|
Alexandru Iliaş – un urmaș al Mușatinilor pe tronul Moldovei
Astăzi se împlinesc 392 de ani de la cea de-a doua înscăunare a lui Alexandru Iliaș în Moldova. Alexandru Iliaş a domnit în Moldova de două ori: 10 septembrie 1620 - octombrie 1621 şi 5 decembrie 1631 - aprilie 1633. Tatăl său, Ilie, este fiul lui Alexandru Lăpuşneanu. Alexandru Iliaș а ocupat și tronul Munteniei.
A cheltuit sume imense pentru a se menţine pe tronul țării. La învestirea sa în Moldova în 1620 a plătit 10 milioane de aspri. Alexandru Iliaș a fost însărcinat de către sultan cu aprovizionarea armatei otomane, însă nereuşind să se achite de obligaţii, este mazilit şi dus la Istanbul.
Pentru a fi acceptat într-o nouă domnie, în Moldova, boierii l-au obligat, la sfîrşitul anului 1631, să respecte o înţelegere cu ei, întărită cu „giurămînturi” ale ambelor părţi, făcute la Patriarhie, că-şi vor îndeplini obligaţiile. Alexandru Iliaş a acordat mai multe drepturi grecilor care au acaparat puterea politică în defavoarea boierilor pămînteni. Datorită acestor măsuri a fost supranumit „Grecul”.
Împreună cu adunarea stărilor din Moldova, Alexandru Iliaș a hotărît, în 1632, să impună mănăstirile la impozit pentru a strînge tributul pentru Poartă, lucru care a nemulțumit profund clerul.
Nerespectarea angajamentelor a condus la o altă mişcare a boierilor moldoveni, conduşi de vistiernicul Lupu, în aprilie 1633, deoarece ţara, scrie Miron Costin, „hierbându în greutăţi şi în netocmele, pre lesne s-au pornit şi nu numai curtea, ce şi ţărănimea”.
Alexandru Iliaș este nevoit să părăsească şi de această dată tronul, care este ocupat în 1634 de Vasile Lupu, conducătorul nemulţumiţilor.
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1517
- Populația:
- 2729 locuitori
Cosăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cosăuţi și Iorjniţa. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2729 de oameni. Satul Cosăuți a fost menționat documentar în anul 1517.
Comentarii
(0)