Spre compartiment: Istoria
23 iunie 2012, 10:25 Istoria views 20393
23 iunie 2012, 10:25 Istoria views 20393

Comemorarea unei mari victorii a Moldovei – lupta de la Feldioara (22 iunie 1529)

Petru Rareş vine la prima sa domnie (1527–1538) în împrejurări care aveau să se răsfrîngă adînc asupra Moldovei.

Venirea la scaunul Moldovei a acestui domnitor este învăluită de legende, la răspîndirea cărora a contribuit Dimitrie Cantemir (în Descrierea Moldovei). Documentele, actele cancelariei Moldovei demonstrează, fără urme de îndoială, că Petru vodă, zis Rareş, a domnit de două ori. Acesta, poate cel mai înzestrat fecior al lui Ştefan cel Mare, a moştenit mai multe calităţi ale părintelui său. Fire dinamică, hotărît, iute în acţiuni, dînsul n-a intuit, totuşi evoluţia forţelor în balanţă în sudul Europei Centrale, n-a prevăzut rezultatul ciocnirilor de neocolit.

De la început Petru Rareş a avut grijă să aplaneze neînţelegerile cu Polonia, a îmbunătăţit relaţiile cu Poarta Otomană, care, la rîndul ei, încheiase un tratat de alianţă cu Polonia, a stabilit contacte cu Ferdinand de Habsburg. Dar de acum în 1529, în al doilea an de domnie Petru Rareş a întreprins o campanie în Transilvania, în sprijinul pretendentului la tronul Ungariei Ioan Zapolie.

Bătălia de la Feldioara s-a desfășurat în data de 22 iunie 1529, între oastea moldovenească pe de o parte și adepții lui Ferdinand de Habsburg pe de cealaltă parte.

La Feldioara armata moldovenească condusă de vornicul Grozav a reușit să-i înfrângă pe imperiali și să creeze astfel o situație favorabilă pretendentului Ioan Zapolya, care aspira la tronul Ungariei.

Drept mulțumită pentru intervenția Moldovei, Ioan Zapolya a dăruit lui Petru Rareş cetăţile Unguraș, Ciceu din Ardeal.

Comentarii

 (1)
  • #2 Carmen Răspunde Citează selecţia
    Petru Rares a fost un fiu al epocii sale, un spirit activ, energic, dornic de afirmare proprie, dar si a tarii sale. A fost un print al Renasterii. Dar apropo, pentru autor, Rares a primit in Ardeal nu numai 2 cetati, dar si Bistrita, Rodna cu minele de aur, mai multe sate si Cetatea de Balta care era proprietate a lui Stefan cel Mare.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1634
Populația:
1749 locuitori

Moşana este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Moşana și Octeabriscoe. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dondușeni și la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1749 de oameni. Satul Moşana a fost menționat documentar în anul 1634.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.