Sărata-Galbenă este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cărpineanca, Valea Florii, Coroliovca, Brătianovca și Sărata-Galbenă. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 51 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4790 de oameni. Satul Sărata-Galbenă a fost menționat documentar în anul 1609 cu denumirea Răurești.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Problema moldovenilor
Exista doua probleme pe care oficialii le expluateaza, dar pe mutis, evita sa le puna in discutie. Acestea sunt problema moldovenilor(asa zisul paradox moldovenesc) si problema romanilor. Asa dar, "paradoxul moldovenesc" in ce consta el? Toti se mira de ce deacum 20 de ani cum a inceput sa se destrame imperiul sovetic, toti fug in toate partile iar noi aidoma celor ce le-a ars casa scotocim prin jaratecul fumegind, poate v-om mai gasi ceva bun, adica tinjim dupa acel sistem si din nostalgie ne mai tinem de comunisti.Rominii repede au gasit raspuns - indoctrinati, zombati, spalati pe creeri. Raspuns logic dar nimic comun cu adevarul. Pentru a raspunde sa ne amintim un pic trecutul: din timpuri stravechi majoritatea populatiei noastre se ocupau cu agricultura, duceau un mod de viata tipic taranesc. Aceasta inseamna griji vesnice - sa sameni , sa cresti roada, sa stringi roada, sa faci zestre la copii, sa-i casatoresti, sa le dai o bucata de pamint ca ei la rindul lor sa aiba aceleas griji...Roata vietii se invirtea si nu avea chiar asa de mare importanta in minile cui e administratia, turcii, rusii, rominii. Asa a fost pina in 1940, cind pe capul nostru s-a abatut o mare napaste - sovieticii. A fost mare prapad - razboiul, genocidul cu foametea, deportarile, insa cea mai mare napaste, dupa care nici astazi nu ne putem reveni este boschetarismul imperial.La tarani le-au lut pamintul si respective grijile lor, iar odata cu garantarea unui minim de existenta aceasta patura sociala a pierdut capacitatea de a progresa. Regimul le convenea la majoritatea:pentru cei lenesi era de ajuns sa iasa in cimp, evidenta se ducea in “esiri” sau cum le mai spuneau “betisoare”;cei ce se vedeau inteligentimea, elita satului – sapte clase le erau de ajuns ca sa fie invatator,contabil,sef de ferma, sef de deposit, brigadir, intr-un cuvint fruntea satului;aveau sansa si cei ce doreau cu adevarat sa progreseze, sa devina medic, inginer, invatat – cu conditia ca v-or reprezenta metropola si de regula erau trimisi in alte parti. Daca tinem cont de “marea dorinta de carte” a taranilor atunci nu e de mirare ca la majoritatea lea placut sa traiasca dupa principiul <noi ne facem ca lucram, ei se fac ca platesc, iar noaptea luam sacul si ne ducem pe lanul kolhozului>. Pe linga aceasta mai erau garantate medicina, invatamintul si pensia. O generatie intreaga a crescut si a imbatrinit cu psihologia aceasta de bo |
|
-
#21 lvl100 23 februarie 2012 | 18:46 Gebeleizis: Dar romani puri sunt? sunt romani si nu moldoveni-romani? ardeleni-romani?munteni-romani?
Intrebarea de mai sus este intr-adevar o gebelzenie, atata vreme cat termenii de mai sus sunt complementari si nu antagonisti.
O etnie poate "sa fie pura sau nu" ( ce expresie tampitica si fascista, oh ironia) numai in comparatie cu alte etnii.
Ceea ce ai facut tu, sa compari etnia cu propriile componente, cee ce nu are nici un sens. Etnia, ca produs cultural va fi intotdeauna tributara elementelor constitutive, in cazul nostru identitatii locale.
-
#22 Gebeleizis 23 februarie 2012 | 15:07 #42 Dar romani puri sunt? sunt romani si nu moldoveni-romani? ardeleni-romani?munteni-romani?
