moldova, întotdeauna au existat diferite steaguri, cu destinaţie diferită, de culoare şi îmbinări de culori diferite. Culorile de bază au fost roşu şi albastru şi doar în anumite perioade apăreau şi alte culori, dar în calitate de componente secundare. Cele mai cunoscute drapele moldoveneşti sînt cele ale lui Ştefan cel Mare, pe care domnitorul le-a dăruit mănăstirii Zografu de pe muntele Athon (roşu complet cu elemente de albastru)”, a menţionat istoricul.

Steagul Moldovei, în volumul polonez „Despre provinciile poloneze”, editat la Cracovia în anul 1533, este descris în felul următor: drapel mare de culoare roşie, cu stema de stat al Statului Moldovenesc. Autorul din secolul XVI Gavagnini descrie steagul astfel: „Drapelul moldovenesc era de culoare albastră-deschisă, avînd imprimat un cap de zimbru”. Culorile roşu şi albastru au fost aprobate pentru Cnezatul Moldovenesc (Moldova dintre Carpaţi şi Prut) la Conferinţa de la Paris din anul 1858.

În declaraţia Procuraturii privind drapelul roş-albastru se menţionează că decizia autorităţilor de la Bălţi este o profanare a tricolorului de stat al Moldovei. Profanare, adică o banalizare.

„Reieşind din prevederile Constituţiei Republicii Moldova, nu există nicio profanare în faptul că, în paralel cu drapelul de stat, prin decizia autorităţilor legale ale oraşului Bălţi vor fi arborate şi alte steaguri, care păstrează culorile istorice tradiţionale ale drapelului de stat al Moldovei”, a declarat pentru NOI.md Vasile Stati.

„Totodată, din punct de vedere educaţional, prezenţa drapelelor istorice moldoveneşti pe străzile oraşelor şi satelor noastre va face ca cetăţenii să nu uite istoria ţării”, a concluzionat doctorul în ştiinţe istorice.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (6)
  • #6 CalinRomania Răspunde Citează selecţia
     Din punct de vedere educational......cetatenii R.Moldova trebuie sa stie ca acest steag este o pura inventie a comunistilor doar cu scopul de a face alt drapel decat TRICOLORUL. Se uita desigur ca tot acest TRICOLOR a fost steagul Republicii Democratice Moldovenesti din 1917-1918.......
  • #5 CalinRomania Răspunde Citează selecţia
    ....la #3  si # 4 am redat exact ceea ce se spune la capitolul...."steagul"..........unde se poate de altfel si admira vestitul steag da pe vremea marelui Stefan..........tot ....de culoare rosie........"rosu cu ELEMENTE DE ALBASTRU " ?????
     :))))))))))))))) Bietul "istoric" !!! Trebuie sa-si puna ochelari ! Din pacate ,se pare ca l-a lasat vederea! :))))
  • #4 CalinRomania Răspunde Citează selecţia
    Alt steag dăruit de Ştefan al III-lea cel Mare mănăstirii Zograf, similar cu prapurele bisericeşti, are, de asemenea, cîmp de culoare roşie, pe care e brodat Sf. Gheorghe pe cal alb. Steagurile moldoveneşti ce le vedem în gravura cronicarului polon M. Bielskii, fixînd un epizod din Bătălia de la Obertyn (1531) dintre moldoveni şi poloni, au pe pînză, în centru, stema Moldovei – capul de bour, la dreapta ei – soarele, la stînga – semiluna.

    Într-o culegere de documente tipărită în 1533 la Cracovia, ce relatează şi despre „homagium palatini Moldaviae”, se descrie drapelul moldovenesc: „Steagul cel mare avea flamura de culoare roşie, pe care era în aur frumos pictată Stema Ţării Moldovei” (banderium magnum sericeum, coloris rubri, in quo arma terrae Moldaviae pulhre auro depicta erant).

  • #3 CalinRomania Răspunde Citează selecţia
    Cele mai cunoscute steaguri moldoveneşti sînt cele dăruite pe la 1500 de către Ştefan cel Mare mănăstirii Zograf de la Sfîntul Munte. Acest steag, în ultima vreme, a fost de foarte multe ori demonstrat în mass-media, a fost tipărit în diferite culegeri. Pe fundalul roşu al drapelului este brodată figura Sf. Gheorghe pe tron călcînd balaurul.

  • #2 CalinRomania Răspunde Citează selecţia
  • #1 CalinRomania Răspunde Citează selecţia
     Ce frumoasa contradictie ! Halal istoric ! :))))))))
     Citim mai sus ..."Potrivit lui Stati, aceste drapele sînt legale şi binevenite din punct de vedere istoric.

    „Pe parcursul secolelor, în Moldova au existat diferite steaguri: drapelul mare de stat, steaguri militare, orăşăneşti, boiereşti etc. În Moldova, întotdeauna au existat diferite steaguri, cu destinaţie diferită, de culoare şi îmbinări de culori diferite. Culorile de bază au fost roşu şi albastru şi doar în anumite perioade apăreau şi alte culori, dar în calitate de componente secundare. Cele mai cunoscute drapele moldoveneşti sînt cele ale lui Ştefan cel Mare, pe care domnitorul le-a dăruit mănăstirii Zografu de pe muntele Athon (roşu complet cu elemente de albastru)”, a menţionat istoricul.................

 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1757
Populația:
3271 locuitori

Filipeni este un sat şi comună din raionul Leova. Filipeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Leova și la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3271 de oameni. Satul Filipeni a fost menționat documentar în anul 1757.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.