Ленин (Lenin) – село и административный центр одноименной коммуны в составе административно-территориальных единиц Левобережья Днестра (Приднестровье), Республика Молдова. В состав коммуны входят населенные пункты Первомайск, Победа, Станиславка и Ленин. Село расположено на расстоянии 28 км от города Рыбница и 138 км от муниципия Кишинев. По данным 2007 года, в селе проживало 130 человек. Село Ленин было основано в 1924 году.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Noi, moldovenii
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#21 razesu 03 апреля 2012 | 17:56 #1071
ce sa fac mai ioanic, daca nu am avut "sansa" sa fiu "eliberat" de rusi....am ratat sansa de a fi un moldovean de limba ucraineana...am ramas un moldovean cu doi plamini curat moldovenesti....
ioanic:
Da, Moldova a fost, este si va fi iubita si in limba rusa, si letona, si georgiana, si armeana etc.
daca nu cunosti limba moldovenilor nu ai cum sa intelegi sufletul si inima moldovenilor...nu ai de unde sa intelegi ce insemana dor......
ioanic:
Cate zeci de milioane îngână in romana cuvintele invatate pe de rost din cantecele Sofiei Rotaru, fata de care au o DRAGOSTE EXTRAORDINAR DE MARE SI INDELUNGATA - deja de circa 40 de ani incontinu, dragoste greu de imaginat pentru un artist din RO in RO si cu atat mai mult pe un teritoriu imens cu 11 fuse orare.
stai linistit...majoritatea care o admira habar n-au ca este moldoveanca..... -
#22 ioanic 03 апреля 2012 | 10:44 FELICITARI site-ului MOLDOVENI.MD cu ocazia jubileului de un an. Nici pana acum nu stiu de care parte a Prutului site-ul se face, cine sunt administratorii, finantatorii, persoanele acestea mereu "de serviciu" (Calin etc.) care se recomanda a fi din RO - sincer nici nu ma intereseaza aceste detalii. Ma bucur ca exista acest site, ca naste si R.Moldova oameni care nu se sfiesc, nu li-i rusine ca sunt MOLDOVENI si nu NU UITA CINE AU FOST PARINTII, BUNEII, STRABUNEII, CINE SUNT EI AZI IN STATUL INDEPENDENT AL MOLDOVENILOR - R.MOLDOVA, CINE VOR FI EI IN MAREA FAMILIE A POPOARELOR DIN CASA COMUNA EUROPEANA, CAT SI IN CEA EX-SOVIETICA, EUROASIATICA. -
#23 ioanic 03 апреля 2012 | 10:26 Читать далее -
#24 razesu 18 марта 2012 | 8:32 gata, m-ai convins, am sa le acord o a doua sansa!.....ardelenilor.... -
#25 CalinRomania 16 марта 2012 | 0:32 Читать далее -
#26 CalinRomania 16 марта 2012 | 0:23 Читать далее -
#27 CalinRomania 16 марта 2012 | 0:07 Читать далее -
#28 CalinRomania 15 марта 2012 | 23:56 Legat de " spiritul de superioritate " al ardelenilor........Ehe !!! Te-as minti sa-ti spun ca nu am fost "educat" in acest spirit ! :))))..........Sincer ,in opinia mea ,o doza de mandrie locala nu strica nimanui........cu conditia,desigur, sa nu devina aroganta......sa nu insemne ca " eu sunt mai presus decat tine".......ei bine....aici deja se greseste . In opinia mea ,ideal ar fi sa intelegem ca fiecare avem de invatat de la altul........daca eu stiu sa spun de exemplu istorie ( si vreau sa fiu cat se poate de clar- ca nu consider ca stiu destule ci dimpotriva), poate altcineva se pricepe la animale........chiar acum o saptamana am invatat cam cum se hranesc vacile la tara .....poate pe unii ii amuza .......dar aceasta este adevarul ! ....Sunt lucruri pentru unii bazilare pe care eu nu le stiu ! Asa ca ......de ce sa nu invat ??? De ce sa nu respect pe cineva care stie lucruri pe care eu nu le cunosc ??? .............................. -
#29 CalinRomania 15 марта 2012 | 23:49 Sa-ti spun o intamplare care m-a impresionat........Faceam odata cu mama turul Tarii cu cortul,deplasandu-ne in etape cu trenul........Era prin 1994 cred.......o excursie de vreo doua luni.......La Manastirea Putna ....locul de veci al Marelui Stefan...........Era o fantana oarecum mai speciala in sensul ca avea in interior si un fel de jgheab care dadea apa in afara ei.M-am spalat pe fata si mi-am clatit gura in jgheabul acela fiind evident absolut sigur ca nu as fi murdarit apa din fantana -apa "murdara " fiind preluata de jgheab si aruncata afara. Dar acest lucru nu se vedea clar din toate unghiurile -lucru care dadea impresia privind dintr-un anumit unghi ca eu de fapt ma spalam pe fata si "scuipam" direct in fantana...........Nu am apucat mult sa ma "scald" bine ca s-a si gasit un cetatean sa ma apostrofeze " cum de imi permit sa murdaresc fantana" !!!........... Iata un lucru care demonstreaza un spirit civic dezvoltat al moldovenilor.......Cinste !!! -
