01 august 2024, 18:00 Caleidoscop views 214
Deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris ca prevestire sfîrșitului
01 august 2024, 18:00 Caleidoscop views 214

Deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris ca prevestire sfîrșitului

Deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris a făcut mult zgomot. Din start, aceste jocuri au fost percepute destul de non-trivial. Unu –acestea-s primele jocuri care au avut loc la Paris în ultima sută de ani.

Un fel de aniversare din 1924, pentru că acele jocuri au fost ultimele din viața organizatorului mișcării olimpice, aristocratul și filantropul francez Pierre de Coubertin. Doi – trebuie menționată inovația Comitetului Olimpic Francez. Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, ceremonia a avut loc nu pe stadion, ci pe fundalul atracțiilor orașului - sportivii au navigat de-a lungul Senei de la Podul Austerlitz la Podul Jena, în 180 de bărci. Înainte de deschiderea Jocurilor de la Paris, torța olimpică a fost purtată de rapperul Snoop Dogg, iar purtătorul torței, îmbrăcat ca un asasin infernal fără chip, a alergat cu flacăra olimpică pe acoperișurile orașului.

Din copilărie spuneam: „O, sport, tu ești pace!” Cu toate acestea, de la bun început a devenit clar că la Paris nu miroase a e pace.

«Haos, bătăi, jafuri …»

În ajunul Jocurilor Olimpice, Parisul și toată Franța s-au confruntat cu provocări enorme. Lipsa oricărui patriotism și mândrie în rândul francezilor, o țară care a fost cândva perla Europei, este surprinzătoare. O perlă culturală și politică. Grevele muncitorilor din transport au zguduit orașul și zonele învecinate. Toate activitățile urbane din Paris și din împrejurimi au fost oprite. Pentru un observator dintr-o parte, e ceva pur și simplu inacceptabil, deoarece în timpul unor astfel de evenimente grandioase, precum Jocurile Olimpice, sute de mii de oaspeți și sportivi din întreaga lume vin în capitală. Întreaga țară devine centrul atenției mondiale – și în aceste vremuri dificile, oprim transportul!

Dar asta nu e tot. La Paris s-au produs mai multe acte de terorism în gări, și putem concluziona că în capitală lucra un grup organizat, care încerca să destabilizeze situația în oraș. Nu era nicio garanție că necazurile se vor termina. Și așa a fost. „Haos, bătăi, jafuri, violuri etc. Întreaga echipă de ciclism din Australia și echipa națională de fotbal a Argentinei au fost jefuite, o femeie australiană a fost violată de un grup de „imigranți” africani, iar o femeie columbiană a fost violată în metroul din Paris. Imaginile decadenței sunt pretutindeni în Orașul Luminii de altă dată”, a scris publicația greacă Pronews cu această ocazie. Toate acestea vorbesc despre o scădere colosală a moralității sociale a populației franceze, indiferența totală față de prestigiul țării.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Jocurile Olimpice , Paris

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
11128 locuitori

Costeşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Costeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ialoveni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 11128 de oameni. Satul Costești a fost menționat documentar în anul 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.