Ordăşei este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Ordăşei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de oraşul Teleneşti şi la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 916 oameni. Satul Ordășei a fost menționat documentar în anul 1640.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#41 ioanic Răspunde Citează 26 octombrie 2014 | 3:16 #1 WIKIPEDIA: "Adrian Vasilescu (n. 23 martie 1936) este un economist și jurnalist român, care îndeplineste funcția de consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu." - Deci avem opinia nu a unui tanar imberb care scandeaza "unire!" fara a cuprinde cu minte ce inseamna azi "unirea" pentru statul UE Romania si ce consecinte "mortale"va avea fata de statul Parteneriatului Estic R.Moldova. Nu e nici opinia unui politician "smecher", care de dragul visului de a ajunge in fotoliul de Prersedinte la Cotroceni este pus in situatia sa spuna vrute si nevrute pentru a place romanilor "nostalgici" dupa "uniri", pentru a aduna voturi prin populism, promisiuni goale, manipulare pe seama "unirii". Este opnia unui om serios a unei institutii serioase si intr=o publicatie serioasa. N-am citat integral partea a doua a articolului despre DEZORGANIZAREA MUNCII in Romania si alte cauze ale declinului economic. Mira faptul ca "SOLUTIA" pentru iesirea din criza consilierul BNR o vede in "unire". DE CE, OARE? - Probabil, pentru ca prin "unire" Romania si-a redresast economia sa in criza ce a precedat al doilea razboi mondial pe seama noilor teritorii "unite", in care statul le-a folosit ca pe "colonii" - neinvestind aproape nimic nici in infrastructura, nici in industrie, nici in bunuri sociale pentru populatie - din contra transferand utilaje, intreprinderi in Regat. Pana la 1918 gubernia Basarabia in cadrul Imperiului Rus n-a fost niciodata cea mai saraca si inapoiata gubernie a Rusiei, din contra s-a investit mult si era printre primele in dezvoltarea agriculturii. Dovada este si apropiatul jubileu de 200 de ani al Colegiul de viticultura si vinificatie din Stauceni - prima scoala de vinificatie nu numai din Basarabia, Imperiul Rus, ci din toata Europa. Rusia nu se zgarcea in a investi in Basarabia, ceea ce n-a facut Romania in cei 22 de ani, cat a "gestionat" provincia Basarabia (ex- Republica Democratica Moldoveneasca). N-a investit si nu va investi - fiindca e o tara fara resurse importante comparativ cu Imperiul Rus sau URSS sau Federatia Rusa, mereu la coada tarilor europene, mereu condusa prost, ineficient, fara o stiinta avansata, fara tehnologii moderne, fara produse de calitate, fara competivitate in productivitatea muncii etc. Bunastarea Bucurestiului ("micului Paris") interbelic s-a obtinut prin jefuirea, exploatarea nemiloasa de tip colonial a noilor provincii "unite" si in principal al Basarabiei. E uimitor ca in al 7-lea an de la aderarea la UE romani de frunte, cum e Adrian Vasilescu, gandeste si scoate "sfaturi" pentru guvernatorul BNR din trecutul interbelic COLONIAL. "Neocolonialismul" sau se bazeaza pe o prosperitate a Romaniei legate de "unire", adica de EXTINDERE pe noi teritorii, cele care azi apartin Ucrainei (regiunea Odesa intre Dunare si Nistru) si Statului Independent in curs de asociere la UE - R.Moldova. Vasilescu MIZEAZA pe bunastare pe seama cui? - Evident ca a basarabenilor. Cum a nu amintim de "dictonul" romanilor inca de la primul "pod de flori", care spuneau "BRATELE BASARABENILOR SI MINTEA ROMANILOR VA FACE MINUNI!" ? Observati ALE CUI trebuie sa fie bratele, MUNCA si ale cui nebratele, ci numai "mintea"? - Iata model de gandire DISCRIMINANTA, NEDEMOCRATICA, ANTIEUROPEANA, de sorginte FASCISTA, inca de la Antonescu si din Basarabia interbelica, in care natia de romani "puri" regateni isi rezerveaza lor numai munca intelectuala, de administrare, conducere, fiindca sunt NATIE cu drepturi, chipurile EXCLUSIVISTE, SUPERIOARE - din "vita de Traian" (stapanitori de sclavi) iar munca grea, necalificata, prost platita e lasata pe seama "corciturilor ruso-bolsevice" de basarabeni, care nu puteau avea drepturi EGALE cu ale romanilor "puri", regateni. Aceeasi miza pe EXPLOATAREA o face si Vasilescu, care , probabil, a "supt sanage stricat" "fascist", altfel e greu de explicat cum un consilier al guvernatorului unei banci nationale a unei tari UE - poate miza pe :"Unirea marilor oraşe, care fac bani, cu orăşelele „în care nu se-ntâmplă nimic“ şi cu România satelor, care trăieşte drama cumplită a neputinţei de a-şi valorifica superior singura comoară: pământul." - E o aluzie la "orasele mari" cum e Bucurestiul si pe orasele neputincioase "de proincie" (COLONIALE), cum au fost cele din Basarabia si pe "EXPLOARAREA" lor. Romania nu are de gand sa le dezvolte, ci sa le lase in "neputinta lor" sa-si valorifice "singura comoara: pamantul". - E O MOSTRA DE DISCRIMINARE ANTIEUROPEANA A TERITORIILOR. Romania de azi, spre deosebire de UE - nu vede necesitatea dezsvoltarii EGALE a tituror regiunilor, ci cu pregadere a "marilor orase" pe seama SATELOR. Evident ca in aceasta viziune "Basarabia" (R.Moldova) reprezinta o sursa de bogatie si "UNIREA" ar "salva" Bucurestiul, economia in recesiuine a Romaniei. Aceasta "salvare" e asteptata nu candva, ci foarte grabnic - pana la 1 decembrie 2018, cand se vor jubilia 100 de ani de la "marea "unire". NEPUTAND salva ecomomia in colaps a Romaniei prin altemasuri de stimulare a consumului, a cresterii economice, a productivitatii muncii, a cresterii PIB-ului si a bunastarii - guvernantii de azi, inclusiv si de al BNR - isi indreapta cu speranta privirile spre Est, de unde ar trebui sa vina "salvarea", sa le cada "para malaiata"- bogatele judete basarbene (coloniale) ale actualului stat R.Moldova. - Dar, CUM? De la sine cetatenii R.Moldova nu sunt atat de "prosti" (handicapati, cretini, imbecili etc.) ca sa nu-si dea seama ce ii asteapta post-"unire" - "lectia" invatata in 1918-1940 nu se uita. Marea majoritate a populatiei (cu exceptia unor tineri ce trebuie sa "achite" studiile in Romania sau a unor intelectuali cu "favoruri", "stimulente" din Romania) nu doresc sa le vina "STAPANI" din Romania care sa-i conduca, in 23 de ani de independenta ei s-au invatat sa se conduca singuri, fara "fratii mai mari", cu atat mai mult ca sunt ENORM ajutati de UE si SUA. CUM ARE DE GAND dl Vasilescu, Basescu etc. SA FACA "MAREA UNIRE" pana in 2018? - Raspunsul pare a fi un "mister", desi unele "scenarii" se intrevad. Tot la 24.10.2014 cand a aparut artricolulul dlui Vasilescu, aflam inca o stire: Preşedintele Traian Băsescu a participat, sâmbătă, la Carei, la manifestările de Ziua Armatei Române. "COTIDIANUL" scrie: "Traian Băsescu a afirmat că nu o să îl convingă nimeni că trecerea Prutului în al doilea război mondial a fost o greşeală, subliniind că este discutabilă doar trecerea Nistrului."O să spun poate un lucru care unora li se va părea nepotrivit. N-o spun pentru prima dată, dar astăzi, foarte aproape de încheierea mandatului, îmi iau libertatea s-o spun: vorbim prea puţin de prima parte a celui de-al doilea război mondial. Şi acolo au căzut ostaşi români care au executat ordinul politicienilor. Şi niciodată nimeni n-o să mă convingă că trecerea Prutului a fost o greşeală în istorie", a declarat Băsescu, la Carei.
Acesta a precizat că trecerea Nistrului "poate e discutabilă", dar "Armata română prin tradiţie şi-a apărat teritoriul naţional", iar "teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost şi este pământ românesc". http://www.cotidianul.ro/basescu-nimeni-n-o-sa-ma-convinga-ca-trecerea-prutului-a-fost-o-greseala-in-istorie-249810/
style="margin: 0px 0px 30px; padding: 0px; border: 0px; font-size: 19px; vertical-align: baseline; box-sizing: border-box; color: rgb(26, 26, 26); font-family: georgia, arial, sans-serif; line-height: 30px; background-color: rgb(255, 255, 255);">
Citeşte mai departe -
#42 ioanic Răspunde Citează 26 octombrie 2014 | 3:01 Un articol proaspat, un punct de vedere relevant din "Ziarul financiar":ADRIAN VASILESCU, BNR: A TREIA UNIREAu trecut deja şase ani. La 15 septembrie 2014, s-au împlinit şase ani de la explozia care a zguduit America şi lumea întreagă. Prăbuşirea Lehman Brothers la 15 septembrie 2008 a fost catastrofală. Banca a căzut în gol, fapt ce anunţa lumii întregi că începe criza. O cumplită criză globală, ce a lovit marile pieţe financiare, fiind dublată şi de recesiuni durabile.O recesiune a tăiat dur din pâinea numită PIB şi în România. O pâine căreia îi spunem PIB facem în fiecare an, cuprinzând grâul, şi automobilele de Colibaşi, şi tabla de la Galaţi, de fapt tot ceea ce producem într-un an. Am făcut câte o astfel de pâine şi în cei doi ani de recesiune. Dar cu semnul minus.
Lumea trăise până la prăbuşirea Lehman Brothers iluzia unei prosperităţi eterne. Mari economişti, cu deosebire americani, credeau că nu se va mai trăi cu urcuşuri şi coborâşuri economice. Propovăduiau un timp îndelungat de prosperitate. Am căzut şi noi în această capcană după intrarea în UE şi în NATO. Ne-am trezit cu mulţi bani, ce treceau graniţa şi veneau în ţară sub diverse forme. Valuri de valută imposibil de absorbit în întregime. Nu eram pregătiţi pentru atâta bănet. Acum suntem într-o nouă tranziţie. Între un ciclu care s-a încheiat şi un ciclu care încă n-a început. Şi avem nevoie de a treia unire. Singura salvatoare acum. A fost Unirea din 1859. A fost Marea Unire din 1918. Şi ar urma Unirea de după criză. Unirea marilor oraşe, care fac bani, cu orăşelele „în care nu se-ntâmplă nimic“ şi cu România satelor, care trăieşte drama cumplită a neputinţei de a-şi valorifica superior singura comoară: pământul.
