Тыршицей (Tîrşiţei) – село и административный центр одноименной коммуны района Теленешть. В состав коммуны входят населенные пункты Флутура и Тыршицей. Село расположено на расстоянии 38 км от города Теленешть и 80 км от муниципия Кишинёв. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 1676 человек. Первое документальное упоминание о селе Тыршицей (под названием Тэркэцей) датировано 1604 годом.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Noi, moldovenii
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#41 razesu 11 марта 2012 | 18:17 nicoara:
cind voi va faceti intr-o ureche
este a doua oara cind ma faci ca sint intr-o ureche....a treia oara am sa cobor si eu nivelul discutiei......eu nu am comentat nimic referitor la prostul tau obicei de-a raspunde doar la ce iti convine, evitind cu obstinatie sa abordezi subiecte care te dezavantajeaza...
nicoara:
"noi iubim Moldova"
nu am auzit pe nimeni sa scandeze 'noi iubim Moldova", eu am auzit doar o balmajeala in limba rusa.....nu cred ca Moldova poate fi iubita sincer in limba rusa!
nicoara:
"transilvania pamant unguresc
din punctul meu de vedere pot sa scandeze "Transilvania pamint pakistanez" nu ma deranjeaza.....imi displac ardelenii......binenteles cu exceptia lui Calin si a unguroaicelor.... -
#42 nicoara 11 марта 2012 | 16:57 Corinna: dar marii patrioti d epe forumuri gavaresc paruski de dimineata pana seara si se uita la TV in rusa
Corina, draga, dar ce ai facut tu personal ca situatia sa se schimbe spre bine? Uite, eu de pilda cu orce ocazie le spun:bine, limba e moldoveneasca, dar in moldoveneste nu-s asa cuvinte ca <rozetca,rucica,prostire,utiug,etc>,daca esti mai desteapta coboara la nivelul celor pe care ii socoti mai inferiori si ajutai intii sa invete corect limba moldoveneasca si cind o vor insusi bine mai stam de vorba cum e corect, romana sau moldoveneasca, ansa eu banuesc ca daca vom ajunge la acea etapa intrebarea v-a dispare de la sine
-
#43 nicoara 11 марта 2012 | 16:46 razesu: #1047 razesu
Pentru tine ce este important, sa demonstrezi mie si celor al de mine ca nu avem dreptate, sau sa afli cum stau lucrurile in realitate?Eu pot intelege ca interesele noastre uneori sunt diferite, insa nici de cum nu pot intelege cind voi va faceti intr-o ureche!Ce exemplu imi dai tu mie?! - o tabara scandeaza "basarabia e romania" iar alta "noi iubim Moldova" ? Eu ca cetatean al R Moldova pe cine trebue sa sustin? Tu personal ai sustine lozinca "transilvania pamant unguresc"?
-
#44 razesu 10 марта 2012 | 14:13 Читать далее -
#45 Corinna 09 марта 2012 | 18:51 razesu: @nicoara sper sa observi in videoclipul de mai jos cum "adevaratii patrioti"moldoveni "gavaresc" doar pre limba lui Puskin....... http://unimedia.md/?mod=news&id=45113 ........cred ca la voi s-a inventat o noua specie "moldoveanu de Novorsibirsk" sau cum mai spunea un alt mare "patriot moldovean" pe aici....moldoveni de limba ucraineana......Cam greu se prinde lumea ca asa si este la noi. Tare aprins se discuta daca suntem romani sau nu, daca graim moldoveneste sau romaneste , dar marii patrioti d epe forumuri gavaresc paruski de dimineata pana seara si se uita la TV in rusa si la Patri in Rusa si .... tare-s fericiti! Bravo lor! Traiasca Patriotul ! (cum zicea domu' Caragiale : Vocea patriotului nationale!) -
#46 moldovan1971 06 марта 2012 | 18:18 Politolog roman- despre Rosia, rusii si CSI
http://www.youtube.com/watch?v=GOS3iAyiQQo&feature=youtu.be
PetricaMituStoian- despre cultura romaniasca
http://www.youtube.com/watch?v=xi1J2xw40t8
Cristian Tabara_ Despre Moldoveni, Moldova-Valahia-Transilvania
http://www.youtube.com/watch?v=n2U8dTcAtuI&feature=related
-
#47 razesu 05 марта 2012 | 20:50 @nicoara
sper sa observi in videoclipul de mai jos cum "adevaratii patrioti"moldoveni "gavaresc" doar pre limba lui Puskin.......
