Mergi spre compartimentul: Istoria
05 decembrie 2022, 17:00 Istoria views 31878
05 decembrie 2022, 17:00 Istoria views 31878

Alexandru Iliaş – un urmaș al Mușatinilor pe tronul Moldovei

Astăzi se împlinesc 391 de ani de la cea de-a doua înscăunare a lui Alexandru Iliaș în Moldova. Alexandru Iliaş a domnit în Moldova de două ori: 10 septembrie 1620 - octombrie 1621 şi 5 decembrie 1631 - aprilie 1633. Tatăl său, Ilie, este fiul lui Alexandru Lăpuşneanu. Alexandru Iliaș а ocupat și tronul Munteniei.

A cheltuit sume imense pentru a se menţine pe tronul țării. La învestirea sa în Moldova în 1620 a plătit 10 milioane de aspri. Alexandru Iliaș a fost însărcinat de către sultan cu aprovizionarea armatei otomane, însă nereuşind să se achite de obligaţii, este mazilit şi dus la Istanbul.

Pentru a fi acceptat într-o nouă domnie, în Moldova, boierii l-au obligat, la sfîrşitul anului 1631, să respecte o înţelegere cu ei, întărită cu „giurămînturi” ale ambelor părţi, făcute la Patriarhie, că-şi vor îndeplini obligaţiile. Alexandru Iliaş a acordat mai multe drepturi grecilor care au acaparat puterea politică în defavoarea boierilor pămînteni. Datorită acestor măsuri a fost supranumit „Grecul”.

Împreună cu adunarea stărilor din Moldova, Alexandru Iliaș a hotărît, în 1632, să impună mănăstirile la impozit pentru a strînge tributul pentru Poartă, lucru care a nemulțumit profund clerul.

Nerespectarea angajamentelor a condus la o altă mişcare a boierilor moldoveni, conduşi de vistiernicul Lupu, în aprilie 1633, deoarece ţara, scrie Miron Costin, „hierbându în greutăţi şi în netocmele, pre lesne s-au pornit şi nu numai curtea, ce şi ţărănimea”.

Alexandru Iliaș este nevoit să părăsească şi de această dată tronul, care este ocupat în 1634 de Vasile Lupu, conducătorul nemulţumiţilor.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , domnitori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1571 locuitori

Mărcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Mărcăuţi şi Mărcăuţii Noi. Localitatea este situată la o distanţă de 24 km de oraşul Briceni şi 220 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1571 oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează din aprilie 1620, cînd acesta este trecut într-un act al cancelariei domneşti ca satul Marcovăţ din ţinutul Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.