Întoarcerea spre sat e un început...Am putea avea bunăstare? Bineînţeles. Dar n-o avem pentru că munca nu e încă bine organizată. Pentru că productivitatea e încă modestă. Pentru că randamentul maşinilor e scăzut. Şi, mai ales, pentru că produsele româneşti nu sunt la nivelul cerinţelor lumii de astăzi. Din aceste cauze, în primul rând, creşterea veniturilor populaţiei întârzie, fapt ce amână sporirea puterii de cumpărare. Efectul imediat: consumul, chiar dacă a început să aibă o dinamică pozitivă, nu a ajuns să fie încă o locomotivă a creşterii economice...Ce-i de făcut acum? Întâi şi întâi, să închidem câteva răni dureroase. Fiindcă într-o economie în care marile mize nu sunt productivitatea, competitivitatea şi eficienţa, ci avantajul comparativ, cu deosebire cel al salariilor modeste, supraefortul de a produce mai mult cere mai multe importuri, mai mulţi bani, un consum mai mare de capital fix... Dacă munca ar fi înţelept organizată şi, pe deasupra, sprijinită de tehnologii care să ridice productivitatea şi eficienţa, ea ar produce valori adăugate de care oamenii, piaţa au nevoie. Iată condiţia ca munca să aducă bunăstare." http://www.zf.ro/opinii/adrian-vasilescu-bnr-a-treia-unire-13432293
Citeşte mai departe -
#43 CalinRomania Răspunde Citează 15 octombrie 2014 | 23:28 #4 Draga Nicoara.....Te citez :"Nu-ti fa iluzii, cu mici exceptii cetatenia romana pentru moldoveni este un bilet de calatorie, o posibilitate de a capata un loc de munca. Nu vad motivul de ce noi sa nu folosim smecheriile voastre ideologice in folosul nostru". Am incheiat citatul.
Hai sa ne intelegem........imi este cat se poate de clar ca poate pentru 90% dintre cetatenii R.Moldova care cer cetatenia Roman o fac pentru o viata mai buna - si nu de dragul Romaniei.Stiu foarte bine acest lucru si mi se pare foarte normal. Eu nu pot avea pretentia ca un cetean al R.Moldova care revendica cetatenia Romana sa fie mai patriot decat o persoana care are aceasta cetatenie Romana din nastere.
Eram la Consulatul Romaniei de la Milano cativa ani in urma pentru ceva acte.Si ramasesem printre ultimii -printre care si trei tineri din R.Moldova dar cetateni Romani -doua fete si un baiat care aveau si ei nevoie de ceva acte. Am auzit functionara de la ghiseu care le reprosa ca cerusera cetatenia Romana din interes. In acel moment mi-a sarit tandara -si cu o voce destul de tare incat sa fiu auzit si de acea functionara -le spuneam celor trei tineri ca ceea ce au facut este cat se poate de logic si de bine. Pentru ca nu este vina lor daca in 1940 si apoi in 1944 Romania a abandonat teritoriul dintre Prut si Nistru si ca eu nu este corect sa fiu tratat altfel decat ei doar pentru faptul ca am avut norocul sa ma nasc in cadrul Romaniei de astazi si sa-i fiu, implicit cetatean.
Si nu este corect ca astfel , ei sa fie obligati sa aiba o atitudine mai patriotica decat mine doar pentru faptul ca au revendicat ceva la care cred ca au dreptul.
Si am vazut ca pana si functionara mi-a dat apoi dreptate dand aprobator din cap.
Este cat se poate de clar si normal ca extrem de marea majoritate a celor care au cerut cetatenia Romana sa o faca cu speranta unei sanse mai bune in viata, a unui standard de viata superior.
Insa , draga Nicoara , este o diferenta ca de la cer la pamant intre aceasta situatie -in care un cetatean al R.Moldova cere si obtine cetatenia Romana cu speranta unei vieti mai bune si cea in care , odata obtinuta aceasta cetatenie -acest cetatean incepe sa isi bata joc in vreun fel de acest drept obtinut.
Inchipuie-ti ca ai o casa mare -o vila si ai un frate care din pacate este mai nevoias.
El iti declara in fata toata afectiunea frateasca -desi tu stii ca acest frate poate o spune doar ca sa poata sa traiasca cu tine in aceasta vila-sa traiasca mai bine. O faci cu drag pentru fratele tau ,il primesti sa locuiasca cu tine , sa se bucure de aceleasi conditii ca si tine. Insa dupa aceea auzi cum te vorbeste de rau " pe la spate".Te intreb , oare cum te-ai simti ?
Exact acelasi lucru cu cetatenia Romana.Eu nu am pretentia ca tu sa fii mai patriot decat mine.Nu am nevoie de declaratia ta de dragoste ( falsa sau nu).Te consider Roman ca si mine si cred ca ai dreptul sa te bucuri de toate avantajele de care ma bucur si eu ca cetatean al acestei Tari.Insa nu consider deloc corect ca odata obtinuta aceasta cetatenie - sa denigrezi Poporul si Tara care te-au primit in mijlocul lor.
Citeşte mai departe -
#44 CalinRomania Răspunde Citează 15 octombrie 2014 | 22:55 #1 Draga Ioanic, iarasi eviti raspunsul....... Te citez din nou....." Nici cetatenii nu sunt tare "apreciati" de patronii occidentali pentru "smecherismul" lor - deja au ajuns romanii sa ascunda ca sunt romani si se dau in fata patronilor drept "moldoveni", fara sa precizeze din care parte a Prutului, intra-atat de proasta e reputatia numelui de "roman"."...........Am incheiat citatul.
Eu sunt in Italia de vreo 15 ani. Si in toti acesti ani nu am auzit de vreun cetatean roman sa se dea drept cetatean moldovean .......Ma apuca rasul de aceasta idee trasnita a ta si o spun cu tot respectul cuvenit cetatenilor Republicii Moldova. Poti sa dai exemple concrete cu astfel de cazuri ??? Binenteles cazuri reale, nu povesti inventate.Cazuri in care cetateni ai R.Moldova care au obtinut si cetatenia Romana si s-au folosit de acest lucru in Occident in schimb sunt nenumarate cazuri. Si este poate adevaratul motiv pentru care sute de mii de cetateni ai R.Moldova au cautat obtinerea cetateniei Romane.
Am reluat raspunsul meu impreuna cu intrebarea pe care ti-o adresasem pentru ca raspunsul tau nu este la obiect......
Spuneai ca vezi Doamne,in occident Romanii au ajuns sa se declare drept Moldoveni deoarece le-ar fi rusine sa recunosca faptul ca sunt cetateni Romani......Iar eu te-am intrebat de unde ai scos o astfel de afirmatie......Eu ti-am spus ca , dimpotriva sunt foarte multi cetateni ai R.Moldova care , pentru a putea lucra legal in occident se folosesc de faptul ca au obtinut cetatenia Romana-deci, pentru acest fapt, volens-nolens "se dau " drept Romani.Invers sa se intample, ca un cetatean Roman sa se "dea" drept cetatean al R.Moldova -fara a avea aceasta cetatenie , nu am auzit....Iar ca sa se "dea" drept Moldovean -fara sa specifice de pe care parte a Prutului provine , iarasi este o aiureala totala.Si asta deoarece fiind locuitor al Romaniei - nu exista distinctii legate de zona din care provii.Binenteles ca daca as fi fost din Moldova -eram mandru sa fiu Moldovean ca zona de origine,asa cum sunt mandru ca sunt Roman ca etnie.Cum insa sunt de origine din Transilvania -sunt mandru ca sunt Transilvanean ca origine si Roman ca etnie.In cadrul Romaniei nu conteaza din ce zona vii , ca esti Dobrogean,Moldovean,Transilvanean,Muntean,Oltean,Banatean,etc. asa cum , in cadrul R.Moldova nu cred ca are importanta daca esti din Chisinau,Orhei,Soroca,Cahul sau Balti.
Deci ,draga Ioanic , cum e cu ideea ca in Occident Romanii se dau drept Moldoveni pentru ca le este rusine ca sunt Romani ???? Eu sunt mandru ca sunt Roman , am fost si voi fi intodeauna mandru ca sunt Roman !Am avut prieteni italieni care imi spuneau ca sunt italian de-al lor deja , dar in mod politicos le-am spus ca m-am nascut ,am crescut si voi muri ca Roman ......Niciodata nu am renegat faptul ca sunt Roman.....Desi ,este foarte adevarat ca exista multi concetateni de-ai nostri care , din pacate prin comportamentul lor incivil nu ne fac un bun renume......Chiar in urma cu 8 zile la ora 2.45 (dimineata )(stiu ora pentru ca atunci mi s-a blocat ceasul analogic din bord) niste hoti mi-au spart geamul lateral al masinii ( care are numere de Romania), au intrat in ea si mi-au furat navigatorul care era integrat in bord-facandu-mi o paguba de peste 1000 de euro.....Iar masina este parcata chiar sub ferestrele apartamentului unde stau.......
Binenteles ca pe Carabinieri nu i-a interesat nici fotografiile pe care le-am facut si nici macar nu au venit pana la masina.....:))))
Cand am vorbit cu niste prieteni italieni despre ce mi s-a intamplat -unul mi-a spus ca a auzit de ceva hoti moldoveni-fara sa stie macar faptul ca suntem una si aceeasi etnie.
L-am informat asupra acestui fapt si i-am spus ca puteau fi foarte bine cetateni italieni , romani sau cine stie ce alta natie.......Dupa care m-a aprobat imediat.
Iar acum ma "distrez" ca sa pun masinii antifurt sa o "blindez" investind in acest sens poate peste 1000 de euro ( alarma volumetrica ,alarma perimetrala plus antifurt mecanic -la vedere -care sa acopere si navigatorul).Plus un navigator nou care costa cateva sute bune de "iepuroi".
Deci ,draga Ioanic cum ramane cu Romanii care se dau Moldoveni dar nu si Romani in Occident ???
