29 iulie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 108
Criză la Calea Ferată continuă: Mii de angajați lucrează fără salarii din martie
29 iulie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 108

Criză la Calea Ferată continuă: Mii de angajați lucrează fără salarii din martie

Mai mult de cinci mii de angajați ai Întreprinderii „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) nu și-au primit salariile din luna martie. În total, este vorba de restanțe la lefuri de peste 130 de milioane de lei.

Directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, susține că autoritățile sînt în căutare de soluții pentru a remedia situația. Unele active ale întreprinderii ar urma să fie scoase la licitație, iar din banii obținuți să fie plătite salariile angajaților.

Veaceslav Bugai este angajat al nodului feroviar din Basarabeasca. Bărbatul spune că a ajuns în culmea disperării și nu mai are bani pentru a-și plăti serviciile comunale sau pentru a-și întreține familia. Acesta spune că este nevoit să caute alternative de lucru pentru a-și putea asigura existența.

„Ultima dată mi-au plătit pentru luna ianuarie în iunie. Este groaznic. Mai rău de atît deja nu poate fi. Mi-au tăiat deja gazul și lumina. Nu e clar cum să trăim. Săpăm gropi, spălăm toalete, facem tot ce este posibil ca să putem cîștiga un ban să hrănim copiii”, spune bărbatul, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

În aceeași situație sînt și alți angajați ai nodului feroviar din Basarabeasca care își așteaptă salariile de mai bine de trei luni.

Între timp, directorul Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, a declarat că autoritățile își propun să remedieze lucrurile prin valorificarea activelor neutilizate ale întreprinderii. Astfel, unele bunuri ar urma să fie scoase la licitație, iar din banii obținuți să fie achitate lefurile restante.

„Sîntem la etapa de a achita lefurile pentru luna martie, respectiv, datoriile care sînt la salariu sînt pe trei luni și jumate. Săptămînal discut cu directorul de la întreprindere și ne străduim să luăm toate măsurile necesare pentru a redresa situația.

Am rugat să fie prezentată și o listă de clădiri, de active care pot fi date în arendă și valorificate”.

Situația la Calea Ferată a Moldovei a început să se agraveze după luna august 2022, cînd a scăzut tranzitul din Ucraina, odată cu redeschiderea portului de la Odesa.

Tot de atunci, feroviarii au început să-și primească salariile cu întîrziere de cîteva luni. Pierderile estimative ale întreprinderii au constituit aproape 150 de milioane de lei în anul 2023.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

CFM , angajații , salariu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
155 locuitori

Marchet este un sat din cadrul comunei Pogăneşti, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 56 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Marchet a fost menționat documentar în anul 1896.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.