Mergi spre compartimentul: Istoria
10 februarie 2015, 10:29 Istoria views 10190
Opinie: Duca este sluga unor stăpîni străini
Foto: noi.md
10 februarie 2015, 10:29 Istoria views 10190

Opinie: Duca este sluga unor stăpîni străini

„Poți să te consideri român, dar de ce să-ți arăți prostia?! Înșiși istoricii din România au declarat de nenumărate ori și atîtea documente au fost publicate despre faptul că statalitatea moldovenească exista atunci cînd România nici nu era. Lăsați-l în pace, el nu e un copil care nu știe ce face, el pur și simplu a făcut pe placul stăpînilor săi", a declarat pentru NOI.md doctorul în științe istorice Vasile Stati.

Luînd cuvîntul la sesiuneasolemnă a Academiei de Științe a României „Marea Unire din 1918", cu raportul „Marea Unire din 1918 și consecințele ei pentru dezvoltarea științei și culturii în Basarabia", președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, a spus că „Basarabia și-a găsit locul firesc în cadrul statului național unitar român, a participat plenar la viața culturală și științifică a României din perioada interbelică, reușind să depășească multe trepte pe calea civilizației contemporane și să apropie nivelul de dezvoltare cu alte principate istorice.

Vasile Stati a recunoscut că deja s-a săturat să aducă exemple ce demonstrează că moldovenii nu sînt români.

Istoricul a amintit că „încă în anul 1572 au apărut de sub tipar primele 7 texte în limba moldovenească, pe care le pot citi și înțelege elevii din clasa a doua de astăzi, iar despre români nu s-a auzit nimic încă mai multe sute de ani".

„Am ajuns să nu mai apărăm ceea ce este evident. Este clar că Duca execută o comandă politică, dar nici chiar așa de indecent pentru un savant, după cum se consideră el. Este o rușine să elogiezi perioada de ocupație a Moldovei de români, în anii 1918-1940. Nici în Africa nu se întîmpla ceea ce făceau aici «frații» noștri. Este o declarație făcută de un funcționar necărturar, nu de un savant", a subliniat Stati.

„Unica convingere a acestui om este să se mențină cu orice preț lîngă troacă. Așa a fost cu el în perioada sovietică, în timpul activităților lui în comsomol și de partid. E drept că atunci el vorbea și preda total invers. La fel se întîmplă și acum. În loc să-și bată capul de dezvoltarea științei, el slujește stăpînilor. Cum poate fi considerat statalist această slugă a unor stăpîni străini, nu a propriului popor? De altfel, nu are cine să dea o apreciere, or, la putere se află persoane la fel ca el", a declarat politologul Sergiu Nazaria.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Romania , istoria , AŞM

Comentarii

 (1)
  • #1 mila Răspunde Citează selecţia
    Страшнее Дуки зверя нет. Не сам он пишет эти перлы, он же химик, в истории как свинья в апельсинах. По его заказу в АНМ есть много желающих накалякать любую чушь, лишь бы услужить "хозяину", чтобы на пенсию не выперли. А на историю всем наплевать, как тогда, так и сейчас. Эта дама проституирующая.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1813
Populația:
13756 locuitori

Taraclia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Taraclia. Amplasat în sudul stepei Bugeacului, pe partea stîngă a rîului Lunguţa, oraşul Taraclia este situat la o distanţă de 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului Taraclia constituie 13756 locuitori. Localitatea Taraclia a fost înfiinţată în anul 1813 de colonişti moldoveni, bulgari şi găgăuzi care s-au strămutat din teritoriile de dincolo de Prut şi Dunăre.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.