Citeşte mai departe -
#45 ioanic Răspunde Citează 15 octombrie 2014 | 8:28 Al treilea mars "unionist" la Bucuresti:http://www.ziare.com/stiri/proteste/marsul-pentru-unire-in-imagini-rusia-nu-uita-basarabia-nu-i-a-ta-galerie-foto-1327271Nimic nou. Aceasi atitudine de NERECUNOASTERE a Statului Independent si Suveran R.Moldova si de substituire a sa prin fosta gubernie si provincie coloniala Basarabia. Rusia neoimperialista discrimineaza statul si natiunea Ucrainei, numind-o cu nume imperiale din trecut - NovoRossia si MaloRossia, iar statul contemporan Romania in al 7-lea an de la aderarea sa la UE - nu se leapada de "proiectele" sale de expansiune teritoriala asupritoare de "frati" pe seama teritoriului SUVERAN MOLDOVENESC al Statului Parteneriatului Estic - R.Moldova, nu-l recunoaste DE-FACTO, se amesteca in afacerile interne, pune la cale sa-i interpreteze in favoarea intereselor sale NELOIALE Constitutia R.Moldova cu ajutorul Curtii Constitutionale a RM, compusa majoritar din cetateni ai Romaniei. "Expertii" romani nu-si ascund deloc asemenea operatiuni subversive: "Analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, se declară dezamăgit că niciun partid politic de la Chișinău nu are curajul de a aduce în discuție, pe măsură ce se apropie alegerile legislative din 30 noiembrie, chestiunea NATO și a securității Republicii Moldova. Expertul avertizează însă că surpriza ar putea veni de la Curtea Constituțională, care ar putea declara neconstituțional articolul ce prevede neutralitatea Republicii Moldova.http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Dan+Dungaciu+Republica+Moldova+NATO+Curtea+Constitutionala . Pai, la fel de "democratic", "constitutional" s-a "interpretat" si articolul 13 cu privire la limba oficiala "moldoveneasca". Articolul 13 nu l-a anulat nimeni, nu e scos din Constitutie, dar el e inteles asa cum ii trebuie Romaniei pentru a-si pune in aplicare strategiile sale de LICHIDARE a orice urma de NATIUNE MOLDAVA cu semne distinctive proprii, cu nume moldovenesti, nationale de limba, identitate, istorie, cultura, patriotism. E una din componentele principale ale "razboiului hibrid" dus de catre Romania CONTRA Independentei Nationale a R.Moldova, cu cele mai grave precedente de corupere a unor partide politice (Basescu i-a decorat pe liberali lui Ghimpu pentru "demersul" lor pus pe tava "curtii" ANTI-CONSTITUTIONALE a RM. Aceeasi "smecherie" se doreste deja sa se repete si in cazul articolului cu privire la NEUTRALITATE, care iarasi ii impiedica pe "unionisti" sa-si duca spre victorie "razboiul hibrid" inceput de Romania cu multi ani ca Rusia sa-l inceapa contra Ucrainei. Rusia are ce "invata" in aceasta privinta din "experienta" Romaniei de uzurpare a unui stat si de "ocupatie nationala" prin "razboi" pasnic, nemilitar, de la distanta, prin intermediul "cadrelor", "luptatorilor" locali cooptati cu ajutorul unor partide-srl si ONG-uri srl,. finantate din exterior.Citeşte mai departe -
#46 ioanic Răspunde Citează 15 octombrie 2014 | 5:49 #3 Cetatenia romana nu este numai a Romaniei, ci primordial al UE, drepturile de libera circulatie le acorda cetatenia UE, ea este prioritara cum prioritara este si legislatiaUE, ce sta de asupra legislatiei Romaniei. Pe pasaport e scris mai intain "Uniunea Europeana" si numai in randul doi, mai jos - "Romania". Aceasta inseamna ca primordial se cere ca noii cetateni (inclusiv de origine din RM) primordial se cere ca ei sa fie CETATENI ai UE, sa-si RESPECTE obligatiile de cetateni ai UE si apoi cele de CETATENI ROMANI. Intre obligatiile fata de Romania si UE nu trebuie sa existe contradictii, divirgente, adica nu se admite ca pe umerii noilor cetateni sa li se puna "obligatii" ILEGALE, ANTIDEMOCRATICE, DISCRIMINATORII, opuse spiritului DEMOCRATIC, cu incalcarea legislatiei, standardelor UE. Legislatia UE nu cere nici intr-un caz de la noii cetateni UE, inclusiv din R.Moldova, ca ei musai sa impartaseasca idei nationaliste, extremiste, neofasciste, xenofobe, discrimantorii, revansarde, expansioniste, "unioniste" etc.- din contra legislatia UE CONDAMNA si in unele cazuri pedepseste, sanctioneaza asemenea actiuni, fapte. Cetatenii moldoveni ai R.Moldova care si-au luat a doua cetatenie pe cea romana - au drepturi EGALE cu toti cetatenii romani si ai UE, adica ei au LIBERTATEA de a gandi si a se exprima, de a avea propriile idei, conceptii, optiuni politice sau de alta natura, inclusiv si opuse ideilor partidelor nationaliste si "unioniste", LIBERTATEA de a adera sau a fi simpatizantii vreunii partid politic de orice culoare, legal inregistrat, ori de a nu adera la niciun partid, DREPTUL sau chiar OBLIGATIA de cetateni europeni de a critica ideile, optiunile antidemocratice, anti-europene ale unor lideri de partide si demnitari din Romania. Incercarea unor lideri de partide de a impune basarabenilor ideile lor nationaliste perimate, de a-i forta sa le devina sustinatori, inclusiv si in cauza "unionismului" - este una ILEGALA, NEDEMOCRATICA. A fi cetatean al Romaniei ca tara UE - nu inseamna ca neaparat trebuie sa fii nationalist si "unionist", sa-ti denigrezi tara de origine, poporul in care ai crescut, numele de identitate si limba mostenit etc. Cetatenia romana este A DOUA cetatenie, ea nu o anuleaza pe prima - cea MOLDOVENEASCA si in toata lumea PRIMORDIALA este CETATENIA tarii de origine. Romanii si dupa obtinerea cetateniei Italiei, Spaniei, Portugaliei, Frantei au dreptul de a se numi primordial "romani" si niciuna din noile "patrii" adoptive nu le poate interzice acest drept de la nastere. La fel si moldovenii din R.Moldova - nu e deloc o crima ca ei sa se considere "MOLDOVENI" si dupa obtinerea cetateniei Romaniei. Nicio tara din lume la acordare celei de a doua cetatenii nu are dreptul sa ceara de noii cetateni ca ei sa-si urasca tara de origine, cetatenia de baza, dela nastere, sa-si "decline" numele limbii materne si a identitatii nationale de la nastere, sa intreprinda actiuni subversive, de lichidare, nimicire a Independentei Nationale si a Suveranitatii Statale a tarii de origine - in cazul dat al R.Moldova - prin metodele si forme camuflate ale "razboiului hibrid",incluisv prin asa-zisa "unire". Orice roman in calitate de cetatean UE are obligatia de a sustine primordial politicile externe ale UE (si nicidecum politicile nationaliste ale unor partide);1) Politica Europeana de Vecinatate (PEV) / European Neighbourhood Policy (ENP) http://en.wikipedia.org/wiki/European_Neighbourhood_Policy,2) Parteneriatul Estic / Eastern Partnership (EaP) http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Partnershipsi de a sustine, a ajuta tarile din Parteneriatul Estic sa se apropie de UE, sa se integreze in UE. "Unionismul" este un proiect individualist menit sa bareze calea R.Moldova de ASOCIERE la UE, el incalca o sumedenie de prevederi legislative ale UE, inclusiv si procedurile de extindere a UE, de admitere in UE a noi teritorii, spatii, tari. "Unionismul" incalca SUVERANITATEA si INDEPENDENTA R.Moldova, pe care Romania s-a obligat s-o respecte inca din 1991.Pentru actiunile lor opuse principiilor, valorilor si standardelor UE - "unionistii" extremisti ar merita mai mult decat "ne-"unionistii" de a fi lipsiti de cetatenia UE si a Romaniei. Recentul "mars" la Bucuresti a demonstrat inca odata ca "unionistii" sunt brat la brat cu fortele REVANSARDE, intrucat CER HOTARELE de pana la cel de-a doilea razboi mondial, de parca n-ar fi fost razboi si de parca Romania n-ar fi luptat pana la 23 august 1944 de partea fascismului, hitlerismuli. Hotarele existente in Europa, inclusiv cele ale Romaniei, sunt stabilite de invingatorii razboiului impotriva fascizmului in conformitate cu aportul fiecarei tari la cauza victoriei. "Unionistii" ignora rezultatele razboiului, ignora INFRANGEREA FASCISMULUI, ignora hotarele stabilite in Europa si cer REVIZUIREA HOTARELOR postbelice - ceea ce ii ai apropie [e "unionisti" de fortele REVANSARDE, care instiga la recroirea, revizuirea hotarelor si imping Europa intr-un noi razboi. Se uita cu desavarsire ca niciun tratat, acord, pact, conventie, lege, hotar de pana la 9 mai 1945 nu mai este valabil - Europa deja de aproape 70 de ani se conduce in exclusivitate de legislatia europeana postbelica si nimic din ceea ce a fost de-a lungul veacurilor si pana la 9 mai 1945 nu mai este valabil, nu ofera careva drepturi. Faptul ca teritoriul Moldovei de Est a fost detinut 300 de ani de Imperiul Otoman, 106 ani de Imperiul Tarist Rus si 50 de ani de URSS nu ofera azi niciun drept teritorial Turciei sau Rusiei, precum nu ofera nici Valahiei, Romaniei de azi pentru faptul ca ea 22 de ani a detinut, a ocupat Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia). Daca dreptul international ar permite Romaniei sa-si recapete hotarele cu fost fosta "colonie" Basarabia de pana la 1940 - aceleasi drepturi si hotare "favorabile" lor de-a lungul veacurilor le-ar revendica si Ungaria, Bulgaria, Serbia si alte tari vecine cu Romania si foarte curand s-ar porni un nou razboi in regiune.Citeşte mai departe -
#47 nicoara Răspunde Citează 12 octombrie 2014 | 10:50 #2
CalinRomania:Cazuri in care cetateni ai R.Moldova care au obtinut si cetatenia Romana si s-au folosit de acest lucru in Occident in schimb sunt nenumarate cazuri
Nu-ti fa iluzii, cu mici exceptii cetatenia romana pentru moldoveni este un bilet de calatorie, o posibilitate de a capata un loc de munca. Nu vad motivul de ce noi sa nu folosim smecheriile voastre ideologice in folosul nostru
-
#48 nicoara Răspunde Citează 12 octombrie 2014 | 10:26 ioanic: Prin inactivitate, pasivitate si slugarnicie, complicitate cu fortele "unioniste" partidele PRO-UE se discrediteaza complet si electoratul, inclusiv cel pro-UE, e pus in situatia de a vota partidele cu o atitudine mai treaza fata de pericolul "unionismului", care cu regret sunt cele anti-UE si pro-Uniunera Vamala.
Ce puteti spune de "forta poporului" si liderul sau Chirtoaca?
-
#49 CalinRomania Răspunde Citează 09 octombrie 2014 | 22:47 #1 Draga Ioanic.........trebuie sa recunosti ca te mai ia " gura pe dinainte" fara sa gandesti un pic....... Te citez.." Nici cetatenii nu sunt tare "apreciati" de patronii occidentali pentru "smecherismul" lor - deja au ajuns romanii sa ascunda ca sunt romani si se dau in fata patronilor drept "moldoveni", fara sa precizeze din care parte a Prutului, intra-atat de proasta e reputatia numelui de "roman"."...........Am incheiat citatul.
Eu sunt in Italia de vreo 15 ani. Si in toti acesti ani nu am auzit de vreun cetatean roman sa se dea drept cetatean moldovean .......Ma apuca rasul de aceasta idee trasnita a ta si o spun cu tot respectul cuvenit cetatenilor Republicii Moldova. Poti sa dai exemple concrete cu astfel de cazuri ??? Binenteles cazuri reale, nu povesti inventate.Cazuri in care cetateni ai R.Moldova care au obtinut si cetatenia Romana si s-au folosit de acest lucru in Occident in schimb sunt nenumarate cazuri. Si este poate adevaratul motiv pentru care sute de mii de cetateni ai R.Moldova au cautat obtinerea cetateniei Romane.
Tocmai pentru ca , in calitatea lor de cetateni ai acestei Tari pe care tu nu stii cum sa o denigrezi mai mult sa poata calatori liber in Europa, fapt pe care acum ma bucur mult ca il puteti face si ca cetateni ai R.M, dar mai ales ca sa poata lucra LEGAL in cadrul Uniunii Europene........Si tot nu mi-ai raspuns la intrebarea precedenta....
