|
Despot Vodă – 465 de ani de la înscăunarea unui aventurier pe tronul Moldovei
La 1559 la curtea domnească a Moldovei apare un oarecare Iacob Heraclid, care s-a reţinut aici mai multe luni, uneltind împotriva domnitorului Alexandru Lăpușneanu. Domnitorul a aflat. Iacob Heraclid a fugit în Transilvania, unde adună oaste. Trădat de boieri, Alexandru Lăpuşneanu în lupta de la Verbia, din 17 noiembrie 1561, a fost biruit de Iacob Heraclid, care, pus de Habsburgi, a domnit în Moldova doi ani (1561–1563).
Iacob Heraclid este primul aventurier la tronul Moldovei; un venetic care nu avea nici în clin nici în mînecă cu Ţara Moldovei, ci poate numai faptul, că, ajunsă sub stăpînirea otomanilor, sfîşiată de luptele partidelor boiereşti pentru tron, care, de regulă, erau unelte ale unor interese străine, ţara noastră ajunsese de izbelişte, cînd orice haidamac sau hoţ de drumul mare se putea aburca în scaunul ei.
Istoria acestui şuieră-vînt e tot atît de fantezistă, ca şi genealogia îngăimată de el însuşi. Țara era nemulțumită, mai ales că, propaganda protestantă protejată de Iacob Heraclid Despot, în serviciul căreia pusese și școala înființată de el la Cotnari, deranja așezămintele bisericii ortodoxe. Criza a fost agravată de decizia lui Despot de a bate monedă, pentru care s-a folosit aurul și argintul bisericilor. A emis primul taler moldovenesc, după sistemul monetar occidental. Încercările lui de a reforma moravurile țării, marginalizarea boierilor prin aducerea de consilieri străini și împovărarea poporului cu noi impozite, i-au grăbit căderea.
Despot a fost detronat în urma complotului boierilor și moare lovit de buzduganul lui Ștefan Tomșa la 5 noiembrie 1563, după care trupul său a fost decapitat, iar capul său împăiat a fost trimis la Constantinopol.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1431
- Populația:
- 2073 locuitori
Şofrîncani este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 23 km de oraşul Edineţ și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2073 de oameni. Prima atestare a satului Șofrîncani din ținutul Hotin datează din 15 iunie 1431.
Comentarii
(0)