-
#23 razesu 19 februarie 2012 | 12:24 luati aminte si invatati din exemplul leton.......desi au o minoritate rusofona mai numeroasa decit RM.....rusii trebuie sa invete sa-i respecte pe cei care le-au oferit casa, masa si sa renunte la atitudinea asta de stapini in casa altora.....
http://www.adevarul.ro/international/europa/Letonia-_Rusa_nu_va_deveni_a_doua_limba_oficiala_a_tarii_0_649135168.html -
#24 CalinRomania 21 ianuarie 2012 | 2:27 Citeşte mai departe -
#25 lvl100 17 ianuarie 2012 | 16:51 Gebeleizis: Apropo, nu trebuie cu atita insistenta sa echivalezi numele unor regiuni cu numele unor state:Pana acu` 20 de ani RM la randul ei nu a fost decat o regiune periferica a unui stat.( fie el Principatul, Romania sau Rusia).
Gebeleizis:Soroca (regiune care nu a fost statsi nu este perceputa ca stat, tara),Felicitari , aveti 20 de ani statalitate fata de Soroca care are 0.
Gebeleizis:a fi moldovean inseamna a tine de Moldova care nu este doar un nume geografic, ci este numele unui stat care uneste in sine mai multe regiuni istorice.Tinand cont ca marea majoritate a fostului Principat este romana , e normal ( desi nu neaparat corect) ca sa existe persoane ce vad RM ca parte a integrala si regionala a "romanimii".
-
#26 Gebeleizis 16 ianuarie 2012 | 15:45 Citeşte mai departe -
#27 CalinRomania 07 ianuarie 2012 | 1:07 Citeşte mai departe -
#28 lvl100 06 ianuarie 2012 | 18:58 DUMITRU78: sunt MOLDOVAN din talpa si tot neamul meu sunt MOLDOVENI
Pluralul la MOLDOVAN e MOLDOVANI. Daca tot esti asa mandru de etnia ta macar nu-i gresi numele.
DUMITRU78:e pret sunt acum floarile la FOCSANI eu de profesie sunt inginer)
Ce vremuri tulburi am ajuns sa traim dom`le, daca pana si inginerii au ajuns sa vanda flori in piata.
Desi probabil ca de aia nu ti-a mers , nu stiai pretul, ai supralicitat , in fine, din greseli inveti.
-
#29 DUMITRU78 06 ianuarie 2012 | 18:03 Draga CALINE viata noastra e un teatru si mai bine sa fie o comedie decit o drama.Referitor la cele de mai sus,am vrut sa-ti atrag atentia la trei probleme a MOLDOVENILOR(BASARABINI).Scriu BASARABENI in paranteze ca sapunem punct pe toti I.Deoarece sirma cu ghimpi de la PRUT a fost scoasa,sau mai precis spus a fost scoasa doar sirma dar ghimpii totusi au ramas,aceasta se vedi si din comentariile Domnului IvI100 (da nu vind eu flori la FOCSANI si habar n-am la ce pret sunt acum floarile la FOCSANI eu de profesie sunt inginer) -
#30 lvl100 31 decembrie 2011 | 21:18 CalinRomania: Si ,apoi sunt tare curios din ce pricina te faceau pe tine .......tocmai focsanenii......drept....rus ???
Iti spun eu de ce il faceau rus. Pentru ca intre ei vorbesc o creola de moldo-rusa sau rusa exclusiv. ( da aceiasi oameni care scriu despre moldoveana - mama limbii romane aici pe forum)
De altfel sunt multe orase in partea de sud-est a Romaniei, parca si in Ardeal dar mai putin , denumite traditional "Piete ale rusilor". (de fapt basarabeni care vand orice de la cuie la casetofoane chinezesti)
DUMITRU78:.Eu am locuit si in ROMANIA(vreo 4 ani in FOCSANI)
Am trecut si eu asta vara prin piata centrala a Focsaniului. Se tot putea auzi pe la colturi de alde "no zaiet no pagadi". M-am oprit la uni care vindeau flori si am ramas uimit.
Pai frumos mai Dumitre sa vinzi flori la preturile alea. Unde te crezi , la Paris ?
-
#31 CalinRomania 30 decembrie 2011 | 19:53 Stii,draga DUMITRU78.......in ideea asta cum ar fi ca si eu sa spun ca nu mai sunt roman ci.......ardelean !!!......SPQR sa nu mai spuna ca este roman ci....oltean !!! Si asa mai departe..............Problema este ca ne leaga un ceva .......o limba ,o istorie,o cultura comuna ....deci apartinem CU TOTII unui singur neam...........................................