Citeşte mai departe -
#50 ioanic Răspunde Citează 08 octombrie 2014 | 2:23 A fi TARA - R. Moldova, capitala de TARA - Chisinau si a fi judetul Botosani sau Vaslui cu "capitalele" judetene nu-i tot una. Nici cei mai prosti locuitori ai planetei nu vor fi de acord sa faca un asemenea schimb in defavoarea lor. De ce credeti ca moldovenii din R.Moldova pot fi prostii prostilor din lume, iar romanii in raport cu ei pot fi cei mai "smecheri", ei mai destepti? Fiindca aveti un "proiect" "national, in conformitate nu cu normele moralei crestine fratesti si nici cel al normelor democratice, standardelor europene, ci in conformitate cu o "filozofia" de a fi "smecheri", de a amagi si a fura orice si pe oricine, inclusiv de a "ciordi" pana si Independenta Nationala a vecinului, a "fratelui". "Smecherismul", "manelismul" anti-crestin, anti-european si in esenta anti-romanesc devine deja un mod de a gandi si a se comporta pentru toti romanii, incluisv si pentru politicienii, incadrati in campania electorala?.. Am crezut ca numai UNII politicieni de pana acum sunt "nationalisti" si "pofticiosi" dupa teritoriile statelor europene vecine, acum vad ca nu exista exceptii - toti au aceleasi "pofte"... Cum sa nu iei in seama o asemenea "epedimie" a "unionismului" subversiv CONTRA R.Moldova?Putin ii duce in eroare pe rusi cu planurile sale, iar candidatii la preszidentiale din Romania - fac acelasi lucru manipuland constiinta romanilor, dorind sa para si ei "eroi" in fata romanilor, daca inca nu cu fapte concrete ca ale lui Putin vizavi de Crimeea, apoi macar cu promisiuni electorale vizavi de Basarabia. Pana in 2018 Basarabia (R.Moldova) musai trebui sa fie a Romaniei - Bucurestiul isi anunta un nou plan "Barbarosa" de cuceriri teritoriale, deocamdata fara aplicarea fortei armate, numai prin mijloace ofensivei identitare, propagandistice, informationale, educationale ale RAZBOIULUI HIBRID nedeclarat, dar foarte activ, dus CONTRA Indepenentei Nationale a Statului R.Moldova.Pe mine, ca cetatean al unui alt stat din Europa contemporana - nu ma intereseaza argumentele minciunoase, pentru prosti - de ce ii este necesara Romaniei "unirea". Romania e la coada UE (impreuna cu Bulgaria) la majoritatea capitolelor - cele mai mici salarii si pensii din UE, cele mai mici venituri ale populatie, cea mai mare saracie din UE, lipsa de locuri de munca, cel mai mic si mai rusinos PIB/ pe cap de locuitor, mai mic decat in unele tari africane si din America Latina, de 2-3 ori mai mic decat in alte tari UE post-sovietice si post-socialiste. UE si azi regreta ca a admis Romania si Bulgaria fara a le trece initial printr-o perioada de pregatire, reformare, aliniere la standardele europene - asa cum se va face acum cu tarile candidate la aderare din Balcanii de Vest si cu tarile necandidate la aderare, dar candidate la asocierea la UE - din Parteneriatul Estic si Uniunea Mediteraneana. Daca Romania si Bulgaria era pusa sa treaca prin etapa de ASOCIERE si STABILIZARE inainte de aderarea la UE - probabil ca nici azi nu indeplinea toate conditiile de aderare. Ajunsi in UE in mod "smecheresc" cu reforme "mimate" si cu problemele de tara ascunse sub pres, Romania nici azi in al saptelea an post-aderare nu se poate apropia de nivelul MEDIU al tarilor central-europene sau a celor Baltice. Cauza e in mare parte in mentalitatea primitiva, neonesta, "manelista", "smechereasca", care RESPINGE modul EUROPEAN de a gandi si a actiona - inclusiv in politica. Nu trebuie sa fii mare expert ca sa sa anticipezi orice pas al politicienilor - din mai multe variante pe care le au la indemana - ei intotdeauna o vor alege pe cea "smechera", de moment, fara sa le pese de consecintele pe termen mediu sau mai indepartat. Or, A FI SMECHER in Romania e mai presus de toate."Unirea" evident ca e un "proiect" "SMECHERESC si pentru fala in fata alegatorilor ce se vor si ei a fi o tara de "smecheri" si doresc un presedinte de tara - nu inteligent, nu competent etc., principalul - sa fie GURALIV si "SMECHER". Ce obtine Romania si romanii cu "smecherismul" lor - se vede bine de pe urma celor 25 de ani post-revolutie. Occidentalii nu pot fi "smecheriti", nu iubesc NEONESTITATEA, viclenia, hatria si se feresc sa dea mana si sa intre in discutie cu presedintele "smecher" al Romaniei. Nici cetatenii nu sunt tare "apreciati" de patronii occidentali pentru "smecherismul" lor - deja au ajuns romanii sa ascunda ca sunt romani si se dau in fata patronilor drept "moldoveni", fara sa precizeze din care parte a Prutului, intra-atat de proasta e reputatia numelui de "roman". Si cu toate aceste romanii vor ca si moldovenii din R.Moldolva sa se numeasca "romani" in speranta ca ii vor amagi pe occidentali ca suntem toti depotriva si sa-i permita Romanicai sa gabjeasca R.Moldova, s-o hoteasca de tot ce se mai poate - in Romania deja aproape totul e vandut strainilor, pe cand in R.Moldova s-ar mai gasi ceva de "ciordit", de scos la vanzare - bunaoara beciurile pline cu vin de la Milestii Mici sau Cricova - le umbla ochii la stanga si la dreapta ca intra sa le viziteze - este mult pe ce se poate pune ochiul. Iar daca nu vor mai avea ce vinde - pai se va face "RETROCEDAREA" - REIMPARTIREA pamantului, caselor, averilor cetatenilor de azi ai R.Moldova - li se vor lua fara nicio despagubire tot ce a apartinut Romaniei si romanilor pana la 1940 - si atunci va fi raiul, va fi berechet ce acapara si scoate de vanzare. Pentru asta se cer sa dispara legile de azi despre proprietate ale R.Moldova, sa nu existe judecatori si procurori moldoveni, Curtea Superioara de Justitie la Chisinau, Ministerul Justitiei, Ministerul de Interne, Guvernul, Parlamentul si Presedentia R.Moldova - toate se cer LICHIDATE, sa nu poata moldovenii sa-si apere DREPTURILE, inclusiv dreptul la casa, averea, pamantul sau. Toate trebuie sa fie ale romanilor, sub controlul Bucurestiului - judecatorii si procurori sa ia decizii - asa cum a fost raiul pana la 1940, cand pe teritoriul ocupat nu se mai facea judecata, nu se mai cauta dreptate - urmasii Romei sclavagiste au preluat metodele "romane", sclavagiste - pedeapsa fizic a corporala pana la nenorocire, moarte, asa cum se facea robilor in Imperiul "fericit" al lui Traian. Aceasta pedeapsa fizica corporala in secolul XX a fost votata prin lege de parlamentul dela Bucuresti, la fel si starea de asediu, interzicerea circulatiei pe timp de noapte, raziile la orice ora de noapte ale politiei in locuinte, fara niciun mandat judecatoresc, anularea alegerilor locale - lista "masurilor" aplicate aproape 22 de ani in "inchisoarea" "frateasca" - Basarabia - este mult mai lunga. Dar pana la "unire" de ea se tace - toti acum trebuie musai sa fie "romani" pana nu vor ajunge sub stapanirea romanilor, iar dupa "unire" - evident ca cei mai multi basarabeni nu vor avea drepturi egale cu romanii, asa cum a fost dupa 1918 - fiindca ei, vezi doamne, nu sunt romani "curati", ci "corcituri" cu rusii si "bolsevicii" si pentru asta nu merita aceleasi drepturi cu "regatenii", ei sunt "inferiori" si soarta lor e de a fi sluji coloniale ale romanilor. Basarabia pana la 1940 a fost "Siberia", Romaniei, locul unde erau exilati cei mai corupti, mai talhari, mai escroci functionari ai Romaniei si unde ei liber puteau sa "activeze" cu toate "viciile" lor profesionale. De basarabeni se putea bate joc - nu se considera un pacat. Un asemenea "rai" pentru romani si "iad" pentru basarabeni - unii spera sa instarureze in R.Moldova deja pana in 2018, cand trebuie sa "biruie" romanii, "unirea" lor contra moldovenilor RM, sa se termine "razboiul hibrid" dus de Romania de aproape 20 de ani contra Statului R.Moldova. E un plan grandios, "maret", ce urmeaza sa fie indeplinit si sarbatorit de romanii biruitori la 1 decembrie 2018. Partidele de la Chisinau, care vor sa ajunga dupa 30 noiembrie in parlamentul R.Moldova nici nu banuiesc ca mandatul lor urmeaza sa se termine pana la 1 decembrie 2018 si ca acesta ar fi ultimele alegeri parlamentare in R.Moldova, ultimul parlament, guvern si presedinte inainte ca "zidurile sa fie daramate" si pe harta sa fie o Romanie Mare si sa dispara pe vecie tara, statul R.Moldova. De ce? - Fiindca asa se vrea la Bucuresti, asa vor viitorii presedinti ai Romaniei. De mirare e ca actualul presedinte al R.Moldova nu convoaca Consiliul de Securitate, iar partidele ce concureaza - nu sufla niciun cuvant despre viitorul ce ii asteapta pana la 1 decembrie 2018. UE si SUA continua sa ajute R.Moldova sa se asocieze la UE si nici ele nu observa ca ASOCIEREA R.Moldova se va termina caun "zbor frant" nu in 2024, ci mult mai devreme - va fi INTRERUPTA in conformitate cu vointa, "proiectul de tara" al Romaniei. Cum scria Grigore Vieru - "Lucruri stranii de tot/ Se intampla pe glob...", mai exact in tara "frateasca", vecina - Romania. Pana la noua "unire" R.Moldova cica mai are de trait nu mai mult de 1.000- 1.500 de zile. CE FACEM - ACCEPTAM SA MURIM asa ca baciul moldovan din "Miorita" la mijlocul secolului XIX ori totusi NE APARAM? Baciul de pe Dambovita nu se satura, vrea sa prinda si sa acapareze intreaga turma a baciului moldovan, inclusiv si stana si oile de pe malul stang al Prutului. Ca in cazul Moldovei de Vest - tot cu "smecheria" "unirii" umbla. Nu-l satura dumnezeu. Dar de aceasta dat se pare ca va avea surprize... Sar putea sa piarda si ceea ce a furat anterior de la moldoveni ...Citeşte mai departe -
#51 CalinRomania Răspunde Citează 07 octombrie 2014 | 22:00 #1 Draga Ioanic..........:))))))))) , cu tot respectul pe care ti-l port , iti declar deschis ca m-ai facut efectiv sa rad cu lacrimi......Esti tare-tare haios ! Ma gandeam ca daca te angajezi undeva la "Vocea Rusiei" ar trebui rusii sa-ti dea un super salariu daca ar citi randurile tale ! :))))))))
Legat de "avantajele" de a imparti Tara in mai multe "tarisoare"....Propunei domnului Putin sa imparta Rusia in vreo 100 de tarisoare -ca au de unde -ca sa aiba o reprezentare mai buna la Eurovision sau la ceva Campionate de fotbal....:)))))))) Dar vad ca , din contra ,dansul duce o politica de expansiune a Rusiei- ocupa Crimeea, incearca sa ocupe estul Ucrainei, pune sub controlul sau direct teritorii din R.Moldova dar si din Georgia......Iar cand i se intampla lui ( de fapt Rusiei) sa fie careva popor care nu mai vrea sa fie in Rusia-uita-te cum reactioneaza si vezi ce s-a intamplat cu Cecenia......De ce nu a trimis si R.Moldova "trupe de mentinere a pacii" in Cecenia ???? Ca rusii au trimis astfel de trupe in Republica Moldova !!!
Ma intrebai cum m-as simti daca Ungaria,Serbia sau Bulgaria ar duce o politica prounionista cu Romania ? As rade !!! De ce ? Pentru ca etnie minoritara ar deveni ei ,nu noi !
Iar daca lucrurile devin prea serioase sa ne aducem aminte ca in 1919 Budapesta nu era departe de a deveni un oras romanesc, in care era arborat peste tot drapelul Romaniei.....Iar la Sofia -capitala Bulgariei trupele romane fusesera doar in urma cu 6 ani,in 1913......
Cum au fost posibile toate acestea ? Pentru ca Romania astazi este o putere regionala.Cu exceptia Ucrainei suntem cea mai mare tara intre vecinii nostrii.Atat ca suprafata cat si ca populatie.Iar in apropierea relativa ne mai depasesc doar Rusia-binenteles, Polonia si Turcia.Iar cu ultimele doua avem relatii excelente.
