05 octombrie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 111
Unsprezece participanți la cursa prezidențială. Partea 1
05 octombrie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 111

Unsprezece participanți la cursa prezidențială. Partea 1

Toți cei 11 (deocamdată, pentru că autoritățile au un nou plan) candidați la alegerile prezidențiale din a.2024 au intrat oficial în cursa electorală. Este actuala președintă, doi foști premieri, foști miniștri ai tineretului și sportului, ai afacerilor interne și externe, un fost procuror general, fosta guvernatoare a Găgăuziei, de două ori fost primar de Bălți, un jurnalist și un fost procuror anticorupție.

Ar fi putut fi mai mulți candidați pentru postul de președinte, dar unii (în mare parte presupușii „candidați” ai lui Șor) au fost din start „tăiați” de Comisia Electorală Centrală, care a refuzat să le înregistreze grupurile de inițiativă. Iar lui Igor Munteanu, liderul partidului Coaliția pentru Unitate și Prosperitate (CUB), Comisia Electorală Centrală nu i-a validat peste 2 mii dintre semnăturile colectate, îndoindu-se de valabilitatea acestora. Drept urmare, lui Munteanu i-au lipsit doar 173 de semnături pentru a depăși pragul legal de 15 mii.

Pe rețelele de socializare s-a presupus, că aceasta a fost răzbunarea unuia dintre principalii consilieri ai președintei și ai partidului de la guvernare, cetățeanul german Martin Zig, șeful Fundației Konrad Adenauer din Moldova și România, care influențează procesele politice din Republica Moldova de mai mulți ani. Jurnalistul Valery Demidețchii a spus odată într-o emisiune, că Zig are propriul birou și la președinție, și la guvern, iar mulți oficiali în conversații private privind activitatea aparatului de stat spun că-s trimiși în mod constant la acest om, și se întreabă cine este Zig și de ce problemele trebuie rezolvate cu el, și nu cu președintele țării.

În august, Igor Munteanu și CUB au părăsit blocul politic “Împreună”, creat de patru partide (Platforma DA, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării), și a refuzat să susțină candidatura lui Octavian Țîcu, propus de blocul ”Împreună”. CUB l-a acuzat pe Țîcu de „aservire PAS” și pe membrii blocului că fac jocuri în culise, precum și că „deciziile importante le iau sub influența actorilor din afara blocului”. Iar la începutul lunii septembrie, în timp ce participa la emisiunea „Puterea a patra” de la postul TV N4, Igor Munteanu a precizat, că Martin Zig a fost direct implicat în crearea blocului „Împreună”. Munteanu a mai spus, că în trecut Zig a fost consilier pe relații externe al premierului Iurie Leancă (în acea perioadă, după cum știm, a avut loc „furtul miliardului”), are o vastă experiență politică în Republica Moldova și este „specialistul numărul 1 pentru multe instituții și partide politice”.

„Odată i-am reproșat că promovează cultul unei secte în jurul PAS, el a spus că aceasta nu mai este o sectă, ci o religie. O formulă interesantă”, - a spus Munteanu în emisie directă, iar în zile numărate Comisia Electorală Centrală a refuzat să-l înscrie în cursa electorală.

Drept urmare, buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie a format o „echipă de fotbal” sau „Ocean’s Eleven”, cum au fost porecliți candidații la președinție pe rețelele de socializare. Dar acest lucru încă nu este un fapt. În ajun, în emisia unui post de televiziune, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a dat de înțeles că din alegeri ar putea fi eliminați cel puțin trei candidați. Săptămîna aceasta, potrivit lui, vor fi prezentate la CEC informații despre finanțarea ilegală a acestor candidați și se va lua o decizie în privința lor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1475
Populația:
6174 locuitori

Mereni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petrovca și Mereni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Anenii Noi și la 20 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6174 de oameni. Satul Mereni a fost menționat documentar în anul 1475.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.