|
Stati: Nu vom acționa pe placul lichidatorilor Moldovei (Video)
Numeroasele studii și lucrări științifice dovedesc independența istoriei Moldovei.
Publicul are dreptul să se familiarizeze cu cronicile și documentele autentice care dovedesc suveranitatea istoriei Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, 30 noiembrie, în cadrul celei de-a II-a ședințe a Societății istorico-geografice a Moldovei (SIGM), de către istoricul și scriitorul Vasile Stati.
Cercetătorul a remarcat formarea Principatului Moldovei în secolul al XVI-lea, după care independența statului nu a mai fost pusă la îndoială. „Moldovenii sînt o națiune suverană, cu propria istorie, care de-a lungul secolelor a pledat pentru independență, inclusiv față de România. Asupra acestui lucru au insistat mulți istorici și politicieni autohtoni, care au lăsat amprentă în chestiunea privind apărarea neclintirii statalității moldovenești. În primul rînd, valoarea independenței ne-a insuflat-o chiar domnitorul Ștefan al III-lea cel Mare, pe timpurile căruia turbulențe geopolitice din regiune nu au afectat independența noastră", a spus Vasile Stati.
Potrivit istoricului, adepții lui Ștefan al III-lea cel Mare au format o bază documentară care arată mai convingătoare, decît cea propusă de unioniști. „Dimitrie Cantemir, Mihail Kogălniceanu, Grigore Ureche și mulți alții ne-au dovedit că nu ar trebui să fie nici o îndoială în ceea ce privește statornicia statalității moldovenești. Unioniștii, la rîndul său, au doar o dogmă dubioasă, bazată pe sloganuri populiste. Abordarea istorică a acestei chestiuni este una slabă, lucru recunoscut de către oamenii de știință din alte țări europene. Lichidatori statalității moldovenești conștientizează că contingentul lor este foarte limitat și că majoritatea moldovenilor nu vor acționa pe placul lor", s-a arătat convins omul de știință.
El a adăugat că, în aceste condiții, este extrem de important de a sprijini oamenii de știință, cercetătorii și jurnaliștii în chestiunea informării publicului cu privire la dovezile documentare ale istoriei bogate a statalității moldovenești. Potrivit lui, culegerea „Istoria Moldovei", în trei volume, lansată în august, a întrunit lucrările științifice ale lui Serghei Nazarov, Piotr Șornikov, Emil Ciobu, Boris Șapovalov, și multe alte persoane, ale cărora concluzii nu pot fi puse la îndoială.
Totodată, vă reamintim că informații amănunțite referitoare la Istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri pînă în prezent; Domnitori şi conducători; Simbolurile Moldovei istorice; Simbolurile naționale ale Republicii Moldova; Forţa spirituală a Statului Moldovenesc pot fi găsite la compartimentul ISTORIA a proiectului moldovenii.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1908
- Populația:
- 563 locuitori
Misovca este un sat din cadrul comunei Gangura, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 74 km de orașul Ialoveni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 563 de oameni. Satul Misovca a fost înființat în anul 1908.
Comentarii
(2)