Rîşcani este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Rîşcani. Amplasat în partea de nord-vest a republicii, pe rîuleţul Copăceanca, oraşul este situat la o distanţă de 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 11104 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii datează din anul 1602, cînd o parte a Rîşcanilor de azi, Nagoreni, este întărită lui Vlaicu Vătah şi rudelor sale.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#1601 lvl100 10 august 2011 | 9:31 Gebeleizis: vei constata cu siguranta ca populatia autohtona a fost prezenta permanent in acest spatiu,
Iarasi arunci cu praf in ochi. Nimeni de aici nu a negat o anume continuitate genetica. Desi si asta e oarecum relativa.Dupa ce incorporezi jdemii de triburi asiatice/germanice/slave, cromozomul ala singuratic ce iti ramane constant nu prea cred ca e deajuns sa te consideri urmas direct al celor de acum 1000000.
Ce este contestata e continuitatea culturala. Pe care nu ai reusit sa o demonstrezi pana acum.
-
#1602 lvl100 10 august 2011 | 9:22 Gebeleizis: Referitor la curentele ideologice si procesul de demitologizare a istoriei romanilor sunt mai aproape de conceptiile lui L.Boia,Cred ca nici nu banuia Boia saracu, ca o sa ajunga idolul tuturor semidoctilor, care incropind un cuvant de aici si un cuvant de acolo din textele lui, vor putea conchide victoriosi nusce concluzii anti-romanesti.
Faza haioasa e ca Boia ,desi isi concentreaza eforturile pe propria tara, lupta in general pentru demitizarea istoriei, a faptului ca etnia, ca agregator social si identitar, este o inventie recenta de sec. 19 in lume si tot ce reiese de aici.
SA te declari fan Boia si in acelasi timp a moldo-dacilor de acum 1000000 de ani (identificarea nu numai unor radacini "sanatoase" multimilenare mai smechere decat ale tuturor dar si constinuitatea lor,e unul din elementele puternice ale nationalismului de sec 19 ).....iar a explodat bomba cu ironie.
-
#1603 promoldova 09 august 2011 | 23:41 Reisend din logica primitiva a lui mar toate popoarele romanice trebuie sa desfiintate si declarate romini si nu numai. Ma umfla risul citind perlele rominasilor de tipul vostru. Nu extrapolez aceasta asupra tuturor rominilor, sunt si acolo oameni adecvati. Domnule mar,dar rusii, bielorusii si ucrainenii au dreptul sa fie considerate ca etnii diferite?
-
#1604 promoldova 09 august 2011 | 23:11 #719
Este imposibil domnule,cum o minte atit de stralucita si desteapta a unui reprezentant al marelui popor romin nu poate sa inteleaga o scurta relatarea a simplului moldavean basarabean- frinati domnule frinati. Deosibirea dintre noi se vede chear din discutiea noastra, noi nimic nu avem comun cu sovini romini. Da, textul nu e perfect,am tradus o parte dintro relatare stiintifica despre poparele slave. Pe viitor-fiti mai tolerant si cititi mai atent diferite surse istorice si cu mintea deschisa(nu zombata). -
#1605 burlakul 09 august 2011 | 16:51 razesu,ma gresesc sau am inteles corect ca esti din Moldova RO?Daca da,vad ca reactionati deja normal la aceste lucruri...
mar:De pilda, gloriosul nostru Stefan cel Mare - care avea un obicei sa impamanteneasca prizonierii de razboi de toate neamurile fiindca taranu-i taran indiferent de limba pe care o vorbeste, sa-si ia o prada importanta de sclavi dupa fiecare incursiune prin vecini, si sa omoare si sa violeze ca un sport -, practic si-a ruinata si depopulat tara (mai ales Tara de Jos) prin multele razboaie, Cantemir se pretindea tatar desi stia bine ca nu e si in scrierile sale musteste de dispret pentru apucaturile taranilor moldoveni, Mihai Viteazu a intarit privilegiile nobililor maghiari inasprind conditia serbilor mai ales romani din Ardeal, etc.. Asa ca mai las-o balta cu nationalismul bazat pe "mostenirea" domnitorilor medievali.Voi chiar credeti ca acesti oameni au fost dusmanii tarii???Atunci la sigur nu sintem frati!
-
#1606 razesu 09 august 2011 | 14:38 Gebeleizis:
Iti propun pentru inceput sa citesti lucrarea lu Gh.Brateanu O enigma si un miracol poporul roman scrisa cu mai multe decenii in urma. Apoi sa te documentezi pe marginea culturilor arheologice din spatiul carpato-danubiano-pontic in mileniul I d.Hr. si vei constata cu siguranta ca populatia autohtona a fost prezenta permanent in acest spatiu, asimilind in mare masura popoarele migratoare care au trecut prin paminturile noastre. 28 29 30 31
--sint familiarizat de mult cu lucrarea respectiva si nu m-a convins de loc...nu am facut nimic de remarcat in zona, in consecinta nu am existat.... -
#1607 Gebeleizis 09 august 2011 | 13:30 razesu: dar nu trebuie sa confirme strainii nimic....trebuie doar sa o confirmam noi prin ceea ce am facut.....dar din pacate noi nu am facut nimic...in consecinta nu am existat.Iti propun pentru inceput sa citesti lucrarea lu Gh.Brateanu O enigma si un miracol poporul roman scrisa cu mai multe decenii in urma. Apoi sa te documentezi pe marginea culturilor arheologice din spatiul carpato-danubiano-pontic in mileniul I d.Hr. si vei constata cu siguranta ca populatia autohtona a fost prezenta permanent in acest spatiu, asimilind in mare masura popoarele migratoare care au trecut prin paminturile noastre.
