Mergi spre compartimentul: Istoria
31 ianuarie 2017, 15:40 Istoria views 46707
În Moldova arheologii au găsit fundația unei case vechi, de 7 mii de ani (Foto)
31 ianuarie 2017, 15:40 Istoria views 46707

În Moldova arheologii au găsit fundația unei case vechi, de 7 mii de ani (Foto)

Expediția Institutului de Arheologie a Universității Rzeszów (Polonia) și a Școlii Superioare de Antropologie (Moldova), în apropierea satului Nicolaevca, la 120 km de Chișinău, a descoperit "casa lungă" neolitică, un tip de sălaș alungit, îngust care ține mai mult de cultura gregară și care de multe ori adăpostea întreaga gospodărie: locuința, ieslea pentru animale și depozitul.

Dimensiunile sale exacte nu sînt cunoscute pînă cînd, dar, conform estimărilor preliminare lungimea e de circa 20 m, iar lățimea e de7-6 m. În apropiere au găsit o groapă în care erau rămășițele unui animal, probabil, ale unei vaci. Astfel de gropi erau lăsate din ambele părți ale casei: din una luau lut pentru pereți, iar apoi le foloseau fie ca gropi de gunoi, fie ca cuptor, fie pentru a îngropa pe cineva. În ceea ce privește rămășițele vacii, cercetătorii cred ca acestea nu au fost pur și simplu aruncate, ci au fost special îngropate acolo.

În luna martie 2017, expediția intenționează să continue săpăturile în Nicolaevca. În plus, arheologii planifică să continue căutările "caselor lungi" în alte regiuni ale Moldovei: rezultatele cercetărilor geofizice (cu ajutorul cărora cercetătorii au reușit să găsească casa în Nicolaevca), vorbesc despre faptul că există încă cel puțin două monumente, unde pot fi astfel de sălașuri.

Vîrsta noii "case lungi" - șapte mii de ani și acesta este primul sălaș de acest fel, descoperit pe teritoriul României și Moldovei.

În urmă cu aproximativ 7000 de ani în Europa începe să se dezvolte agricultura și creșterea animalelor. Oamenii trec de la modul de viață nomad la un stil de viață sedentar, și, ca urmare, se schimbă și așezările, apar așa-numitele "case lungi", cu o lungime de la 5 pînă la 45 m. La construcția lor era folosită tehnica carcasei "în furci" sau" din nuiele împletite gard", între care erau piloni după care se tencuia cu argilă, acoperișul fiind făcut în două pante. O parte a casei, probabil, era îngrădită, acolo se pare erau ținute animalele.

"Casele lungi" sînt tipice pentru cea mai răspîndită comunitate europeană neolitică - cultura ceramicii liniare. Acestea se întîlnesc pe un teritoriu mare: de la Depresiunea nordică franceză pînă la Kiev. Deși în Ucraina au fost descoperite doar cîteva astfel de construcții. În sud-estul Europei (România și Moldova) astfel de sălașuri pînă acum nu au fost găsite.

În anul 2013, arheologii moldoveni au descoperit o așezare atribuită neoliticului, culturii preistorice Precucuteni-Tripolile. Așezarea și artefactele sunt unice: vase din ceramică, instrumente de lucru confecționate din oase, precum și obiecte din silex, care au aproximativ 7 mii de ani, arheologii le-au descoperit în apropierea satului Rogojeni. Săpăturile arheologice au început aici după reconstrucția drumului Sărăteni-Soroca, drumarii au găsit accidental cîteva fragmente ceramice pe care arheologii le atribuite perioadei neolitice. Săpăturile de pe traseul șoselei și din zonele din jur au fost făcute de Agenția Națională de Arheologie a Moldovei.

Sursa: locals.md

Cuvinte cheie:

arheologie , casa , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1485
Populația:
8644 locuitori

Băcioi este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica, Băcioi, Străisteni și Brăila. Localitatea se află la distanța de 11 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 8644 de oameni. Satul Băcioi a fost menționat documentar în anul 1485.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.