Mergi spre compartimentul: Istoria
01 februarie 2016, 10:55 Istoria views 15831
01 februarie 2016, 10:55 Istoria views 15831

Teatrul de la Copou – filă importantă în istoria teatrului moldovenesc


Foto: museum.ici.ro 

Astăzi se împlinesc 169 de ani de la inaugurarea Teatrului de la Copou din Iași cu piesa "Bătălia moldovenilor cu cavalerii teutoni la Marienburg", de Gheorghe Asachi.

Acest teatru își face apariția într-o perioadă cînd sînt puse bazele artei teatrale din Moldova. Inaugurarea teatrului de la Copou a fost precedată de înfiinţarea la 1836 a Conservatorului filarmonic dramatic, întreţinut prin donaţiile amatorilor de teatru, la care 28 de băieţi şi fete învăţau arta cîntului şi declamaţiei în limba maternă.

În februarie 1837 elevii conservatorului pun în scenă piesele lui A.Cotebu „Laperuz” şi „Văduva şireată”, traduse de Gh.Asachi. După ele urmează spectacolele după piesele „Slugă la doi stăpîni” de C.Goldoni, „Alzira” de Voltaire, „Petru Rareş” de Gh.Asachi, operele „Dragoş Vodă” după nuvela cu acelaşi titlu de Gh.Asachi, „Norma” de V.Bellini ş.a. În 1839 din foştii elevi ai conservatorului şi alţi actori amatori, sub conducerea lui C.Caragiale, se înfiinţează „Societatea diletanţilor”, care devine mai tîrziu nucleul unui teatru permanent.  

Perioada de înflorire a dramaturgiei originale este în legătură cu momentul revoluţionar de la 1848, sub forma comediei satirice , cînd o serie de dramaturgi critică, cu mijloacele comicului moravurile societăţii vremii: parvenitismul, căsătoria din interes, moda imitării unor obiceiuri din lumea occidentală, etc. Printre aceşti dramaturgi trebuie amintiţi Alecu Russo (1817-1859), autorul pieselor „Jignicerul Vadră” şi „Băcălia ambiţioasă” (ambele în 1846), marele prozator Costache Negruzzi (1808-1868), autorul „Cîrlanilor” (1849) şi al „Muzei de la Burdujăni” (1851).

Principala contribuţie la dezvoltarea dramaturgiei originale o aduce Vasile Alecsandri (1821-1890), personalitate complexă şi reprezentativă a culturii moldovenești: poet, prozator, memorialist şi dramaturg, animator de viaţă literară şi teatrală, care a scris peste 50 de piese de diferite genuri – de la comedii, vodeviluri şi feerii naţionale pînă la drame sociale şi istorice.

Teatrul de la Copou (amenajat de arhitectul Costinescu în 1846) a ars în 1888.

Cuvinte cheie:

Moldova , cultura , istoria , teatru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1698
Populația:
3394 locuitori

Chiştelniţa este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Chiştelniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 35 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3394 de oameni. Satul Chiştelniţa a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.