Mergi spre compartimentul: Istoria
25 iunie 2023, 13:00 Istoria views 24723
25 iunie 2023, 13:00 Istoria views 24723

Constantin Cantemir – părintele lui Dimitrie

Azi, 25 iunie, se împinesc 338 de ani de la începutul domniei lui Constantin Cantemir în Moldova. După mazilirea lui Dumitraşco Cantacuzino la 1685 (din a treia sa domnie), vine la tronul Moldovei, sprijinit de turci Constantin Cantemir (1685-1693). În anul 1672 el a salvat haremul sultanului Mahomed al IV-lea, care era să fie acaparat de polonezi după bătălia de la Hotin. Pentru această ispravă, după detronarera lui Dumitraşco Cantacuzino, Constantin Cantemir devine domn al Moldovei. A ajuns pe tron la bătrînețe, la vîrsta de 73 de ani.

Constantin Cantemir a introdus cîteva biruri noi. A încercat să stîrpească hoţiile şi banditismul. A participat la luptele dintre polonezi, austrieci și turci, ducînd o politică oportunistă. Era de partea turcilor, dar îi comunica regelui polonez Sobieski și austriecilor, planurile acestora. A stabilit relaţii cu Imperiul Habsburgic. Fiindu-i în primejdie tronul, din cauza intrigilor lui Constantin Brâncoveanu al Munteniei, se decide să susțină politica turcească.

Constantin Cantemir era necărturar. „A învățat doar să iscălească. Mînca bine și bea bine; avea doi fii, pe Antioh și Dumitrașco (Dimitrie), ultimul era ostatic (garanta faptul că domnitorul nu va trăda) la Poartă împreună cu alți fii ai boierilor”. (Ion Neculce). Anume acest domnitor necărturar, victimă a intrigilor de palat, l-a executat pe unul din cei mai luminați oameni ai acelei epoci – Miron Costin și pe fratele acestuia, hatmanul Velicico Costin. Se îngrijește să dea o educație bună fiilor săi Antioh Cantemir și Dimitrie Cantemir. Acesta din urmă a scris chiar o carte apologetică în limba latină „Vita Constantini Cantemiri”, de fapt o tentativă de a explica decizia de a-l executa pe cărturarul Miron Costin.

Constantin Cantemir a avut rara fericire pentru domnitorii Moldovei să moară pe tron, după o domnie de 8 ani.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , domnitori

Comentarii

 (1)
  • #1 Spero Răspunde Citează selecţia
      Da fiecare cu metehnele lui, cu soarta lui.... dar  fii lui s-au dovedit a fi vrednici de toata lauda... Ce mult depinde o tara de verticalitatea, cumsecădenia si mintea unui conducator!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1948
Populația:
1 locuitor

Dărcăuţii Noi este un cătun din cadrul comunei Dărcăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, în cătun locuia o singură persoană. Cătunul Dărcăuţii Noi a fost înființat în anul 1948.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.