Spre compartiment: Istoria
11 ianuarie 2017, 14:45 Istoria views 6711
A fost marcată aniversarea a 542-a a luptei de lîngă Vaslui (Video)
11 ianuarie 2017, 14:45 Istoria views 6711

A fost marcată aniversarea a 542-a a luptei de lîngă Vaslui (Video)

Mișcările patriotice de tineret „Voievod", „Urmașii lui Ștefan" și alte ONG au marcat 542-a aniversare a luptei de lîngă Vaslui.

Peste o sută de tineri au participat la un șir de evenimente ce au avut loc astăzi, 10 ianuarie la Chișinău, cu prilejul celei de-a 542-a aniversări a victoriei oștii lui Ștefan cel Mare asupra jugului otoman lîngă Vaslui.

Festivitățile au început cu un tedium în memoria ostașilor, care au căzut în luptele și războaiele pentru Moldova. Timerii și activișii mișcărilor de tineret, ce susțin valorile naționale și istoria Moldovei, i-au pomenit pe patrioți la Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului. După aceasta la tineret și activiști s-au alăturat toți cei, pentru care este importantă respectarea istoriei Patriei sale, și au mers prin Piața Marii Adunări Naționale. Mulţi purtau steaguri și drapele cu stema Moldovei. Apoi coloana de oameni a ajuns la monumentul domnitorului Moldovei Ștefan cel Mare, și tinerii au depus flori.

Președintele mișcării de tineret „Voievod" Nicolae Pascaru a menţionat pentru NOI.md importanța succesiunii tradițiilor de apărare a valorilor national ale Moldovei și a identității poporului ei. „Noi avem oameni minunați, o țară minunată și o istorie bogată. Noi sîntem pur și simplu obligați să preluăm de la strămoșii noștri spiritul victoriei, ce a condus la măreția Moldovei pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare și să-l transmitem urmașilor noștri. Țara Moldovei a fost timp ce cîteva secole un stat foarte puternic și să dea Domnul ca noi să ținem minte și să ne cinstim strămoșii încă multe milenii. Ceea ce e foarte important acum, această victorie este una dintre acele evenimente din istoria noastră bogată, ce unește forțele patriotice și consolidează societatea", a menționat Pascaru.

Activistul a relatat cît de important este ca tineretul să cunoască istoria Patriei. „Victoria în lupta de lîngă Vaslui i-a permis Moldovei să-și păstreze independența și să asigure libertatea poporului nostru demn și viteaz. Sperăm că prin această manifestație și alte evenimente vom reuși să aducem la cunoștința tineretului nostru pagini ilustre din istoria Moldovei, victoriile ei și succesele din diferite domenii. Doar așa noi vom reuși să facem tot posibilul pentru ca spiritul victorios al poporului nostru să trăiască foarte mult și să fie transmis din generație în generație", a rezumat Nicolae Pascaru pentru NOI.md.

Președintele mișcării de tineret „Urmașii lui Ștefan" Dumitru Roibu, la rîndul său, a amintit că victoria de lîngă Vaslui și este una dintre cele mai mari victorii a oștii moldovenești sub conducerea lui Ștefan cel Mare. „Oastea moldovenească a reușit să învingă dușmanul mai numeros. La scurt timp după această victorie grandioasă Papa de la Roma i-a conferit lui Ștefan cel Mare titlul onorific „Marele atlet al creștinismului". Acest fapt demonstra recunoașterea mondială a victoriei poporului moldovenesc asupra jugului otoman. Mă bucură faptul că aici au venit mulți tineri interesați de istoria țării, ei manifestă patriotism și înțeleg cît de important este să cinstim istoria, care este garantul independenței noastre", a menționat Roibu.

Evenimentul a fost organizat de Mișcarea de Tineret „Voievod", Federația de lupte „Voievod", Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan", Asociația „Scutul moldovenesc", Centrul cooperării tineretului și Fondul dezvoltării ecologice „Ecodava".

Precizăm că lupta de lîngă Vaslui, care a avut loc pe 10 ianuarie 1475, este una dintre cele mai reușite lupte ale domnitorului Ștefan cel Mare. Lupta a devenit o parte a perioadei de luptă a poporului moldovenesc pentru independență împotriva invaziilor turcilor în Sud-Estul Europei în secolele XV-XVI. Armata sub conducerea lui Suleiman pașa a fost distrusă, în pofida faptului că era de aproape trei ori mai mare decît oastea lui Ștefan cel Mare.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1754
Populația:
2936 locuitori

Molovata este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Molovata este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Dubăsari și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2936 de oameni. Satul Molovata a fost menționat documentar în anul 1754.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.