In afara de marime, mai avem avantajul pozitiei strategice-avem cea mai mare parte a cursului Dunarii (1075 km) dintre toate tarile prin care acest mare fluviu trece,cat si cea mai mare parte a lantului Carpatic .Avem Delta Dunarii si acces direct la Marea Neagra (245 km).Suntem tara din UE care are de departe cea mai numeroasa fauna de mamifere mari.Suntem printre primele tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste independenta energetica -ceea ce in relatia noastra cu Rusia ne avantajeaza enorm.
Iata doar cateva dintre elementele care ma fac sa cred ca Romania are un potential de dezvoltare IMENS pe care , din pacate , politicienii nostrii nu au reusit sa il puna inca in valoare.
Prin UNIRE cetetenii Republicii Moldova ar deveni parte integranta la toate acestea FARA A LI SE PIERDE IDENTITATEA NATIONALA.
Pentru ca si o unire cu Ucraina sau Rusia v-ar incadra intr-o tara imensa cu imense posibilitati,dar cu riscul ca , in timp, urmasii vostri sa nu mai vorbeasca limba strabunilor sa uite istoria si traditiile neamului din care au provenit.ASTA ESTE MAREA DIFERENTA. Spuneai ca Rusia a respectat intodeauna neamul moldovenesc ? Si atunci de ce a trimis moldoveni in Siberia ? De ce v-a adus venetici rusi pe plaiurile voastre ???? De ce V-AU OBLIGAT sa le invatati si sa le folositi limba LA VOI ACASA ??? Ei bine, in Moldova istorica -parte a Romaniei toate acestea nu s-au intamplat........peste 99% din populatie vorbeste limba strabuna pe care o vorbeau si plaiesii lui Stefan cel Mare si Sfant......Pentru noi,cei din Romania ei sunt Moldoveni-iar pentru a face distinctia -pe Moldovenii de la est de Prut ii numim Basarabeni.....Iar acest fapt cred ca iti arata cat se poate de clar ca ei AU RAMAS SI VOR RAMANE MOLDOVENI , chiar daca sunt cetateni ai Romaniei.Iar Stefan cel Mare si Sfant este unul dintre marii eroi ai neamului nostru ! Nu cred ca rusii , atunci cand v-au ocupat l-au recunoscut drept erou al nemului lor-cinstit cum se cuvine de catre Biserica Ortodoxa Rusa -asa cum o face de exemplu Biserica Ortodoxa Romana.Nu cred ca cel mai inalt varf de munte din Rusia se numeste "Varful Moldoveanul" asa cum este cazul Romaniei.......Nu cred ca rusii au un moldovean drept cel mai mare poet national sau cel mai mare istoric sau cal mai mare compozitor.
Legat de Unire-ti-am mai spus -stai linistit ca pana nu va doriti voi -cetatenii R.Moldova -in majoritatea voastra acest lucru-ea nu se va infaptui.Si e bine si corect sa fie asa.
Sunt tare curios draga Ioanic - de ce crezi ca aceasta atitudine unionista exista intre Romania si R.Moldova si nu intre Romania si Bulgaria,Serbia sau Ungaria de exemplu ??? Hai sa vedem daca ghicesti..........
Citeşte mai departe -
#52 ioanic Răspunde Citează 04 octombrie 2014 | 5:09 "RAZBOIUL HIBRID" al Romaniei contra Independentei Natiunii Moldave si Statului Moldovenesc R.Moldova continua. La fel ca mass-media din Rusia, mass-media din Romania recurge la cele mai brutale forme de manipulare, falsificare a faptelor, evenimentelor si declaratiilor. In spatamana curenta avem doua cazuri de FALSIFICARE fara precedent a spuselor politicienilor de talie mondiala. George Freidman, politicianul de origine ungara, fondatorul Strafor a vizitat Bucurestiul si Chisinaul si in dicursul sau s-a referit mai ales la necesitatea Romaniei de a-si spori cheltuielile pentru aparare si de a nu miza mereu pe ajutorul SUA: "Apoi, a doua întrebare pe care o pun este: „Dar voi ce faceţi pentru a vă apăra?”. Polonia a făcut nişte paşi substanţiali. (...) ... independenţa României nu este mai importantă pentru noi decât este pentru România.", a declarat George Freidman( adev.ro/nctx3l ) Ei, bine, din citatul sau in care el spune ca R.Moldova trebuie sa faca alegerea ori sa fie alaturi de Romania ori de Rusia s-a smuls imbinarea de cuvinte R.Moldova trebuie sa fie "ALATURI DE ROMANIA" si a fost rastalmacita ca R.Moldova pentru a se apara cica trebuie SA SE "UNEASCA" CU ROMANIA. N-a trecut decat o zi si o noua FALSIFICARE - din discursul Angelei Merkel cu ocazia zilei reunificarii celor doua Germanii s-au luat primele cuvinte din doua fraze 1)"Noi, cei din Germania, nu putem refuza altora drepturile pe care le-am primit odata cu Reunirea, libertatea de a ne decide viitorul de unii singuri." si 2) "Germania va ajuta Ucraina, Republica Moldova si Georgia sa-si poate alege singure drumul". In rezultat avem urmatorul titlul in "Ziare.com":Merkel, de Ziua Unificarii: "Nu putem refuza altora acest drept. Vom ajuta Republica Moldova".Germania neindoielnic va ajuta R.Moldova, Ucraina si Georgia sa se APROPIE de UE, sa se alinieze la standardele UE - asta a avut in vedere Merkel si nicidecum faptul ca va ajuta R.Moldova sa se "uneasca" cu Romania. La urma urmei, daca e sa facem asemanare intre "unirea" celor doua Germanii, apoi in cazul R.Moldova s-ar potrivi "unirea" celor doua Moldove - de Est (R.Moldova) si de Vest (regiunile Nord-Est si partial Sud-Est ale Romaniei). Poftim, nu suntem contra la o "unire" cu o parte a Romaniei cu pastrarea Statului R.Moldova, o UNIRE ce ar renaste Tara Moldovei. intre timp si Transilvania poate deveni stat Independent si NEAMUL se va imbogati - va fi reprezentat pe arena internationala de 3 state, 3 nationale sportivela olimpiade si campionate, 3 artisti la "Eurovizion", 3 voturi in ONU, CE etc. TREI e o FORTA comparativ cu UNUL singur, un stat mare gigant "cu picioare de lut", greu de condus, de reformat, de gestionat - mereu codas in UE.Citeşte mai departe -
#53 ioanic Răspunde Citează 01 octombrie 2014 | 6:35 Romania nesocoteste R.Moldova, o are de misto, nu-si poate imagina ca sa primeasca riposta care o merita. Ea judeca cu categoriile "filozofice" ale mentalitatii maneliste, hotesti, in care a "ciordi", a fura orice, inclusiv Independenta tarii vecine - nu e un viciu, ci o "virtute" maneslista. De aici si lipsa de scupule si de moralitate crestina, nemaivorbind de principii, valori si standarde democratice europene in atitudine "speciala" "talhareasco-hoteasca" "unionista" de "inghitire" pana in 2018 a statului R.Moldova. Actuala conducere a RM este inactiva, pasiva, trece cu vederea "proiectele de tara" ale Romaniei ce vizeqaza lichidarea Independentei Nationale si Suveranitatii Statale a R.Moldovapana in anul 2018. Electoratul moldovean nu va ierta aceasta TOLERANTA a guvernarii actuale fata de uneltirile anti-statale si anti-constitutionale ale statului vecin, semn ca avem la putere niste "papusi", "marionete" docile ale Bucurestriului, gata sa tradeze INTERESELE NATIONALE si SECURITATEA NATIONALA a R.Moldova, fata de care au jurat credinta. Prin inactivitate, pasivitate si slugarnicie, complicitate cu fortele "unioniste" partidele PRO-UE se discrediteaza complet si electoratul, inclusiv cel pro-UE, e pus in situatia de a vota partidele cu o atitudine mai treaza fata de pericolul "unionismului", care cu regret sunt cele anti-UE si pro-Uniunera Vamala. Niciun partid pro-UE nu este si pro-Independenta Nationala si ANTI-"UNIRE", PDM pana la urma e vitelul care vrea sa suga de la doua vaci, PLDM e trot atat de "unionist" ca PLR si PL. A fi FIDEL Statului R.Moldova este nu o datorie deja ci un "curent" - "statalist", "moldovenist" pus la egal sau si mai rau - minoritar fata de pro-romanism si "unionism" - o atare batjocura si discriminare R.Moldova n-a avut-o nicicand in cei 24 de ani de suveranitate si 23 ani de Independenta Nationala Moldava.Riposta la intentiile, "proiectele" si politicile sale ocupationiste-"unioniste" fata de R.Moldova Romania o va primi de indata cum la putere va reveni PCRM si alte partide de stanga, ce vor fi votate anume din cauza politicii AGRESIVE DESCHISE de nimicire a Indepenenteui Nationale a R.Moldova prin asa-zisa "unire" din partea Romaniei. Nu cred ca dupa 30 noiembrie 2014 sa mai fie un nou 7 aprilie 2009, o noua "revolutie romana" la Chisinau, care sa prin "democratia strazii" sa mentina la putere o guvernare-"marioneta" a Bucurestiului. Rusia probabil ca e pregatita si atat si asteapta - un semnal de fraudare a alegerilor in favoarea Romaniei. Posibil ca si Romania urzeste planuri de inteventie militara pentru "restabilirea ordinii publice" ca la "unirea" si NIMICIREA Republicii Democratice Moldovenesti in 1918. Daca si va fi o confruntare militara - nu cred ca in ea sa se implice SUA si NATO, iar Romania de una singura poate fi invinsa numai de armata Transnistriei. Evident ca nu ne-am dori un asmenea scenariu, dar el nu este exclus. El mai poate fi evitat daca UE ar interveni de pe acum - impuinand Romania sa RESPECTE de FACTO Independenta Nationala a R.Moldova si sa nu sa se amestece in afacerile ei interne - nici acum, nici pe viitor. Electoratul din R.Moldova are nevoie de o GARANTIE ca R.Moldova nu va dispare de pe harta si ca statul UE Romania poate fi pus sa nu atenteze la R.Moldova. Basescu si Ponta sa-si cheme acasa toti spionii, toi "cateii" si "pionii" "unionisti" si sa lase in pace R.Moldova. Lipsa unei atare garantii din partea UE si SUA arunca electoratul mioldovan in bratele Rusiei, tara care niciodata n-a pus la indoiala DREPTUL moldovenilor de a fi POPOR, NATIUNE MOLDAVA, Stat Moldovenesc etc.Citeşte mai departe -
