Новая Жизнь (Novaia Jizni) – село в коммуне Офатинць в составе административно-территориальных единиц Левобережья Днестра, Республика Молдова. Село расположено на расстоянии 15 км от города Рыбница и 95 км от муниципия Кишинев. По данным 2012 года, в селе проживало 63 человека. Село Новая Жизнь было основано в 1924 году.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
О молдавском языке
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#221 CalinRomania 02 июня 2011 | 15:40 Читать далее -
#222 CalinRomania 02 июня 2011 | 15:28 Читать далее -
#223 lvl100 02 июня 2011 | 14:32 @Cronos
Mesaj clasic care încearcă să imite politeţea şi dorinţa de discuţie decentă, dar rezistă prea puţin să îşi dea ura pe faţă,opozand unor stereotipuri propriile stereotipuri , cu "ţigăneli" şi combinaţii gen "nu ne jigniţi autoidentificarea dar autoidentificarea voastră e livrescă.
Pisica fascistă e nedumerită. De ce Cronos nu menţionează şi de fascişti ?
Editare ulterioara : Pisica fascistă rectifica greseala..Observa ca si Cronos a pomenit de fascisti.
-
#224 Cronos 02 июня 2011 | 13:45 Pentru Ioanic. Impresionează judecăţile sănătoase formulate corect, îngrijit, cu demnitate. Poate ar părea că sînt bine cunoscute, chiar banale, dar, în ciuda aparenţelor ele sînt binevenite chiar actuale. De pildă, "Nimeni nu a autorizat Bucureştiul oficial mass-media ONG-urile să se implice în chestiuni ce nu ţin de competenţa, teritoriul, statul lor, să hotărască pentru cineva, să dicteze, să nege drepturi la identitate proprie ale unor comunităţi Est-romanice şi chiar ale unor state, cum e Republica Moldova". Acestea sînt adevăruri şi chiar obligaţiuni internaţionale pe care Romînia şi le-a asumat, dar pe care le încalcă în mod grosolan, în stil legionar-ceauşist. -
#225 Cronos 02 июня 2011 | 13:37 Pentu Adrianis. Maladeţ! Plastic: "Nu e vina pupăzei că tu îi zici cuc armenesc". Ar fi bine dacă şi Adrianis ar cugeta asupra acestei situaţii. Pentru Adrianis şi pentru alţi filologi de marca "cool": a cui să fie vina că DEX nu ştie cum se cheamă femela corbului? O întrebare pentru toţi forumiştii-lingvişti romîni: Cine ajută barza să scoată oul? Baftă! Cum zic romii romîni sau romînii romi. -
#226 Cronos 02 июня 2011 | 13:32 Pentru CalinRomania. Dragă, era vorba "de vreun studiu despre limba rumînească pînă în veacul al XIX-lea". Ţi-am sugerat o idee, te-am rugat să cauţi, poate vei găsi. Nimic altceva. Despre limba moldovenească avem mai multe studii şi dicţionare din secolul XVII. Aceasta am vrut să demonstrăm. Te rog să ne crezi: ştim şi noi ce înseamnă "limbă", ştim ce prezintă limba valahă, azi romînă, ştim cine a scris cele mai profunde şi multilaterale studii de lingvistică valahă/romînească, ştim cine a făcut cele mai valoroase, nedepăşite pînă astăzi, dicţionare, atlase ale limbii romîneşti... Respectăm dreptu romînilor de a-şi limba romînească deşi acest termen, ca şi "Romînia", este livresc. Ştim că vă place ciorba. Nouă ne place borşul. Şi singurul lucru pe care ni-l dorim este ca nimeni să nu se bage în borşul nostru. Oare e atît de greu de priceput acest lucru? Ar fi bine dacă am citi mai atent mesajele asupra cărora ne pronunţăm. -
#227 Cronos 02 июня 2011 | 13:22 Это сообщение было удалено модератором! -
#228 Cronos 02 июня 2011 | 13:00 Читать далее -
#229 Moldovanochka 02 июня 2011 | 10:11
andrei:mie asta mi se pare un mare avantaj, ca vorbim 2 limbiAsta zic si eu. In orice caz nu am probleme in comunicare. As vrea si copii mei sa stie cit mai multe limbi. Imi pare rau de oamenii cei, care din propria timpenie nu invata copii sa vorbeasca. Stiu citeva persoane mature, care la intrebarea "V-ati nascut in Moldova si locuiti aici de 30 ani, oare era greu sa invatati in acesti ani limba moldoveneasca?", raspund "А зачем?". Apoi se supara ca au probleme in comunicare sau cineva ii discrimineaza. Cel mai "interesant", ca cind plec in alte tari la lucru, invata limba necesara in citeva luni. De nevoe. Aici mai au obrazul sa-si ridice nasul si se fac mari si tari, acolo string coada sub fund si incep a scinti ca cateiii.... -
#230 Gebeleizis 01 июня 2011 | 22:11 RUSINE !!!
