Mergi spre compartimentul: Istoria
27 martie 2012, 15:35 Istoria views 4505
27 martie 2012, 15:35 Istoria views 4505

Un robot va contribui la cunoasterea tainelor piramidelor

Marea Piramidă a faraonului Keops din Egipt nu și-a dezvăluit încă toate misterele. În curînd este posibil să cunoaștem un alt mister, aflat dincolo de ușile secrete din interiorul piramidei.

Un robot care dispune de un mic clește, ce a fost proiectat de un medic chinez, va călători în interiorul piramidei pentru a descoperi ce se găsește în încăperile închise.

Un medic dentist din Hong Kong ar putea ajuta la rezolvarea ultimului mister din Marea Piramida de la Gizeh, potrivit Daily Mail.

El face parte dintr-o echipă, care speră să rezolve misterul din jurul ușilor blocate din piramida, care a fost mormîntul faraonului Keops, cunoscut și sub numele de Khufu.

Medicul chinez Ng Tze-chuen în vîrstă de 59 de ani a proiectat o mică "gheară" pentru un robot, de mărimea unei insecte, care va ajunge dincolo de ușile din interiorul piramidei.

Robotul va călători pînă în zona ușilor blocate, avînd incorporat un aparat de fotografiat, care va lua imagini din interior. Echipa internațională de cercetători va lucra cu fostul ministru al antichităților din Egipt, renumitul Zahi Hawass. Robotul se va numi Djedi, după numele unui magician, pe care Khufu l-ar fi consultat în legătură cu aspectul piramidei.

Echipa intenționează să utilizeze robotul în această primăvară, după ce va obține avizul autorităților egiptene. Marea Piramidă, cea mai mare și mai veche dintre cele trei piramide de la Gizeh, a fost finalizată în jurul anului 2.500 i.Hr.

"Vreau să-mi testez cleștii, în locurile cele mai secrete. Vreau ca instrumentele mele să fie folosite pe mare, pe uscat și în spațiu", a spus Ng Tze-chuen. El are deja un record impresionant, deoarece a conceput un instrument de prelevare a probelor de rocă, aflat la bordul misiunii Beagle 2 spre Marte.

Marea Piramidă este doar unul dintre cele 10 proiecte ale lui Ng Tze-chuen, pe care vrea să le termine înainte de a împlini 65 de ani. Planurile sale de viitor includ realizarea unui vehicul care va lua probe de pe Lună și căutarea mormîntului reginei Cleopatra.

Piramida este ultima dintre cele șapte minuni ale lumii antice care mai există. In ea sînt trei camere principale: Camera Regelui, Camera Reginei și Marea Galerie.

Această misiune nu este prima în care au fost folosiți roboți în interiorul piramidei. În 1993, un robot a descoperit într-o mică ușă secretă un set de ace metalice, care se crede că erau cheile ușilor din interior.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1446
Populația:
522 locuitori

Trestieni este un sat din cadrul comunei Colicăuţi, raionul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 522 de oameni. Prima atestare documentară a satului Trestieni datează din iunie 1446. La  acea dată satul se numea Trestiana şi se afla în componenţa ţinutului Hotin. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.