Chestia este ca ,istoric vorbind,acest neam s-a numit pe el insusi ca....roman !!! Si asta indiferent din ce zone era......Moldova,Transilvania ,Oltenia,Muntenia,Dobrogea,Maramures,etc...............................................................
Acum oare ti se pare normal ca noi sa trebuiasca sa ne renegam numele istoric al neamului nostru pentru a nu a ne asemana cu tiganii ca nume ??? Sau mai degraba tiganii sa fie recunocuti asa cum au fost recunoscuti si pana acum in Europa si in lume ??? Si anume cu numele de tigan ??? In italiana zingaro ??? Oare nu asa este mai corect ???
-
#32 CalinRomania 30 decembrie 2011 | 19:44 Citeşte mai departe -
#33 DUMITRU78 30 decembrie 2011 | 18:01 BINE,BINE eu sunt de acord.Eu am locuit si in ROMANIA(vreo 4 ani in FOCSANI) si toti imi spuneau ca sunt RUS,am locuit si in RUSIA(vreo 3 ani in SANCT-PETERBURG)si toti imi spuneau ca sunt ROMAN.Acum m-am intors la bastina(or.SOROCA asa numita capitala ROMILOR din RM MOLDOVA) Si din principiu nu vreau sa fiu ROM..............AN,deoarece sunt MOLDOVAN din talpa si tot neamul meu sunt MOLDOVENI.Uite asa draga CALINE tu ce ma sfatui????????????? -
#34 CalinRomania 29 decembrie 2011 | 13:25 Citeşte mai departe -
#35 DUMITRU78 28 decembrie 2011 | 19:37 RUSINE,RUSINE,RUSINE.AM AJUNS INTRON STAT IN CARE NU STIM CE SUNTEM RUSI MOLDOVENI SAU ROMANI????????????????????????????????????? -
#36 Corinna 09 decembrie 2011 | 9:36 Exista doua probleme pe care oficialii le expluateaza, dar pe mutis, evita sa le puna in discutie. Sa le expluateaze si in continuare mama lor de expluatatori! -
#37 CalinRomania 29 septembrie 2011 | 0:03 Citeşte mai departe -
#38 lvl100 27 septembrie 2011 | 22:34 SPQR: Un lider autoritar care calca peste cadavre (in cazul lui Putin la propriu) este visul oricarui popor inapoiat, inclusiv o mare parte a romanilor.
Trist dar adevarat.
andrei:O federatie ca Rusia nu poate fi condusa decat de cineva cu o mana de fier, cineva care nu permite furtul ca la drumul mare.
Vina lui Boris Eltin a fost ca a incercat sa liberalizeze economia dupa modelul vestic Bine, "liberalizare" in sens rusesc, cu oligarhi si co., dar orisicat liberalizare.
S-a ales praful de Rusia. Pana si Olanda avea PIB-ul mai mare.( nominal, ca /cap de locuitor nu se discuta)
A trebuit sa vina un Putin, sa faca ceva asemanator ca in China, o "dictatura luminata" ca sa se mai ridice economia. Oarecum, adica Moscova si inca vreo 5 orase, cat sa ii dea un PIB/cap de locuitor putin mai mare decat al Romaniei.
Civilizatie pe paine pe frontul de est.
-
#39 CalinRomania 27 septembrie 2011 | 1:33 Citeşte mai departe -
#40 andrei 25 septembrie 2011 | 21:14 Ma simt putin jignit, mie Putin imi e simpatic. Oricum, e mult mai bun decat predecesorul sau...
O federatie ca Rusia nu poate fi condusa decat de cineva cu o mana de fier, cineva care nu permite furtul ca la drumul mare..vezi hodorkovski, berezovski etc...
Nici eu nu sunt economist, dar un lucru stiu sigur, rusul traieste mai bine acum decat pe vremea lui eltin...incomparabil. iar deciziile care se iau la nivel inalt mi se par ok. Din ceea ce citesc pe net.