Mergi spre compartimentul: Istoria
27 iulie 2015, 11:26 Istoria views 9450
Expediţie cu noi descoperiri la Crihana Veche
27 iulie 2015, 11:26 Istoria views 9450

Expediţie cu noi descoperiri la Crihana Veche

Arheologi din Republica Moldova şi din România continuă descoperirile în sudul Moldovei. Săpăturile scot la iveală noi şi noi artefacte. Asta, după ce cu o săptămână în urmă, au găsit un mormânt scitic vechi de peste 2400 de ani, în apropiere de satul Crihana Veche, raionul Cahul, relatează Mesager.

În movilă au fost depistate oseminte, care se presupun a fi ale unui ostaş. Asta, deoarece, lângă rămăşiţele omeneşti au fost descoperite vârfuri de săgeţi şi bucăţi de armură. Mormântul a fost descoperit într-un lan de grâu în apropiere de aeroportul din Cahul.

Mormântul avea ridicată deasupra o movilă, este în formă de cerc şi are un diametru de peste 20 de metri.

Arheologii menţionează că un indiciu foarte important pentru efectuarea săpăturilor arheologice a fost originea numelui localităţii - Crihana Veche, iar obiectele găsite aici, vor povesti mai multe despre oamenii care au populat această zonă cu mii de ani în urmă.

La expediţia din sudul ţării participă studenţi şi arheologi consacraţi atât din ţara noastră, cât şi din România.

Obiectele găsite şi osemintele vor deveni piese în Muzeul de Istorie şi Etnografie care urmează să fie deschis în satul Crihana Veche. Până în prezent, au fost cercetate 12 complexe funerare, pe moşia Crihanei Vechi din Cahul. Expediţia arheologică, care este a doua la număr desfăşurată în această zonă, are loc în contextul parteneriatului stabilit între Primăria din localitate, Agenția Națională Arheologică şi Asociația „Răsăritul Românesc".

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

arheologie , Moldova , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1691
Populația:
833 locuitori

Cucioaia este un sat din cadrul comunei Ghiliceni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 20 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 833 de oameni. Satul Cucioaia a fost menționat documentar în anul 1691.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.