|
Arheologi: Unele obiecte arată că Cetatea Soroca a fost edificată în anul 1470
Cetatea Soroca datează cu mult înainte de domnia lui Petru Rareş, cel care a construit-o. De această părere sunt arheologii care fac săpături în jurul fortăreţei. Potrivit lor, unele elemente găsite arată că cetatea a fost edificată în anul 1470, pe vremea domniei lui Ştefan cel Mare, relatează Mesager.
„Am vrea să aflăm care este planimetria Cetăţii Soroca, structura şanţului, modul în care a fost amenajată", a declarat Sergiu Musteaţă, arheolog, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie, Universitatea „Ion Creangă" din Chişinău.
„Noi am descoperit că înainte de această cetate a existat una din lemn şi pământ. Vom munci în laborator pentru a analiza şi compara materialele descoperite şi a le include în circuitul ştiinţific", a specificat Ion Tentiuc, şeful sectorului arheologie din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.
În expediţia din acest an sunt implicaţi şi specialişti din România. „Lucrăm pentru a face o măsurătoare detaliată a planului fiecărui turn şi a detaliilor sale constructive. Până acum nu s-a făcut acest lucru ca să ne permită să facem legătura dintre planul ideal al acestei fortificaţii foarte interesante şi geometria ce stă la baza planificării, realizarea efectivă, imperfecţiunile, adaptările ce se petrec în timpul construcţiei", spune Ştefan Bâlici, manager, Institutul Naţional al Patrimoniului, România.
Săpăturile arheologice de la cetate sunt un bun prilej pentru studenţii de la universitate de a face lecţii practice. Studiile devin mai valoroase atunci când tinerii găsesc obiecte ce pot defini trecutul istoric.
„Este greu, dar interesant. Am găsit câteva monede, ceramică de cinci mii de ani în urmă. Eu cred ca este o profesie destul de interesantă", afirmă Xenia Saviţchi, studentă.
„Am adus un aport important într-o filă din istorie, cred că ni se va memoriza pe tot parcursul vieţii", a menţionat Mihaela Platiţă, studentă.
Unele obiecte găsite în urma săpăturilor arheologice la Cetatea Soroca vor fi expuse la Muzeul National de Istorie şi Etnografie Naturală din Chişinău, altele vor rămâne la cetate.
Cetatea Soroca este unicul monument de istorie şi artă medievală moldovenească ce s-a păstrat integral.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1620
- Populația:
- 1571 locuitori
Mărcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Mărcăuţi şi Mărcăuţii Noi. Localitatea este situată la o distanţă de 24 km de oraşul Briceni şi 220 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1571 oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează din aprilie 1620, cînd acesta este trecut într-un act al cancelariei domneşti ca satul Marcovăţ din ţinutul Hotin.
Comentarii
(0)