Mergi spre compartimentul: Istoria
23 iunie 2012, 10:25 Istoria views 20270
23 iunie 2012, 10:25 Istoria views 20270

Comemorarea unei mari victorii a Moldovei – lupta de la Feldioara (22 iunie 1529)

Petru Rareş vine la prima sa domnie (1527–1538) în împrejurări care aveau să se răsfrîngă adînc asupra Moldovei.

Venirea la scaunul Moldovei a acestui domnitor este învăluită de legende, la răspîndirea cărora a contribuit Dimitrie Cantemir (în Descrierea Moldovei). Documentele, actele cancelariei Moldovei demonstrează, fără urme de îndoială, că Petru vodă, zis Rareş, a domnit de două ori. Acesta, poate cel mai înzestrat fecior al lui Ştefan cel Mare, a moştenit mai multe calităţi ale părintelui său. Fire dinamică, hotărît, iute în acţiuni, dînsul n-a intuit, totuşi evoluţia forţelor în balanţă în sudul Europei Centrale, n-a prevăzut rezultatul ciocnirilor de neocolit.

De la început Petru Rareş a avut grijă să aplaneze neînţelegerile cu Polonia, a îmbunătăţit relaţiile cu Poarta Otomană, care, la rîndul ei, încheiase un tratat de alianţă cu Polonia, a stabilit contacte cu Ferdinand de Habsburg. Dar de acum în 1529, în al doilea an de domnie Petru Rareş a întreprins o campanie în Transilvania, în sprijinul pretendentului la tronul Ungariei Ioan Zapolie.

Bătălia de la Feldioara s-a desfășurat în data de 22 iunie 1529, între oastea moldovenească pe de o parte și adepții lui Ferdinand de Habsburg pe de cealaltă parte.

La Feldioara armata moldovenească condusă de vornicul Grozav a reușit să-i înfrângă pe imperiali și să creeze astfel o situație favorabilă pretendentului Ioan Zapolya, care aspira la tronul Ungariei.

Drept mulțumită pentru intervenția Moldovei, Ioan Zapolya a dăruit lui Petru Rareş cetăţile Unguraș, Ciceu din Ardeal.

Comentarii

 (1)
  • #2 Carmen Răspunde Citează selecţia
    Petru Rares a fost un fiu al epocii sale, un spirit activ, energic, dornic de afirmare proprie, dar si a tarii sale. A fost un print al Renasterii. Dar apropo, pentru autor, Rares a primit in Ardeal nu numai 2 cetati, dar si Bistrita, Rodna cu minele de aur, mai multe sate si Cetatea de Balta care era proprietate a lui Stefan cel Mare.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1612
Populația:
88 locuitori

Odobeşti este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Nisporeni și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 88 de oameni. Satul Odobeşti a fost menționat documentar în anul 1612.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.