#54 ioanic Răspunde Citează 01 octombrie 2014 | 5:21 Daca vecinul tau declara sa auda toata lumea ca in 2018 gospodaria, casa, ogorul, familia, copii si nevasta ta nu va mai fi ai tai, cu numele tau de familie, in proprietatea ta ci va fi scos hatul si va fi "unita" la gospodaria lui si totul va fi sub numele lui, nevasta ta va fi nevasta lui, copii tai vor fi copiii sai, casa ta va fi a lui, pamantul si toata mostenirea ta va fi a lui - tu ca si cum nu vei mai exista in viata ori nu vei mai avea niciun drept, vei fi ca un handicapat mintal, fara capacitate de exercitiu, lipsit de orice drept de decizie si pentru tine oricand si oriunde va decide si va semna el. CUM SA REACTIONEZI LA ASEMENEA "UNIRI" ALE VECINULUI, fie el si "frate"? - Evident ca trebuie sa te aperi, sa-ti aperi DREPTURILE, AVEREA, MOSTENIREA, FAMILIA, GOSPODARIA, NUMELE etc. Evident ca acest vecin sau "frate" sub masca "unirii" iti vrea rau, e un DUSMAN VICLEAN si PERFID, cu care n-ai alta iesire decat sa LUPTI, sa-i dai la bot, ca sa-i vina mintile la loc si sa-si aminteasca de BUNUL SIMT, de legile scrise si nescrise, inclusiv de cele crestine: Nu fura, nu pofti averera straina etc. E un NESIMTIT, un POTLOGAR... Face sa-i mai dai "buna ziua"? Face sa-i mai strangi mana? Face sa mai discutii cu el? Sa-l primesti in casa, sa-l pui la masa, sa-l onorezi cu un pahar cu vin? Mai conteaza ca sunteti rude, ori chiar si frate, daca are un comportament si intentii atat de NECRESTINE? I-ai dori ani multi ori nu te-ai scarbi deloc daca dumnezeu ii va da tot "binele" ce ti-l doreste tie? - Sa piara, nemernicul, dusmanul cum piere fumul si toti cei care fac rau in fata lui dumnezeu. Sa-l sature odata si pentru totdeauna de pamant si avere straina etc. Nu am sa plang si nu are sa-mi para rau decat pentru faptul ca si-a pierdut sufletul, credinta si a incetat sa fie Om, frate intru credinta si dumnezeu. N-as vrea sa faca pacate grele din cauza mea si ma voi ruga pentru el ca dumnezeu sa-i lumineze mintea intuneata de "poftele" egoiste. Te rog de mai iarta, frate, dar nu faci bine. Da-ti seama. Daca esti mai mare si mai tare asta nu inseamna ca iti poti permite orice fata de un frate mai mic si mai slab. Te vede dumnezeu. Fie-ti rusine de ceea ce ti-ai pus in gand. Asta nu se cheama "unire", e cu totul altceva. Acesta e un RAZBOI de COTROPIRE si JAF TALHARESC, fie el si "fratesc". Dumnezeu n-are cum fi de partea ta si sa nu te miri daca vei fi infrant si nu se va alege nimic din grandoarea, maretia si puterea pe care o ai tu acum. Asteapta-te la "dezuniri", frate.Citeşte mai departe -
#55 ioanic Răspunde Citează 30 septembrie 2014 | 9:30 #1 Independenta unui stat se cere RESPECTATA, ea nu poate fi pusa la indoiala sau pusa in discutie, negociata, revizuita dupa placul, "poftele" altor state. Nu e in competenta altui stat sa decida ceva pentru Romania, la fel si pentru R.Moldova. Ca sa intrati in pielea R.Moldova si sa simtiti DISCRIMINAREA la care este supusa ea - imagineaza-ti ca Ungaria ar declara ca musai in anul 2018 se "uneste" cu Romania si capitala va fi la Budapesta, iar Bucurestiul va fi un centru judetean unguresc, fara parlament, fara guvern, fara armata proprie, fara ambasade, justitie, politie etc. - toate sunt de prisos la Bucuresti, caci sunt la Budapesta. Si acum imagineaza-ti ca asemenea "proiecte" pentru "Ungaria Mare" s-ar anuntat zi de zi si din gura presedintelui Ungariei si a prim-ministrului si al deputatilor etc., s-ar face "marsuri" prin Bucuresti ale "unionistilor" pro-ungari cu slogane similare "Romania e Ungaria", "Romania- pamant unguresc", "Roman - deci ungur", "Noi suntem acasa!" etc. - V-ar placea un asemenea comportament "fratesc", "unionist" din partea ungurilor, bulgarilor, serbilor, ucraunenilor, rusilor etc. pe teritoriul suveran al Romaniei? - Ei doar nu fac nimic "rau" - vor in mod "democratic" "unirea" Romaniei la "patria-mama" Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia etc. si locuitorii di aceste taru "susutin" 80% "unirea" pentru 2018 si daca "poporul" vrea - ea cica trebuie sa aiba loc. Cum ai caracteriza un atare comportament din partea la terte state fata de tara ta Romania, fata de existenta ei de mai departe pe harta si in lume? Cat timp romanii ar "suporta" "propaganda "unionista" pentru o "unire" dupa care Romania sa dispara de pe harta? Cum ar putea fi stopate asemenea "proiecte" de "uniri" mortale pentru statul Romania? Crezi ca nu se va ajunge la conflicte si confruntari, la "razboi" - verbal, economic, diplomatic si in final si militar?Moldovenii din R.Moldova sunt foarte rabdatori, dar si rabdarea lor intr-o zi poate crapa si atunci sa nu fie de mirare ca se vor intrerupe orice relatii cu Romania, unele persoane for fi declarate "persona non grata" si expulzate din R.Moldova, iar unele posturi de radio, TV si ziare ale Romaniei pe teritoriul R.Moldova vor fi lipsite de licente de activitate pe motiv de activitate SUBVERSIVA contra existentei Statului R.Moldova, contra Independendentei si Suveranitatii, pentru amestec in afacerile interne ale R.Moldova, corupere a ONG-urilor si partidelor politice din R.Moldova, coruperea tineretului, intelectualilor si a cetatenilor R.Moldova etc. Foarte probabil ca dupa alegerile din 30 noiembrie 2014 partidele pro-ruse care au sansa sa castige alegerile vor cere Romaniei sa inceteze cu planurile lor de "cucerire", acaparare de teritorii si bunuri ale R.Moldova si ale cetatenilor ei sub masca asa-zisei "uniri". Partidul socialistilor lui Dodon deja a facut declaratii in aceasta privinta, PCRM si Voronin e probabil de aceeasi parere. Marea majoritate a alegatorilor vor vota anume aceste partide din pricina...Romaniei, a pericolului unei noi "ocupatii" din partea Romaniei sub masca "unirii". Cei 700.000 de cetateni care isi castiga existenta pentru familiile lor muncind in Rusia evident ca sunt ANTI-"UNIRE" si votul lor va fi decisiv. Prin "vorbaraia" goala vizavi de "unirea" din 2018 - politicienii din Romania fac un mare rau R.Moldova, stimuleaza separatismul din Gagauzia si Transnistria si toarna apa la moara partidelor pro-Uniunea Vamala si creaza probleme partidelor pro-UE. La moment nu exista o alta cale de a scapa de Romania care se tine scai cu "proiectele" fanteziste despre "unire" decat printr-o DISTANTAREA cat mai mare a R.Moldova de Romania si o apropiere de Ucraina, Belarusi, Rusia, Turcia etc., daca UE si SUA nu doresc sa intervina si sa ogoiasca, sa tempereze "poftele" "unioniste" ale Bucurestiului. Deja armata a 14-a din Transnistria e privita ca un "beneficiu" - prezenta ei taie din "poftele" "unioniste" ale Romaniei si indirect "apara" Independenta R.Moldova. Nu-i exclus ca R.Moldova sa apeleze si la ajutorul armatei Transnistriei pentru a se apara de o Romania decisa sa "ocupe" - national, informational, educational, politic si teritorial - R.Moldova pana in 2018. Isteria "unionista" nu se va termina cu bine. Romanilor li se insufla sperante NEINTEMEIATE in "unire" - asta si este PREGATIREA de RAZBOI a Romaniei contra R.Moldova. Generatii intregi sunt "pregatite" de pe acum ca sa NIMICEASCA, sa stearga de pe fata pamantului Statului MOLDOVENESC R.Moldova, sa DISPRETUIASCA, sa URASCA tot ce tine de Natiunea Moldava si MOLDOVENI - nume identitar de moldoveni, nume de limba moldoveneasca etc., numai toto ce este ROMANESC ar avea chipurile dreptul de a exista in lume si in istorie (una din ideile de sorginte discriminatorie, exclusivista, fascista). Lor li se insufla ca acesta ar fi "pamant romanesc" ce trebuie sa apartina Romaniei, moldovenii din R.Moldova chipurile nu trebuie sa fie LIBERI din capul lor, ei se cer condusi, supusi romanilor, Bucurestiului, dar nu STAPANI intr-o tara aparte de Romania. Ultranationalistii romanii creaza toate premizile pentru un eventual "razboi" moldo-roman. Rusia, Ucraina, Ungaria etc. evident ca vor fi de partea R.Moldova. Samanta "ultranationalismul" expansionist si revansard deja incolteste si va da roade amare. Constiinta catorva generatii este deja otravita de "poftele" exspansioniste pentru o Romaniei si mai mare din contul R.Moldova. Sunt generatiile AMAGITE in cel mai iresponsabil mod de politicienii si "expertii" "unionisti".
Citeşte mai departe -
#56 CalinRomania Răspunde Citează 29 septembrie 2014 | 19:47 #1 Mi se pare din pacate, ca exagerezi iarasi . Pomenesti de eventualitatea unui conflict armat intre o Romanie "cuceritoare" si o R.Moldova care-si apara independenta..........
Te-as sfatui,daca ai avea posibilitatea sa traiesti cativa ani in Romania, ceva timp in fiecare provincie istorica romaneasca......Nu pentru ca sa traiesti mai bine,nu neaparat pentru a-ti schimba ideile, ci doar cu simplu scop de a reusi sa intelegi mentalitatea romanului de rand -a omului obisnuit......Si de abia atunci ai intelege cat de mare aberatie poate sa fie ideea unui razboi fratricid intre noi.........Eu unul cat de nationalist si unionist sunt as REFUZA sa trag impotriva fratilor de peste Prut......Si te asigur ca nu sunt singurul care ar face acest gest........Desi sincer,reciproca nu cred ca este valabila in aceeasi proportie din partea celor de la est de Prut......Atata timp cat majoritatea cetatenilor R.Moldova nu va doriti UNIREA -ea nu se va face.......Ca nu sunt optimist cu perspectivele R.Moldova ? Sa iti spun doar cateva dintre motive ? Asezarea geografica ,cu tot ce implica ea-lipsa de resurse minerale, lipsa de resurse energetice. lipsa unei iesiri directe la mare, problemele pe care le aveti in est cu Transnistria-si implicit cu Rusia,relativa independenta a Gagauziei in sud.......ca sa enumar doar cateva dintre acestea......Solutia bunastarii oricarei tari consta in atragerea de investitii......Ce ofera R.Moldova in plus unui investitor fata de Romania sau Ucraina ? Iar legat de permisiunea NATO de a ne UNI -ea este in perfecta armonie cu ceea ce afirmam inainte......si anume ca UNIREA poate avea loc doar in conditia in care voi cei de la est de Prut va doriti acest lucru.....Nu vi-l doriti ? Sa traiti fericiti si sanatosi in continuare !
