Numele ţării a fost şi va fi MOLDOVA!
Astăzi, 23 mai 2016, aniversăm 25 ani de la revenirea oficială la denumirea istorică a statului nostru Moldova. Acum douăzeci de ani, avînd în vedere importanţa spirituală, istorică şi politico-juridică a denumirii oficiale a statului şi exprimînd dorinţa alegătorilor, cetăţeni ai R.S.S. Moldova, Sovietul suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova a hotărît ca statul nostru suveran să se numească Republica Moldova (în formă prescurtată Moldova).
Prin Legea cu privire la schimbarea denumirii statului R.S.S. Moldova în Republica Moldova (23 mai 1991) ţara şi recăpătat numele istoric pe care-l poartă de secole. Este important de menţionat că nici o ţară a lumii nu a protesat faţă de această decizie a Parlamentului Moldovei.
Moldova este un nume vechi care îşi are rădăcinile în tradiţia cultural-lingvistică europeană arhaică. Nu întîmplător apelativul „Moldova” este cunoscut în Slovacia, Boemia (Muldavia, Mulda, Muldau, Moldvia), localitatea Moldautein la nord de oraşul Budweis, în Banat (oraşul Moldova pe Dunăre). Geograful A. Busching cunoaşte rîul Boemiei sub trei denumiri: Molda, Moldau şi Mulda. Toponimele/oiconimele Mold, Molde sînt cunoscute în Britania, Norvegia. În Saxonia unul din afluenţii Elbei se numeşte Mulda. În afară de oraşele Moldova, Moldova Nouă în Valahia (azi România) există multe oiconime: Moldoveni, Moldoveneşti.
Este semnificativ că cel mat înalt vîrf al Carpaţilor Meridionali este Moldovanul (2 544 m), aflat pe un teritoriu care nu a intrat în componenţa Moldovei istorice.
Cele mai vechi menţiuni ale statului Moldova şi moldovenilor sînt atestate în documentele cancelariei Ungariei din 20 martie 1360 „Terra Moldavanae” şi din 2 februarie 1365 – „Terra Moldvana...”
Prima cronică străină care menţionează „Terra Moldaviae” aparţine lui Ioan Kukullo (sfîrşitul secolului al XIV-lea). Titlul „Dux Moldaviensis” este fixat în actele curiei papale din 1370, 1371, 1372, în tratatul dintre Carol al IV-lea de Luxemburg şi regele Ungariei Ludovic I de Anjou, Ţara Moldovei are titlul de „Wayvodatus Moldavia”.
În prima gramotă păstrată din 1384 domnul Moldovei are titlul „Dux Terre Moldaviae”. În majoritatea absolută a documentelor Moldovei domnitorii ei au titlul de „gospodar al Ţării Moldovei”.
Mai multe informaţii despre numele Moldova afla aici.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1807
- Populația:
- 854 locuitori
Cîietu este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîietu și Dimitrova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Cantemir și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 854 de oameni. Satul Cîietu a fost menționat documentar în anul 1807.
Comentarii
(3)