Mergi spre compartimentul: Istoria
03 ianuarie 2024, 15:30 Istoria views 55383
Nasturii hainei domnitorului Vasile Lupu valorau cît o mașină de lux din ziua de azi
03 ianuarie 2024, 15:30 Istoria views 55383

Nasturii hainei domnitorului Vasile Lupu valorau cît o mașină de lux din ziua de azi

Domnii Moldovei au avut tot timpul grijă să fie în pas cu moda în materie de haine şi obiecte de lux. Numai nasturii hainelor unui domn moldovean valorau cît o maşină de lux de azi.

Moda la curtea domnească a fost tot timpul influenţată de curentele exterioare, dar luxul nu a lipsit niciodată. În secolul XIV, moda în Moldova era influenţată de Bizanţ şi de Occident. De la mijlocul secolului al XVI-lea, odată cu instaurarea suzeranității otomane au început să apară tot mai mult influenţe turceşti, culminînd cu perioada fanariotă, cînd elementele orientale dominau hainele domnitorilor şi boierilor. Spre exemplu, numai nasturii de la hainele domnitorului moldovean Vasile Lupu costau 100.000 de galbeni, iar costumul soţiei sale valora 400.000 de galbeni.  

Stofele pentru veşminte erau extrem de scumpe şi constau în postavuri, catifele, mătăsuri şi blănuri, fiind aduse în special din vestul Europei. Stofele de brocart aveau ornamente pe fond alb, roşu şi verde cusute cu fir de aur şi argint şi erau împodobite cu perle şi pietre scumpe. Boneta unei boieroaice costa 24.000 de piaştri (valoarea a aproximativ 480 kg de argint) numai pentru extraordinarа fineţe a broderiei, fără a mai pune la socoteală perlele şi pietrele preţioase cu care era împodobită.

Cuvinte cheie:

istoria , domnitori , moldovenii , haine

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1607
Populația:
7138 locuitori

Criuleni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Criuleni. Amplasat într-o regiune de coline şi şes, pe malul drept al rîului Nistru, oraşul Criuleni este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 7138 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1607, cînd este cumpărată de Nicoară Donici cu 100 zloţi tătăreşti.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.