http://unimedia.md/?mod=news&id=45113
........cred ca la voi s-a inventat o noua specie "moldoveanu de Novorsibirsk"
sau cum mai spunea un alt mare "patriot moldovean" pe aici....moldoveni de limba ucraineana...... -
#48 CalinRomania 03 марта 2012 | 17:03 Читать далее -
#49 CalinRomania 03 марта 2012 | 16:51 Draga Nicoara #1039..."
CalinRomania:varianta de .......Roman Moldovean....
Nu prea e logic.Cind spui <moldovean> apare necesitatea sa precizezi de unde e acest moldovean, din moldova sau din romania, insa cind spui <roman> prima ce iti vine in cap e cetatean, locuitor al romaniei
-
#50 lvl100 02 марта 2012 | 23:55 nicoara: Eu nu gasesc de cuviinta ca moldovenii din stinga prutului trbue sa puna oarecare conditii celor din dreapta prutului. Ca de altfel si invers
Corect.
Dar in acelasi timp o data ce iti asumi o auto-identificare trebuie sa ii accepti automat intreaga incarcatura culturala cu care vine.
Ceea ce voi nu o faceti, ba linia oficiala a "patriotilor" chiar pluseaza pe cartea ambiguitatii,
E mai mult de discutat aici, pentru ca e fascinant de urmarit cum se crede ca folosind ambiguitati se pot clarifica probleme (identitare).
-
#51 razesu 02 марта 2012 | 20:19 nicoara:
Eu nu gasesc de cuviinta ca moldovenii din stinga prutului trbue sa puna oarecare conditii celor din dreapta prutului. Ca de altfel si invers.
deci, in consecinta trebuie sa luam de buna granita trasata de rusii la 1812 si sa ne vedem fiecare de drumul nostru?.....si mai ai pretentia sa te numesti patriot moldovean...... -
#52 nicoara 02 марта 2012 | 19:07 razesu: sa inteleg ca noi moldovenii din Romania trebuie sa renuntam la endonimul moldvean?
Eu nu gasesc de cuviinta ca moldovenii din stinga prutului trbue sa puna oarecare conditii celor din dreapta prutului. Ca de altfel si invers.
-
#53 razesu 02 марта 2012 | 18:58 nicoara:
Nu prea e logic.Cind spui apare necesitatea sa precizezi de unde e acest moldovean, din moldova sau din romania, insa cind spui prima ce iti vine in cap e cetatean, locuitor al romaniei
sa inteleg ca noi moldovenii din Romania trebuie sa renuntam la endonimul moldvean? pentru ca doamne fereste, sa nu se mai creeze asemena confuzii.......pentru ca cetateanul moldovean cu origini in Siberia sa nu mai aiba dileme existentiale si sa traiasca cu senzatia ca alcineva i-a furat identitatea? -
#54 lvl100 02 марта 2012 | 13:49 nicoara: Cind spui apare necesitatea sa precizezi de unde e acest moldovean, din moldova sau din romania,
Lucru pe care voi nu-l faceti niciodata.
nicoara:insa cind spui prima ce iti vine in cap e cetatean, locuitor al romaniei
Corect. Cu conditia sa te cheme Nicoara si sa pui de la tine explicatii de astea pe forum.
Pentru restul, diferenta deloc subtila dintre etnie si cetatenie e clara si ultimului gagauz.
-
#55 nicoara 01 марта 2012 | 22:28 CalinRomania: varianta de .......Roman Moldovean....