-
#1608 razesu 09 august 2011 | 9:30 Gebeleizis:
Faptul ca dacii nu sunt mentionati nicidecum nu presupune ca a disparut poporul autohton din aceasta regiune care era numit de autorii antici geti, daci, carpi etc. Pentru mine nu este atit de principial cu imi numeau stramosii mei strainii. Pentru mine este important ca datele arheologice si de alta natura demostreaza continuitatea populatiei autohtone din regiune si in mileniul I d.Hr. Cred ca nu este corect ca existenta unui popor sa fie confirmata de afirmatiile unor straini care se schimbau in continuu
--dar nu trebuie sa confirme strainii nimic....trebuie doar sa o confirmam noi prin ceea ce am facut.....dar din pacate noi nu am facut nimic...in consecinta nu am existat.... -
#1609 Gebeleizis 09 august 2011 | 1:13 mar: etnografie din "Istoria" site-ului "moldovenii.md"Iarasi din nou mar fi mai explicit eu am cautat pe www.moldovenii compartimentul etnografie si nu l-am gasit. Nu este un astfel de compartiment pe acest site. Eu cunosc acest site desi nu sunt autorul materialelor plasate aici. Referitor la curentele ideologice si procesul de demitologizare a istoriei romanilor sunt mai aproape de conceptiile lui L.Boia, Scoala Analelor si nicidecum de cele ale lui Ceausescu ideele caruie se resimt in afirmatiile tale atunci cind vorbesti depsre panromanismul medieval: toti erau romani iar visul de aur tinea de unificarea tuturor romanilor intr-un singur stat, sub puterea unui singur stapin.
-
#1610 Gebeleizis 09 august 2011 | 1:01 #712 Mar fii atent la subiectul pus in discutie nu te abate si nu intra in speculatii sterile. Eu te intrebam nu cum erau numite tarile din regiunea carpato-danubiano-pontic in perioada medievala de catre straini sau de catre unii reprezentanti ai elitei din acele timpuri, eu te intrebam cum se numeau tarile in documentele lor oficiale emise de cancelariile domnesti. Ca sa-ti fie mai clar am dat exemplul Tarii Moldova. In documentele cancelariei domnesti din acest stat tara se numea Moldova, domnii se considerau domni ai Tarii Moldova, boierii erau moldoveni etc. Cum se numea Valahia in documentele oficiale din acest stat? Cind apare numele de Tara Romaneasca in documentele oficiale daca la 1859, la momentul unirii, noul stat se numea Principatele unite ale Moldovei si Valahiei?
-
#1611 Gebeleizis 09 august 2011 | 0:49 Citeşte mai departe -
#1612 mar 09 august 2011 | 0:15 #717
"Dan Diaconescu", "tigani", rusii care sunt nustiucum si romanii nustiucum, valahii care "n-au fost influentati de slavi", brrr... Andrei, trage aer in piept, reciteste ce-ai scris si da-ti o palma dupa ceafa ca vorbesti numai prostii.
Cat despre cum au ramas "georgienii georgieni si baltici baltici" in imperiul rus, reciteste-mi comentariul unde-ti explic clar: "O populatie fara elita nu-si poate perpetua identitatea parohiala intr-una nationala, si de aia ceea ce consideri tu a fi o memoria a trecutului moldovenesc e doar un ersatz gubernial furnizat de o elita de drept colonial." Spre deosebire de voi, popoarele pe care le pomenesti au avut o elita nationala si nu trebuie sa fure din cultura statului vecin pentru a-si funda constructia identitara. -
#1613 mar 09 august 2011 | 0:03 Citeşte mai departe -
#1614 nicoara 08 august 2011 | 23:47 promoldova: #716 promoldova
Da eu credeam ca numai romanii sunt capabili de asa intorsaturi verbale :)))
-
#1615 andrei 08 august 2011 | 23:47 Acest mesaj a fost şters de către moderator! -
#1616 promoldova 08 august 2011 | 23:18 #713
Dar cu ce voi valaho-rominii puteti sa va mindriti? Cu ce voi ati fost buni p\u moldoveni? Dati un exemplu din istoria voastra "mareata" poate si noi moldovenii "prosti-rusificati si zombati de sovietici si georgianul Stalin-dupa spusele voastre"nu intelegem ce noi pierdem si am dori sa ne coloram cit mai repede ca romini, si sa devenim o parte a acestei mari natiuni de vita nobila pe care a stimat pe parcursul istoriei toata lumea si o stimeaza acum, si impreuna cu marele presedinte Basescu(adept al marelui erou si conducator al neamului rominesc Ion Antonescu) sa mergem spre un viitor fericit european.
-
#1617 mar 08 august 2011 | 23:06 Citeşte mai departe -
#1618 promoldova 08 august 2011 | 23:04 Citeşte mai departe -
#1619 mar 08 august 2011 | 22:06 Citeşte mai departe -
#1620 mar 08 august 2011 | 21:45 Citeşte mai departe