Spre compartiment: Istoria
13 august 2017, 13:00 Istoria views 10494
Familii de monarhi din diverse regiuni ale lumii, care au avut tangență cu Moldova
13 august 2017, 13:00 Istoria views 10494

Familii de monarhi din diverse regiuni ale lumii, care au avut tangență cu Moldova

La 13 august în Moldova va fi zi de doliu în legătură cu decesul reginei Ana care se trage din dinastia Burbonilor și care, căsătorită cu regele Mihai, face parte din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen.

În această ordine de idei, vă propunem o incursiune în istorie pentru a dezvălui cu ce dinastii conducătoare a avut legături Moldova ca țară, dar și a aduce în prim plan unele personalități născute pe acest meleag.

1. Romanovii. Țareviciul Alexei. În satul Pohrebea din raionul Dubăsari se înalță biserica ortodoxă „Sfîntul Alexei". La ora actuală este închisă. Biserica a fost menționată pentru prima dată în anul 1912. Istoricii afirmă că sfântul locaș a fost construit după ce vindecătorul cu reputație dubioasă Grigori Rasputin, tratându-l, chipurile, pe țareviciul Alexei de hemofilie, i-a spus țarului Nicolai II să construiască 12 biserici identice în diferite regiuni ale Imperiului Rus. Biserica din Pohrebea trebuia să devină una dintre ele, însă inițiativa nu a mai fost dusă la bun sfârșit. Au fost înălțate doar 7 locașuri. Apoi a început Primul Război Mondial, după care a urmat și revoluția. Potrivit diferitelor surse, în anul 1944 fasciștii au bombardat intens biserica în timpul operației Iași — Chișinău, pentru a nu le permite ostașilor sovietici să dirijeze de pe acoperișul acestei construcții înalte tirurile de artilerie. Clopotnița care se înălța în apropierea bisericii a fost distrusă până în temelii. Iar biserica, mult mai delăsată ca acum 72 de ani, își așteaptă pînă în prezent restauratorul și mecenatul.

2. Romanovii. Egumena Ecaterina. În anul 1916 la mănăstirea Japca din Moldova s-au adăpostit niște călugărițe care fugiseră de la mănăstirea Lesna din Rusia. Ele au fost ajutate să ajungă acolo de către arhiepiscopul Chișinăului și al Hotinului Anastasie. Noua comuniune de maici începu să-și ducă existența la mănăstire sub îndrumarea egumenei Ecaterina care se trăgea din dinastia Romanovilor.

3. Natalia Cheșco — fiica moldoveanului Petru Cheșco, moșier înstărit basarabean, colonel în armata rusă, și a prințesei Pulheria Sturza — a fost soția regelui Serbiei Milan I din dinastia Obrenovici. A fost regină a Serbiei în perioada 1882 — 1888, pînă la destrămarea căsătoriei cu Milan. Apropo, alteța sa regele Serbiei s-a născut de asemenea în Moldova.

4. Paleologii. Maria de Mangop. Cea de-a doua soție a lui Ștefan cel Mare era sora principilor Theodoro din principatul Crimeea. Provenea din dinastia Paleologilor bizantini, mulți dintre aceștia ocupînd tronul din Constantinopol.

5. Wiśniowiecki. Raina Mohylanka (Movileanca), cum era numită în Polonia și Lituania, era fiica domnitorului Moldovei Ieremia Movilă, verișoară cu mitropolitul Petru Movilă, soție a nobilului polonez Michał Wiśniowiecki, si prima Movileancă ce a intrat în aristocrația poloneză. Acest cuplu au devenit părinții renumitului domnitor Ieremia Wiśniowiecki care ulterior a ocupat funcția de guvernator rus în Reci Pospolita, devenind principalul comandant de oști în lupta cu armata cazacilor lui Bogdan Hmelnițki. Fiul lui Ieremia, Mihail Korybut-Wiśniowiecki, a fost rege al Poloniei.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , domnitori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
157 locuitori

Feteasca este un sat din cadrul comunei Leuşeni, raionul Hînceşti. Localitatea Feteasca se află la distanța de 51 km de orașul Hîncești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 157 de oameni. Satul Feteasca a fost înființat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.