|
Foto: noi.md |
Opinie: Duca este sluga unor stăpîni străini
„Poți să te consideri român, dar de ce să-ți arăți prostia?! Înșiși istoricii din România au declarat de nenumărate ori și atîtea documente au fost publicate despre faptul că statalitatea moldovenească exista atunci cînd România nici nu era. Lăsați-l în pace, el nu e un copil care nu știe ce face, el pur și simplu a făcut pe placul stăpînilor săi", a declarat pentru NOI.md doctorul în științe istorice Vasile Stati.
Luînd cuvîntul la sesiuneasolemnă a Academiei de Științe a României „Marea Unire din 1918", cu raportul „Marea Unire din 1918 și consecințele ei pentru dezvoltarea științei și culturii în Basarabia", președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, a spus că „Basarabia și-a găsit locul firesc în cadrul statului național unitar român, a participat plenar la viața culturală și științifică a României din perioada interbelică, reușind să depășească multe trepte pe calea civilizației contemporane și să apropie nivelul de dezvoltare cu alte principate istorice.
Vasile Stati a recunoscut că deja s-a săturat să aducă exemple ce demonstrează că moldovenii nu sînt români.
Istoricul a amintit că „încă în anul 1572 au apărut de sub tipar primele 7 texte în limba moldovenească, pe care le pot citi și înțelege elevii din clasa a doua de astăzi, iar despre români nu s-a auzit nimic încă mai multe sute de ani".
„Am ajuns să nu mai apărăm ceea ce este evident. Este clar că Duca execută o comandă politică, dar nici chiar așa de indecent pentru un savant, după cum se consideră el. Este o rușine să elogiezi perioada de ocupație a Moldovei de români, în anii 1918-1940. Nici în Africa nu se întîmpla ceea ce făceau aici «frații» noștri. Este o declarație făcută de un funcționar necărturar, nu de un savant", a subliniat Stati.
„Unica convingere a acestui om este să se mențină cu orice preț lîngă troacă. Așa a fost cu el în perioada sovietică, în timpul activităților lui în comsomol și de partid. E drept că atunci el vorbea și preda total invers. La fel se întîmplă și acum. În loc să-și bată capul de dezvoltarea științei, el slujește stăpînilor. Cum poate fi considerat statalist această slugă a unor stăpîni străini, nu a propriului popor? De altfel, nu are cine să dea o apreciere, or, la putere se află persoane la fel ca el", a declarat politologul Sergiu Nazaria.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1898
- Populația:
- 611 locuitori
Ţambula este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.81 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.32 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pălăria, Octiabriscoe și Ţambula. Satul Țambula se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și la 128 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 611 oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1898.
Comentarii
(1)