Citeşte mai departe -
#57 ioanic Răspunde Citează 26 septembrie 2014 | 5:45 #1
Toti "unionistii" si "soiuznicii" sunt pesimisti si sceptici cand e vorba de viitorul ca stat INDEPENDENT al R.Moldova - nimic de mirare, lor asta le convine, caci daca ar fi optimisti ar trebui sa uite de "proiectele" lor cu "Romania Mare" sau "Rusia Mare" (Uniunea Vamala) si sa lase in pace, sa nu hartuiasca R.Moldova 24 de ani cu propuneri de "mariaj" in favoarea lor. E suficient insa ca celelalte 27 de tari ale UE (fara Romania) plus SUA, Canada etc. sunt optimiste in privinta viitorului R.Moldova si atunci opiniile NELOIALE, cu mari "interese" ale celor doi pretinsi "frati mai mari" pot fi trecute cu vederea, ceeea ce deja demult se face la Chisinau. Tacerea in acest caz nu-i deloc un semn de acceptare, ci o nedorinta de a intra in polemici - independenta unei tari nu este un subiect de discutii, targ, schimb sau negocieri si cei care uita de acest postulat risca sa deschida cutia Pandorei sa se pomeneasca cu discutii si despre rostul independentei tarii lor - bunaoara are viitor statul lor, n-ar vrea el in loc sa se "uneasca" mai bine sa se "dezuneasca" si sa ofere conditii mai bune de dezvoltare unor regiuni istorice care in trecut au fost tari separate cunoscute in Europa (de exemplu - Transilvania etc.). Se creaza precedente periculoase si bumerangul lansat contra independentei R.Moldova se poate intoarce si lovi in cei ce l-au aruncat. Nu se discuta serios "unirea" pentru ca imediat au sa apara puncte diferite de vedere mai ales in baza la evenimente istorice din trecut care reprezinta "adevaruri istorice" foarte diferit tratate, daca nu in mod opus. Adica s-ar incepe confruntarea intre "adevarurile" si interesele fiecarei parti si repede s-ar ajunge la deteriorarea, degradarea relatiilor, la starea de"razboi hibrid" care este azi intre "fratele mai mare" rus si "fratele mai mic" ucrainean. Vrea cineva sa se ajunga din cauza subiectului "unirii" pana la un "razboi" pentru apararea independentei R.Moldova de "uneltirile" "unioniste" ale Romaniei? Transnistria si Rusia repede ar sari in ajutor. Iata pana unde se poate ajunge in urma acestei interminabile "hartuieli" mai rau decat "sexuale" din partea unui "mire" Romania fata de "mireasa" Basarabia. S-ar parea ca prin campaniile "unioniste" si supra-increderea cu care romanilor li se insufla "inevitabilitatea" "unirii" pana in 2018 - Romania intr-un fel se pregateste de un "razboi hibrid" contra independentei si existentei R.Moldova, daca acest "razboi" nu s-a inceput de prin 2007 si nu e intr-o ampla desfasurare. - Evident ca independenta cucerita nu se cedeaza benevol, nu se da de pomana numai pentru faptul ca cineva o vrea sau o cere - penru ea s-au jertfit generatii pe parcursul a circa 500 de ani de cand Moldova de Est n-a mai fost libera de ocupatiile imperiale si cele "fratesti", ea a fost visata, asteptata, pentru ea s-a suferit mult, s-a luptat, s-a varsat sange si daca va trebui se va lupta asa cum o fac acum ucrainenii - alta solutie nu exista. Nimic nu se da pe degeaba - dreptul de a fi LIBER si STAPAN in tara ta, in casa ta este cel mai de pret lucru pentru orice popor, inclusiv si pentru moldovenii nostri, ex-basarabeni si ex-sovietici. Speranta e ca Romania nu-i libera de a face tot ce vrea din teritoriul si populatia R.Moldova, cu natiunea si Statul R.Moldova, ca UE si SUA vor tine in frau "poftele" atat de mari de "unire"(anexare) din partea Romaniei. NATO nu va permite unei tari aliate sa ocupe o tara NEUTRA, partenera asociata la UE "Batalioanele romane" inainte de a forta Prutul trebuie sa se supuna nu unui nou "maresal" roman ci comandamentului NATO, iat NATO nu va ameninta statele Parteneriatului Estic - variantele fanteziste de "scenarii" "unioniste" cu implicarea Romaniei ca forta NATO n-au niciun suport. Romania a pierdut "razboiul hibrid" "unionist" contra independentei R.Moldova inainte de a trece la etapa finala, cea militara. UE si SUA au salvat R.Moldova.Citeşte mai departe -
#58 CalinRomania Răspunde Citează 26 septembrie 2014 | 1:26 #1 Draga Ioanic, sunt perfect de acord cu tine in ceea ce priveste faptul ca Romania trebuie sa se dezvolte mult mai mult decat este in prezent. In mod cert ,Romania are problemele ei stringente pe care trebuie sa le rezolve.Sa nu crezi ca am spus cumva ca in Romania traiesc cainii cu covrigi in coada ! Nu !Ca o dovada si eu sunt un roman printre alte cateva milioane, care sta in Italia.....in strainatate.In ceea ce priveste gazoductul Iasi -Ungheni, sunt iarasi cat se poate de acord cu tine-acolo facandu-se o taraganare tipic romaneasca.....Din pacate guvernele acestea pe care le avem se caracterizeaza in special prin neseriozitate si o lipsa a unei planificari.....
In legatura cu "Unirea nedorita de nimeni" -poti sa fi linistit ca atata timp cat voi nu va doriti aceasta Unire-ea nu se va produce.......si nici nu mi-as dori-o sa se produca in alte conditii......De ce ? Pentru ca nici eu nu imi doresc ca voi,cei de la est de Prut sa aveti impresia ca noi,cei de la vest de acst rau , dorim efectiv sa va anexam,sa va supunem.
Viata merge inainte ! Crede-ma ca pe plan personal, nu ma simt mai sarac financiar acum decat daca am fi uniti.....Poate din contra ! Pentru ca in acest caz Romania ar trebui desigur sa depuna niste eforturi financiare pentru a ridica -economia dintre Prut si Nistru.In schimb , pot sa iti spun ca ma simt mai sarac sufleteste stiindu-mi poporul din care ma trag despartit de o granita......Dar asta este ! Atata timp cat voi nu o doriti-si asta indiferent de motivatiile voastre-Prutul va continua sa ne desparta.Sper in schimb,sa nu vina timpul-peste ani si ani ca noi cei de la vest de Prut sa nu ne mai dorim Unirea ! Si asta ti-o spun deoarece generatia tanara nu stiu cat a mai fost educata in spiritul iubirii de Neam si Tara ,asa cum am fost noi educati pe vremea lui Ceausescu ...Tinerii romani de astazi devin tot mai pragmatici si este posibil ca daca ar auzi ca ar trebui sa plateasca mai multe taxe pentru a putea ridica traiul intr-o eventuala Basarabie reunita, sa se uite mai mult la propriile lor buzunare decat la interesul national.......Sper sa nu se intample asa vreodata.Sper sa reusiti sa iesiti din impasul economic ,sa va dezvoltati asa cum sunteti......Dar sincer ,din pacate nu prea sunt optimist in aceasta privinta.Si motivele sunt multe.......
In ceea ce priveste faptul ca motivatia Unirii nu este puternica -fiind de ajuns sa fiti membri ONU ,etc,etc.....iti spun ca ASTAZI R.Moldova este in cadrul acestor asociatii.....Cu toate acestea tot ASTAZI Transnistria este sub control rusesc,tot ASTAZI Gagauzia are o autonomie aproape de independenta.....Tot ASTAZI comunitatea ruseasca are o puternica influenta intre Prut si Nistru......Oare Ucraina nu era membra ONU ? Oare Ucraina nu avea granitele recunoscute de Rusia ? Oare Ucraina,atunci cand a cedat armamentul nuclear nu primise -asa cum a primit si din partea SUA -si de la Rusia garantia recunoasterii Independentei,Suveranitatii si INTEGRITATII TERITORIALE ??? Cu toate acestea spune-mi ce i-a impiedicat pe rusi sa ocupe Crimeea si sa sustina pe separatistii din estul Ucrainei ??? Si nu uita, ca R.Moldova are in Constitutie scris ca este o tara neutra....adica fara aliante ,adica fara nici un ajutor concret in fata vreunui agresor extern.....Iar acesta ,de la vest nu vine-in mod garantat......In schimb,de la est....Voi ,dragi frati de dincolo de Prut stiti cel mai bine cum va doriti viitorul ! Eu unul nu pot -nu am dreptul nici juridic si nici moral sa va IMPUN o anumita cale !Eu nu pot decat sa incerc sa va expun parerea mea-argumentatiile mele-decizia va apartine ! Daca in ceea ce priveste istoria, limba romana -limba noastra comuna pot sa argumentez cu putere impotriva ideilor "moldoveniste"-neromanesti, in privinta UNIRII acestui al doilea stat romanesc cu cel vecin,nu pot decat sa va respect deciziile si sa va urez frateste tot binele !
Legat de miliardele de metri cubi livrati Ucrainei de catre Polonia sau Ungaria -te as intreba de unde au ei atata gaz ??? Pe de alta parte amenda pe care o plateste Romania pentru ca nu liberalizeaza exportul de gaze -bine face ! De ce ? Pentru ca gazul romanesc care este mai ieftin decat cel de pe piata europeana cred ca este bine sa il consume romanii si nu ungurii de exemplu -care sunt cei care striga cel mai tare ca vor gaze romanesti,mai ieftine.Iar tu spui ca ei ar da miliarde de metri cubi Ucrainei .....Poate la pret dublu !!! Dar astfel nu ar mai dori Ucraina....
Si cred ca tu ai impresia ca daca s-ar UNI R.Moldova cu Romania ai deveni un cetatean roman de rangul al doilea......Nimic mai fals ! Un sucevean sau botosanean nu este cu nimic mai prejos decat un bucurestean,bihorean,brasovean sau constantean !Toti suntem la fel de romani !Te asigur ca oriunde mergi in Tara nimeni nu iti va putea spune ca daca esti dintr-un anumit judet si mergi altundeva in Tara localnicii au prejudecati pentru ca esti de "acolo".Binenteles ca si in Romania exista zone mai bogate sau mai sarace....Dar pentru mine, ca esti din Transilvania,din Moldova ,din Dobrgea,Muntenia sau Banat nu are absolut nici o importanta ! Exista oameni mai saraci sau mai bogati,mai inteligenti sau mai putin inteligenti,mai mult sau mai putin harnici,indiferent de zona din care esti !
