|
Foto: moldpres.md |
Douglas Comer: „Orheiul Vechi este un Vatican arheologic al Moldovei”
Profesorul Douglas Comer, copreşedintele Comitetului ştiinţific internaţional pentru managementul patrimoniului arheologic (ICAHM) din cadrul Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS) – structură consultativă a UNESCO s-a aflat zilele acestea la Chişinău. Scopul vizitei sale a fost restructurarea şi definitivarea dosarului „Orheiul Vechi" pentru includerea acestui sit în Lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Cu această ocazie i-am solicitat un interviu.
Întrebare: Mult stimate domnule profesor, ce reprezintă, în opinia Dvs., complexul Orheiul Vechi?
Răspuns: Este de unicat prin cadrul geologic format de meandrele rîului Răut în masivul calcaros din regiune, cadru original atît prin protecţia naturală deosebită, cît şi prin resursele pe care le-a pus la dispoziţia omului începînd din paleoliticul tardiv (cca 20 000 a. î. Chr.). Acest complex irepetabil de factori a condiţionat locuirea continuă a regiunii şi, implicit, a lăsat vestigii arheologice de excepţie: cucuteniene, getice, tătaro-mongole şi româneşti.
Î.: La ce etapă de pregătire se află dosarul pentru a fi inclus acest sit în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO?
R.: Iniţial ne-am ocupat de restructurarea datelor generale. Următorul pas ar fi discuţiile informale cu UNESCO pentru a vedea dacă ei sînt de acord cu reformele structurale. Pe baza comentariilor se fac modificările de rigoare şi sperăm ca dosarul să fie transmis la UNESCO, în luna februarie 2015, în varianta finală.
Î.: Ce beneficii va avea Republica Moldova dacă situl Orheiul Vechi va inclus în lista respectivă?
R.: În primul rînd, este importantă recunoaşterea lui universală. În al doilea, el devine un simbol naţional. În al treilea rînd, va avea beneficii economice, fiind atraşi mai mulţi turişti. Situl arheologic Orheiul Vechi poate fi comparat cu locaţii deja incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, precum Cahokia, Yaxchilan sau Acropolis, dar şi cu locaţii regionale: Sarmisegetusa, Saharna sau Ţîpova. Suprafaţa Peisajului arheologic Orheiul Vechi va include promontoriile Butuceni şi Peştera, unde se află vestigiile arheologice cele mai importante şi mai reprezentative din întreaga regiune. În linii mari, el este un Vatican arheologic al Moldovei.
Î.: Dosarul va fi înregistrat în calitate de „peisaj cultural" sau în cea de „sit arheologic"?
R.: În calitate de sit arheologic, Orheiul Vechi dispune de şanse mai mari de acceptare de către UNESCO. Înscrierea lui ar putea fi comparată cu găzduirea Jocurilor Olimpice.
Î.: Ce alte locaţii din Republica Moldova ar putea fi înregistrate de către UNESCO?
R.: Combinatele Cricova şi Mileştii Mici. Apoi – peşterile rupestre de pe malul Nistrului. Aceasta însă s-ar putea întîmpla dacă vor fi incluse toate obiectivele de pe malurile acestui rîu, împreună cu cele din Ucraina.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1949
- Populația:
- 336 locuitori
Floreni este un sat din cadrul comunei Sculeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ungheni și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 336 de oameni. Satul Floreni a fost înființat în anul 1949.
Comentarii
(0)