![]() |
O colecţie de drapele din timpurile lui Ştefan cel Mare a fost expusă la Penitenciarul din Pruncul (Foto)
În sala sportivă a Penitenciarului nr.9-Pruncul, a fost expusă pe data de 11 noiembrie 2015, impresionanta colecţie de drapele din istoria Moldovei, din timpurile lui Ştefan cel Mare pînă în prezent și o colecţie inedită de icoane şi cărţi bisericeşti cu vechime de peste 200 de ani.
La festivitate au participat directorul interimar al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Alexandru Pînzari, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai și colonelul Petru Costin, deţinătorul celor peste 25 de colecţii tematice.
Alexandru Pînzari a mulțumit organizatorilor pentru colaborare și pentru șansa oferită deținuților de a admira patrimoniul istoric și cultural al țării, chiar și dincolo de gratiile penitenciarului, acesta fiind un pas important spre resocializarea acestora.
Deținuții, vădit impresionați, au avut ocazia să vadă și colecţia de monede prezentată sub forma unei hărți administrativ-teritoriale a Republicii Moldova, amenajată din monede din diferite perioade istorice.
Reiterăm că, Programul de educaţie civică cu genericul „Istoria neamului" a fost lansat la 6 octombrie 2015, sub patronajul Avocatului Poporului și presupune vernisarea tuturor penitenciarelor din ţară cu expoziţii tematice din tezaurul adunat de colonelul Petru Costin, deţinător al recordului Guinness. Colecțiile cuprind uniforme militare, monede, icoane, drapele, potcoave etc.
Proiectul moldovenii.md reamintește că Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova este sărbătorită la 27 aprilie. Este o sărbătoare națională instituită de Parlamentul Republicii Moldova la 23 aprilie 2010.
Prima Sesiune a Sovietului Suprem al R.S.S. Moldova din 27 aprilie 1990 a legiferat oficial Drapelul de Stat în culorile albastru, galben şi roşu cu stema amplasată în centrul fîşiei galbene. Pentru prima dată Drapelul de Stat a fost arborat pe Parlamentul Republicii Moldova la 27 aprilie 1990.
În anul 2012 cu prilejul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova, marcată pentru a treia oară, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pe un catarg de 30 de metri înălţime, a fost arborat un drapel imens, cu dimensiunile de 7×3,5 metri, în cadrul unei ceremonii solemne. Drapelul, care este cel mai mare Tricolor din istoria ţării, a fost binecuvîntat de Mitropolitul Vladimir al „Chişinăului şi Întregii Moldove".
Cu ocazia acestei sărbători se organizează activităţi cultural-educative, expoziţii de carte cu referire la istoria statului și evoluţia drapelelor pe parcursul istoriei statului nostru, excursii tematice consacrate Zilei Drapelului de Stat.
Informații despre simbolurile naționale ale Republicii Moldova și Moldovei istorice pot fi vizualizate la compartimentul ISTORIA a proiectului moldovenii.md.
Sursa:
Marea Britanie înăsprește regulile privind acordarea vizelor
Alina Tropaneț. XOstudio FLOWERS - floristica modernă a emoțiilor vibrante ©
Orheiul Vechi va găzdui festivalul de muzică live „Miorița Verde Fest” ©
În atenția călătorilor! Air Moldova a anulat mai multe curse pentru încă o perioadă
Servicii de documentare pentru moldovenii din SUA și din Canada
La Orhei s-a desfășurat Campionatul Internațional ”Voievod” 2023
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 466 locuitori
Făurești este un sat din comuna Ciorescu în componenţa municipiului Chișinău. Localitatea este situată în centrul Moldovei, la o distanță de 1 km de comuna Ciorescu și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 466 de oameni. Satul Făurești a fost menționat documentar în anul 1436 cu denumirea Oțetești.
Comentarii
(0)