Nu prea e logic.Cind spui <moldovean> apare necesitatea sa precizezi de unde e acest moldovean, din moldova sau din romania, insa cind spui <roman> prima ce iti vine in cap e cetatean, locuitor al romaniei
-
#56 CalinRomania 29 февраля 2012 | 23:34 Pe de alta parte , o mare confuzie sunt convins ca a creat si obligativitatea alegerii dintre roman si moldovean.........fara sa neg si faptul ca ,pe langa aceasta greseala -( intr-un anumit fel) exista multa populatie a R.Moldova cu o viziune asupra a tot ce inseamna roman/romaneste......conforma cu scoala sovietica in care s-au format ca indivizi.........
Sunt tare-tare curios care ar fi fost rezultatele acestui recensamant daca oamenii puteau alege si varianta de .......Roman Moldovean.......si nu doar ORI Roman.....ORI Moldovean.............
-
#57 CalinRomania 29 февраля 2012 | 23:29 Draga Gebeleizis........nu iti contest datele scrise de tine mai sus....dar incerc sa le analizez un pic........Inteleg ca ,in R.Moldova limba COMUNA ( deci sa nu-i spun nici romana nici moldoveneasca ).....ca LIMBA MATERNA ....este folosita de .....78,4 % plus 18,8 %...........
97,2 % !!!!!! Din populatia R.Moldova !!!!....Din al doilea paragraf imi rezulta ca de fapt,cei care se declara moldoveni impreuna cu cei care se declara romani ...75,8% plus 2,2 % .........sunt "doar" 78%..............................................................................................
Practic inteleg ca , desi in familie ,acasa cu parintii vorbeau "limba moldoveneasca" sau romana............practic aproape 20 % din populatia R.Moldova se declara ca este ori rus ori ucrainian ,ori gagauz sau bulgar !!!!.....................................................................
Sincer sa fiu mie mi se pare un pic cam gresite datele privind limba materna..........
-
#58 CalinRomania 29 февраля 2012 | 23:14 ...#1025...."n conformitate cu datele Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova componenţa naţională a populaţiei Republicii Moldova înregistrată la recensămîntul din 2004 relevă faptul că moldovenii, populaţia majoritară, constituie 75,8% din totalul populaţiei, marcînd o creştere cu 5,9% faţă de 1989. Alături de moldoveni, în ţara noastră convieţuiesc ucraineni, reprezentînd 8,4%, ruşi cu o pondere de 5,9%, găgăuzi — 4,4%, români — 2,2%, bulgari — 1,9% şi alte naţionalităţi, cu o pondere de 1,0% din numărul total al populaţiei ţării. Pentru 0,4% din locuitori naţionalitatea nu a fost înregistrată." -
#59 CalinRomania 29 февраля 2012 | 23:12 Draga Gebeleizis....#1031..."
#1028 Un alt lucru interesant - Din rîndul moldovenilor, 78,4% au declarat ca limbă maternă — limba moldovenească, 18,8% - limba română, 2,5% — limba rusă şi 0,3% au declarat alte limbi materne. Adica autoidentificarea ca moldovean nu se afla intr-o legatutra cu denumirea limbii pe care o vorbeste si, nu exclud, cu cetatenia pe care o are. -
#60 CalinRomania 29 февраля 2012 | 23:10 Draga Burlakule....#1027........"Stii Caline, incercind sa-l inteleg pe M.Antonescu,am inceput sa inteleg mai bine poporul roman.."..............este o chestie foarte foarte complexa.........suntem atatea milioane de indivizi........Intr-adevar tine de fiecare din noi sa contribuim la mai bine pentru poporul nostru.......fiecare persoana in parte ,ca albinele intr-un stup........Sa sti ca ma doare , va simt unora dintre voi acea "zvarcolire interioara a identitatii"...daca pot sa-i spun asa........Dar sunt absolut convins ,draga Burlakule ,ca TIMPUL le va aseza pe toate la locul lor firesc........