Citeşte mai departe -
#59 ioanic Răspunde Citează 25 septembrie 2014 | 17:43 Nu va bateti prea tare capul de R.Moldova - ea si-a declarat acum aproape un sfert de veac suveranitatea (1990) si Independenta (1991) fara ajutorul Romaniei si nu conteaza nici in continuare pe proptele, tutela din partea unuialt stat - e suficient sa faca parte din comunitatea internationala, ONU, Consiliul Europei, OSCE, precum si sa fie in continuare tara independenta a Parteneriatului Estic, din vecinatatea ASOCIATA la UE. Ca orice tara UE Romania are obligatia de a promova politicile externe ale UE si de a ajuta statele din Parteneriatul Estic - in mod DEZINTERESAT - asa cum o face Polonia si Suedia, din initiativa carora a aparut Parteneriatul Estic, cum o fac majoritatea statelor UE - fara a cere in schimb "unirea" cu R.Moldova cu disparitia de pe harta a R.Moldova. Polonia si Ungaria deja din 2013, iar Slovacia din 2014 - ofera Ucrainei miliarde de metri cubi de gaze prin gazoductele de conexiune si nu cer de la Ucraine "relatii "speciale" "fratesti" si nu pretind la o "unirea" si disparitia Ucrainei. Toate 3 gazoducte au fost construite in numai 100 de zile. Gazoductul Iasi-Ungheni - deoarece e unul "fratesc" se discuta la nivel de ministri si prim-ministri de 8 ani de zile, a fost construit in 12 luni in loc de 3 luni dezile si pana la urma nu ofera R.Moldova decat 0,05 miliarde de metri cubi pentru cateva sate din raionul Ungheni si Calarasi, restul circa 90% R.Moldova e nevoita ca pana acum sa le cumpere din Rusia. Iata si toata "fratia" si "ajutorul" dat de Romania R.Moldova. Daca am fi avut un gazoduct cu Ungaria - la sigur ca demult tot necesarul de gaze de 1-1,5 miliarde de metri cubi era asigurat - nenorocul nostru este ca suntem "frati" si pana la preconizata de unii "unire" in 2018 nu vom avea gaze din Romania, ni se promite din 2019 - evident ca dupa "unire"sau mai pe inteles - cu conditia "unirii". Romania nu doreste sa exporte gaze asa pe "degeaba" cum o fac alte tari ale UE, numaidecat trebuie sa aiba ceva de castigat. Asta deja nu seamana a "unire" ci a "razboi mixt" cu santaj, "conditii" etc. In aceste conditii n-ar trebuie sa se mire nimeni de ce cea mai mare autoritate in R.Moldova o au nu partidele "unioniste", dar altele - pro-europene si pro-uniunea vamala. Romania n-a obtinut nimic tergiversand 8 ani constructia gazoductului ca in final dupa zeci de sedinte ale guvernelor, dupa zeci de intalniri la cel mai inalt nivel - sa ramanem acum mai vulnerabil ca oricand in prag de iarna, cand expira contractul incheiat cu Gazpromul si altul nou nu este incheiat. Muntele a nascut un soarece. EFICIENTA, REZULTATIVITATE - aproape egala cu zero. Se stie ca UE a intentat procedura de infringement contra Romaniei pentru refuzul de a exporta gaze. Posibil ca va fi reluata si "fratii" ne vor "ajuta" numai din motivul sanctiunilor din partea UE - asta sa fie ajutor "fratesc"?E clar oricarui moldovean de la tara - ca pe ajutorul din partea Romaniei nu se poate conta - e o tara saraca, sarmana, prost condusa, impreuna cu Bulgaria impart ultimele locuri la toate capitolele fata de alte tari UE - fie ca e vorba de PIB-ul/ pe cap de locuitor, fie de salariul minimal si mediu pe economie, fie ca e vorba de pensii etc. Fostele noastre consoarte din URSS - Estonia, Lituania si Letonia sunt mult mai avansate decat Romania, langa ele ii este locul si al R.Moldova, dar nu intre judetele sarace si inapoiate ale Romaniei. Aceste tari Baltice demult au in PIB/pe ap de locuitor de 2-4 ori mai mare decat al Romaniei, au infaptuit cu succes reformele, fac parte din zona Schengen si zona monedei euro, pe cand Romania din an in an amana si zona Schengen si cea a monedei euro. Si faptul ca Romania e o tara mare cu o populatie de aproape 20 de ori mai mare decat a Estoniei si cu un teritoriu vast - n-o ajuta deloc in dezvoltarea economica. Crede cineva ca daca Romania va fi si mai MARE - se va dezvolta mai dinamic, nu va deveni un "gigantel" tot cu picioare de lut? Invers - R.Moldova, fiind mai mica ca teritoriu si populatie - are sanse mult mai mari de a se dezvolta dinamic... cu conditia - sa nea dea pace "fratii mai mari" cu "unirile" si "soiuzurile" lor si numai in favoarea lor si totalmente in defavoarea R.Moldova. Saracia in economia R.Moldova provine de la resursele energetice foarte scumpe, care SARACESC enorm bugetul fiecarei familii si cel al tarii. Gazoductul Iasi-Ungheni urma sa solutioneze aceasta problema, grea povara, dar vrea oare "fratele" roman cu adevarat sa ajute R.Moldova sa devina INDEPENDENTA ENERGETIC, adica sa aiba o economie prospera? Daca cetatenii R.Moldova vor trai macar in jumatate de bine cat cei din Tarile Baltice - la ce bun atunci un stat prosper sa dispara de pe harta si sa se uneasca cu un stat codas in UE. Din ce motive? SARACIA convine "unionistilor" deaceea si avem nu "ajutor", ci sabotarea proiectului finantat de UE cel al gazoductului Iasi-Ungheni.Motivul ca R.Moldova e stat mic si vulnerabil si deaceea trebui sa ne "unim" - nu e convingator.Ne-am mai "unit" odata in 1918 si Romania la 28 iunie 1940 a demonstrat ca nu este capabila sa apere teritoriul de la Est de Prut. Basarabenii atunci s-au dezamagit pe totdeauna intr-o "unire" si nu mai doresc noi "uniri" si noi "şocuri" ca cel trait la 24-28 iunie 1940, dupa care era si firesc sa apara la cei mai multi "sindromul Stokholm". Atunci le-a parut mult rau ca in 1918 nu au fost ajutati si apoi lasati sa ramana stat independent - Republca Democratica Moldoveneasca - ca fostele gubernii tariste din Tarile Baltice, Finlanda, Polonia si sa se apere ei singuri cu propria diplomatie si armata - la sigur ca o faceau mai bine decat a facut-o armata si diplomatia romana. "Unirea" din 1918 - putea fi culturala, lingvistica etc., dar nu neaparat si teritorial-administrativa. La fel e si acum - ne unim, ne integram dupa standardele UE in toate domeniile cu Romania si cu celelalte state UE, dar ramanem stat aparte, VECIN si PARTENER ASOCIAT la UE si asta e suficient, deocamdata - cel putin pana in 2024, cand se termina perioada oferita R.Moldova pentru asociere in conformitate cu Acordul de asociere la UE. Romania are de intrat in Shengen, zona euro, mai are de ridicat economia, iar R.Moldova are de indeplinit prevederile expuse pe circa 1.000 pagini ale Acordului de Asociere, adica ambele tari au asupra la ce lucra cu gandul la viitor si n-ar trebui sa pierdem timpul cautatnd potcoave de cai morti si scotocind in trecut "proiecte de tara" despre "uniri" IMPOSIBILE, ANACRONICE si NEDORITE intre o tara membra a UE si alta de abia numai in curs de asociere la UE. Un asemenea "mariaj" e imposibil deoarece el nu mai depinde de vointa a doua tari, ci a 28 state UE si a R.Moldova. Romania practic nu are "capacitate matrimoniala" dupa ce si-a delegat prerogativele de stat suveran catre UE, ea are deja un certificat de casatorie si pentru o noua casatorie normal ar fi sa obtina mai intai un certificat de "divort". Chiar daca populatia R.Moldova 100% in totalitate ar dori "unirea" - va dori populatia Romaniei sa iasa acum din UE pentru a se "uni" bilateral cu R. Moldova? - Ma indoiesc. E vorbaraie goala. Cat priveste relatiile sale cu Federatia Rusa - moldovenii nu vad niciun pericol. 700.000 de moldoveni din cei 3,5 milioane deja lucreaza in Rusia, 300 de mii, daca nu gresesc, pentru a nu avea probleme cu angajarea in campul muncii nu numai ca si-au luat cetatenia rusa, dar au cerut sa se transfere definitiv la loc de trai permanent printr-un program de stat de repatriere in regiunile Rusiei. Credeti ca acesti muncitori migranti si familiile pe care le asigura financiar - doresc "unirea" cu Romania? Multi au incercat sa se angajeze la munca in Romania si au ramas dezamagiti de salariile REALE (nu cele promise) din Romania. Daca romanii ar cunoaste limba rusa - la sigur ar fi vreun milion de romani la lucru in Rusia. Inainte de a dori "unirea" Romania trebuie sa faca un SALT ECONOMIC si sa aiba PIB-ul/pe cap de locuitor macar ca in regiunile Rusiei, nemaivorbind de regiunea Moscova si Sankt-Peterburg. Romania trebuie sa scape de saracie si sa devina tara prospera in rand cu Slovenia, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria. Dar pentru asta zi si nopate la televizor si in parlament ar trebui sa se vorbeasca despre ECONOMIE, dar nu despre himera, naluca, "fata Morgana" Basarabia, cu mirajele "unirii".Citeşte mai departe -
#60 CalinRomania Răspunde Citează 19 septembrie 2014 | 22:24 ecu#6 Draga Ioanic ,citesc cu durere durerea cu care te exprimi in favoarea tarisoarei tale dragi,Republica Moldova ! Ceea ce iti spun acum ti-o spun ca un unionist absolut convins, un nationalist roman pana in maduva oaselor ......Stai linistit ca noi ,cei din drepta Prutului nu dorim raul R.Moldova !!! Dintr-un mare pacat suntem gresit intelesi -si de multe ori reciproca este valabila.....Daca Bunul Dumnezeu ar putea Garanta PE VECI LIBERTATEA SI INTEGRITATEA TERITORIALA A R.MOLDOVA eu m-as bucura enorm.As fi bucuros sa stiu ca pe viitor am putea trece in absoluta libertate Prutul,ca am continua sa avem continuitatea neamului nostru pe ambele maluri ale Prutului !!! Pe mine asta ma intereseaza !!! Ca daca dincolo de Prut ar fi autoritatea Chisinaului cu ce ma incurca ??? Cu ce ma deranjeaza ???? Bunul Dumnezeu sa ve dea sanatate si fericire in viata !!!
Insa ,din pacate ....si istoria ne invata ....exista momente in care apar nori negrii la orizont.....Nu uita ca Rusia din pacate viseaza sa ajunga iar stapana pana la Prut.....Iar mai devreme sau mai tarziu poate va incerca acest lucru......Iar apoi din nou sub stapanirea Rusiei , neamul meu cel romanesc de dincolo de Prut iarasi risca sa dispara , sa fie rusificat si instrainat....Iar acest lucru nu imi mai convine deloc.....Vezi,draga Ioanic ,povestea cu cel mic care este calcat in picioare.......vezi ce se intampla din pacate in Transnistria -parte integranta a Moldovei sau in Gagauzia.....Poate daca Transilvania era si ea o tara independenta , la fel s-ar fi intamplat si cu zona Harghita-Covasna.....cine stie? Insa asa -aceasta zona se afla in mijlocul Romaniei,iar Ungaria nu are puterea sa "sufle" impotriva Romaniei......In schimb,impotriva doar a unei tari de tip " Republica Transilvania" ar fi incercat sa-si impuna punctul ei de vedere......De ce crezi oare ca rusii sunt atat de disperati impotriva unei eventuale UNIRI a R.Moldova cu Romania ??? Pentru ca forta lor ar deveni nesemnificativa in fata poporului nostru reunit.....E simplu ca buna ziua.....Vorbeai de "fortarea Prutului".....Asta se poate intampla doar in doua cazuri: fie rusii incearca sa va rapeasca libertatea -si atunci -cred ca esti de acord cu mine ca mai bine vin ai nostrii-cu care suntem un neam decat rusii,fie candva in urma unui referendum -ca cel de abia desfasurat in Scotia cetatenii cu drept de vot,liberi si nesiliti de nimeni sa decida in majoritatea lor reunirea cu Patria-Mama-Romania.Eu nu vad nici un picior de soldat roman inarmat pe teritoriul R.Moldova cum in schimb o fac rusii.....Eu nu am auzit de vreo revendicare teritoriala a Romaniei in detrimentul R.Moldova desi ar putea invoca multe motive.Eu nu am auzit ca Romania sa nu va permita sa folositi termenul de "Moldova"-termen consacrat deja teritoriului fostului Principat al Moldovei din 1812 pana in 1859 si ulterior,in cadrul Romaniei....stiindu-se si faptul ca atat radacinile istorice ale statului medieval Moldova ,dar si raul in intregimea sa dupa care s-a luat aceasta denumire sunt in partea Moldovei integrata teritoriului Romaniei de astazi.....Asa cum de exemplu Grecia nu a permis Fostei Republici Iugoslave a Mecedoniei sa foloseasca termenul mai simplu de "Macedonia"...........Tot Romania a fost PRIMUL Stat din Lume care a recunoscut Independenta R.Moldova........
Citeşte mai departe
© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.