26 martie 2024, 16:30 Cinematografia views 706
În ce perioadă cineaștii s-au simțit în Moldova ca în rai
26 martie 2024, 16:30 Cinematografia views 706

În ce perioadă cineaștii s-au simțit în Moldova ca în rai

În perioada sovietică, Moldova era un adevărat paradis pentru cineaști, iar programul bogat și intens oferit acestora în fiecare lună era de invidiat.

Acesta includea numeroase premiere de filme artistice, întîlniri cu regizori, proiecții de filme documentare și pentru copii, programe tematice speciale și multe altele.

De exemplu, vă propunem atenției dvs. planul de lucru al Casei Republicane a Cinematografiei pentru membrii Uniunii Cineaștilor din octombrie 1980.

În special, pe 1 octombrie a avut loc deschiderea sezonului, iar pe 2 și 3 octombrie au avut loc proiecții de filme noi. Pe 5 octombrie pentru copii au fost proiectate desene animate.

Pe 8 octombrie, a fost organizat un program special de film pentru Ziua Constituției URSS, iar pe 9 octombrie spectatorii au putut viziona iarăși un nou film.

La 10 octombrie, cu ocazia aniversării a 56 de ani de la formarea ASSR Moldovenească, la Cinematograful Republican a fost pregătit un program de filme documentare și popular-științifice, precum și a fost proiectat un nou film artistic.

La 12 octombrie, a fost organizat un matineu pentru copii. La 14 octombrie a fost proiectat noul film de lung metraj "La porțile satanei", iar la 15 octombrie - noul film artistic "Lumea azi".

În zilele de 16-17 octombrie au fost proiectate și filme noi. Pe 19 octombrie, programul a inclus un film artistic pentru copii, iar pe 21 octombrie, filmul de debut "Старик коня водил".

Pe 22 octombrie a avut loc o întîlnire cu persoane interesante. Invitatul a fost membrul corespondent al Academiei de Științe a RSSM, Soltan P.S. Iar după aceasta a fost proiectat filmul artistic "Cibernetica și creierul".

Pe 23-24 octombrie, programul, de asemenea, a inclus proiecția unor noi filme, pe 26 octombrie - programul "În lumea poveștilor" pentru copii, iar pe 28 octombrie - un raport creativ al regizorului M. Chistruga.

Pe 29 octombrie a avut loc o seară de film tematică dedicată zilei de naștere a komsomolului, iar pe 30-31 octombrie au fost proiectate din nou filme noi.

În același timp, Casa republicană a cinematografiei a publicat un plan provizoriu de lansare a noilor filme sovietice și străine în aceeași lună, astfel încît cineaștii din acea vreme aveau ce discuta, făceau schimb de impresii și opinii despre filmele văzute, precum și așteptări legate de noile opere care se pregăteau.

Mai jos puteți răsfoi albumul foto cu Planul de lucru al Casei Republicane a Cinematografiei în octombrie 1980.

În fotografia principală de sus, puteți vedea clădirea în care în anii '90 se afla Uniunea Cineaștilor din Moldova (Casa Republicană a Cinematografiei). Iar mai devreme acolo se afla cinematograful "Chișinău".

Menționăm că informații detaliate despre cinematografia moldovenească, istoria cinematografiei moldovenești, cineaștii, regizorii, actorii, cameramanii moldoveni puteți găsi pe site-ul https://www.moldovenii.md în secțiunea "Cultură".

Este îmbucurător faptul că, după o lungă pauză, telespectatorii moldoveni pot viziona din ce în ce mai multe filme moldovenești noi, inclusiv cele lansate recent: "Carbon", "Alive in Mo", "Puterea Probabilității", "Tunete", "Varvara" și altele.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Cinematografie , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
162 locuitori

Andriașevca Veche este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Veche alcătuia 162 de oameni în anul 1998. Satul Andriașevca Veche a fost menționat documentar în anul 1809.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.