#30 CalinRomania 15 марта 2012 | 23:42 Si vreau sa-ti spun ca la noi........in ciuda multor vorbe ....pe care probabil le-ai auzit si tu ......uneori la adresa moldovenilor..........sunt cat se poate de gresite............................. Am avut si avantajul de a calatori destul de mult prin Tara....si de a cunoaste persoane din multe zone........Si pot sa-ti spun cu mana pe inima ca am intalnit si destui ardeleni mai putin inteligenti ..........sau destui ardeleni care nu sunt "parolisti"..........sau destui ardeleni care mi s-au parut efectiv avizi dupa bani...........Asa cum nu ma indoiesc ca exista peste tot.......Cum iti poti inchipui ca mi-as putea permite sa te fac "puturos " sau nu mai stiu eu cum cand am cunoscut ,asa cum am mai spus si o spun si acum , moldoveni de nota 20 ?Cum pot sa-ti spun ca moldovenii nu sunt civilizati cand am vazut orase din Moldova ( nu am vazut din pacate si R.M) foarte curate -un exemplu de curatenie....???? -
#31 CalinRomania 15 марта 2012 | 23:36 Si pana la urma am ajuns sa dau o mare dreptate vorbei italiene "tutto il mondo e paese".........adica ,cu alte cuvinte, peste tot gasesti oameni buni cum gasesti oameni rai........oameni cinstiti si oameni rai.......Ca sa vezi la ce se ajunsese ......in anii '50 cand emigrau foarte multi meridionali in nord- spre Milano- existau case pe a caror usi scria " nu inchiriem teronilor".........Italieni pe.......italieni !!! Am cunoscut italieni meridionali-oameni forte de treaba care imi povesteau cum au avut de suferit sau cum mai sufera uneori si astazi discriminarea fata de cei din nord.......Oricum deja nordul " s-a umplut" de cei din sud......asa ca este destul de greu sa mai gasesti un "nordist pur"................................. Dar ceea ce m-a frapat mai mult este insasi faptul ca diferenta dintre nordul si sudul Italiei este cu muuuuuult mai mare decat cea dintre zonele noastre.......... -
#32 CalinRomania 15 марта 2012 | 23:28 Serios vorbind acum..........draga Razesule........ma consider oarecum norocos pentru ca am trait in medii oarecum diverse..........Asa cumn aminteam mai demult , desi am sange ardelenesc 100 % .....si sunt in mare parte crescut in Transilvania eu m-am nascut si am trait si ani buni in Muntenia ( nu in Bucuresti).........Deci am avantajul de a cunoaste destul de bine atat Transilvania cat si Muntenia ( in sensul caracteristicilor morale locale). Pe de alta parte sunt de 12 ani in Italia ,un pic mai la nord de Milano intr-o zona considerata una dintre cele mai dezvoltate din Italia ( ba chiar din Europa cum sustin vocile mandriei locale italienesti).....Si si aici m-am confruntat cu fenomenul in care emigrantii din sud -porecliti in mod nu prea frumos de "nordisti" ca "teroni" ( adica tarani).......se lovesc de o oarecare "raceala" din partea "nordistilor"............ -
#33 CalinRomania 15 марта 2012 | 23:20 Draga Razesule........." de cind ma stiu, am avut o slabiciune la unguroaice......."...........vezi , mai omule , ca daca Transilvania devine " pamant pakistanez".......ca sa ajungi la unguroaicele " de peste drum" vei avea nevoie de pasaport .......:)))))))))) -
#34 razesu 15 марта 2012 | 18:24 #1057
esti printre putinii ardeleni pe care i-am intilnit si care nu mi-au aruncat in fata superioritatea civilizatiei central europene pe care ei o "cultiva" cu atita mindrie.......si nu au vazut in mine doar un moldovean puturos si betivan......si binenteles nu mi-ai povestit nimic despre regretele lui Maniu dupa unirea Ardealului cu vechiul regat...