ŞOCANT! Nu acceptăm intimidarea tinerilor moldoveni din România! -
#231 Gebeleizis 01 июня 2011 | 22:10 Vai si amar de capul asa numitei societati civile din Romania, tara UE, daca ataca niste copii care sunt vinoveti de faptul ca tin la tara lor - Moldova.
-
#232 andrei 01 июня 2011 | 21:28 #67 mie asta mi se pare un mare avantaj, ca vorbim 2 limbi, avem acces la 2 culturi dintre care cea ruseasca nu e chiar de ignorat...de ce sa renuntzam nooi la acste avantaje doar p ca fratii de la vest nu-i suporta pe rushi..
-
#233 Moldovanochka 01 июня 2011 | 10:56 Da, nu vorbesc curat si mai fac unele greseli, dar imi pare ca totusi e mai bine asa, decit sa cunosc o limba si sa raspund pocros, cum fac multi "Eu nu inteleg limba rusafona" sau "говорите на человеческом языке - на русском, я не понимаю молдавский". В любом случае, горите в аду неучи)))) -
#234 Moldovanochka 01 июня 2011 | 10:54 De ris e ris, dar cam e de plins... ne-am incurcat intradevar cu limbile... Dint-ro parte e foarte bine caci multi cunosc 2 limbi. Pe mine parintii m-au invatat si rusa si moldoveneasca, macar ca nu avem rusi in singe. Si tot asa eu fac. Copilul meu are 6 ani, dar perfect vorbeste si md si rus.Cred ca, daca multi parinti ar proceda la fel, nu avea sa existe asa de multe probleme legate cu limbi, cum acuma... -
#235 Moldovanochka 01 июня 2011 | 10:48 #63 Super))) M-am ris)))
-
#236 ioanic 01 июня 2011 | 7:04 Рог сэ фиу ынцелес корект - ну сунт пентру ревениря ла алфабетул кирилик, дар ын ситуация де акум кынд "оаспець непофтиць" контаминяза, ымплу ку "гуной" ши аступэ ачест сайт ал молдовенилор ши пентру молдовень - ну вэд о алтэ солуцие декыт а скрие ку кирилицэ ши ын ачест фел а не дезбэйера де чей пе каре ну-й доаре де лок де ной ши де цара ноастрэ. Е ун експеримент. Акум ыл ынцелег пе Александру чел Бун, каре а скимбат ла куртя са алфабетул латин пе чел славон, стопынд инвазия католичизмулуй. -
#237 Adrianis 30 мая 2011 | 20:14 http://www.youtube.com/watch?v=swqlZ9ZzoYM
Mî ştim şto maldavskii guvern hocet rumînizirovati nash russkii popor, no noi ne sdadimsya.
Mî ne permitiruem takuiu nedreptatiu.
Rumînskie katrapitorî daljnî înţeleghirovati shto ne existiruiut 2 russkih limbî.
Ăta nedreptatea doljna aprirovatsia.
Naşi buniki i bunelî luptirovali za naş pământ.
Rumînskie catrapitorî amputirovali ciasti naşevo pământa i îndepartirovali nas ot naşih radacin...))
-
#238 costica 29 мая 2011 | 9:28 Читать далее -
#239 ioanic 28 мая 2011 | 9:18 Deci se implinesc 200 de ani de la rapirea MOLDOVEI de EST, dar nu a Bugeacului (ce anterior fusese detinut de domnitorii basarabi ai Valahiei). De ce perpetuati NEADEVARUL si NEDREPTATEA si scrieti si azi "200 de ani de la rapirea Basarabiei"? -
#240 ioanic 28 мая 2011 | 8:17 Se poate de spus ca teritoriile locuit de aromani, istroromani, vlahi, moldoveni sunt teritorii EST-ROMANICE din punct de vedere al arealului lingvistic, dar nicidecum TERITORII ALE ROMANIEI ( "Valea Timocului - pamant romanesc !", "Macedonia - pamant romanesc!", la fel si R.Moldova, republica moldoveneasca nistreana, Ucraina de sud s.a. - "pamant romanesc!". Se incita la nerecunoasterea hotarelor actuale intre tari stabilite dupa al doilea rayboi mondiial, ceea ce este un gest agresiv, revansist, contrapus principiilor internationale de convetuire pasnica intre taote statele, inclusiv cele vecine ce includ in componenta lor minoritati est-romanice (si nu "românesti" sau ale Romaniei).