P.S. de cind ma stiu, am avut o slabiciune la unguroaice....... -
#35 razesu 15 марта 2012 | 18:16 nicoara:
Chiar asa sa fie? Uite ca ne intelegem din vorba, inseamna ca o boaba deacum stiu ;))) Iar lectiile - nu e specialityatea mea
daca ai fi fost putin mai atent ai fi sesizat ca trimiterea mea a fost catre acei rusi ( mari iubitori de Moldova, dar in limba rusa ) alaturi de care vrei tu sa consolidezi statalitatea moldoveneasca.......si iti atrageam atentia ca este foarte probabil ca acesti oameni sa apere interesele altor state......eu cred mai degraba ca acei oameni care au scandat "Basarabia pamint romanesc" sint mai buni si mai sinceri moldoveni decit cei care au scandat "noi iubim Moldova" in limba rusa......pina la urma care dintre astia sint compatriotii tai? -
#36 CalinRomania 15 марта 2012 | 14:02 Draga Nicoara....#1051....." Ce exemplu imi dai tu mie?! - o tabara scandeaza "basarabia e romania" iar alta "noi iubim Moldova" ? Eu ca cetatean al R Moldova pe cine trebue sa sustin? "... Explica-mi te rog, ca unui copil mic, ce anume il caracterizeaza pe un om care...IUBESTE MOLDOVA ......Ce inseamna acest lucru ? -
#37 CalinRomania 15 марта 2012 | 14:00 Draga Razesule...." din punctul meu de vedere pot sa scandeze "Transilvania pamint pakistanez" nu ma deranjeaza.....imi displac ardelenii......binenteles cu exceptia lui Calin si a unguroaicelor...."..............iti multumesc .......dar m-ai facut sincer iarasi curios ca sa-ti aflu motivatiile........Cu unguroaicele am inteles.......pentru ca sunt.......U.D.M.R.....u ? :)))))) -
#38 nicoara 14 марта 2012 | 20:12 razesu: te dai mare patriot moldovean fara sa stii boaba de moldoveneste/romaneste si pe deasupra sa predai si lectii de istorie moldovenilor neaosi...
Chiar asa sa fie? Uite ca ne intelegem din vorba, inseamna ca o boaba deacum stiu ;)))
Iar lectiile - nu e specialityatea mea
-
#39 razesu 12 марта 2012 | 18:09 nicoara:
insa exemplul tau cu adevarat este ciudat
ciudat?......ciudat este sa te dai mare patriot moldovean fara sa stii boaba de moldoveneste/romaneste si pe deasupra sa predai si lectii de istorie moldovenilor neaosi...
nicoara:
deoarece pentru mine prioritar este statalitatea si mai apoi limba celor ce sustin aceasta statalitate
pai tocmai asta este problema......s-ar putea sa va "consolidati statalitatea" si la final sa constatati ca cei cu care v-ati aliat apara cu totul alte interese decit cele ale statului moldovean.........asa ca mare grija la limba si sentimentele nationale ale asa zisilor vostri aliati..... -
#40 nicoara 11 марта 2012 | 20:59 razesu: am sa cobor si eu nivelul discutiei..
Tu vei face asa cum vei gasi de cuviinta, insa exemplul tau cu adevarat este ciudat. Tu fiind mai neutru priveste dintr-o parte: in 2009 noi ne-am revoltat impotriva regimului comunist; in toiul revoltei apare drapelul tarii vecine care transforma revolta intr-o lovitura de stat. In or. Balti unde rusofonii au o pozitie tare apar mitinguri antistatale care intaresc si mai mult pozitia rusofonilor, deoarece pentru mine prioritar este statalitatea si mai apoi limba celor ce sustin aceasta statalitate. Ne vrind apare intrebarea - oare prietenii care sustin asa ceva ne sunt cu adevarat prieteni?