Копанка (Copanca) – село и административный центр одноименной коммуны района Кэушень. В состав коммуны входят населенные пункты Копанка и Валя Верде. Село расположено на расстоянии 20 км от города Кэушень и 81 км от муниципия Кишинёв. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 5013 человек. Первое документальное упоминание о селе Копанка датировано 1527 годом.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#1961 lvl100 31 мая 2011 | 12:39 Читать далее -
#1962 Gebeleizis 31 мая 2011 | 12:30 #347 Miron Costin a fost educat in Polonia, tara in care biserica catolica se bucura de o mare influenta. De asemenea ideile de sorginte umanista erfa raspindite aici si nu puteau sa nu-l influenteze pe Costin.
-
#1963 burlakul 31 мая 2011 | 12:23 lvl100,nu te supara dar mai fatarnic aici pe forum n-am mai intilnit...(poti si sa te superi;))uite cu ce incepi: "Voi românii" ? adică toţi românii ? Un sfat prietenesc: încearcă să renunţi la termeni generici, dau prost într-o discuţie,si cu ce termini: Moldovenii tăi de acum 800 de ani mulţi sunt împărţiţi deja între ucraineni din talpă, ruşi de la mama lor, mândrii moldovani că tine , români etc. Toti au evoluat in diverse segmente culturale.presupun ca esti prea batrin ca sa mai tii minte cu ce incepi gindul;)...dar pot si sa gresesc:))(sau poate totusi te-ai intilnit cu Alzheimer)... -
#1964 Gebeleizis 31 мая 2011 | 12:18 #342 Ai dreptate, desi nu accept tonalitatea afirmatiei. Noi Moldovenii avem dreptul istoric si suveran de a ne numi tara Moldova, limba - moldoveneasca, poporul - moldoveni. Doar cel care nu cunoaste date istorice elimentare referitoare la Tara Moldovei si Moldova in general nu poate observa acest drept al noastru.
-
#1965 Gebeleizis 31 мая 2011 | 12:14 #341 Dar care este deosebirea in viziunea ta dintre moldovenii din R.Moldova si cei „adevarati” de la Iasi in Jos?
-
#1966 Gebeleizis 31 мая 2011 | 12:12 #365 In viziunea ta istoria trecutul unui popor nu are nici o valoare? Eu sint cine ma simt si respectiv nu are nici o valoare radacinile melealeneamului meu? Este o pozitie, pentru mine , cel putin stranie. Nu poti sa intelegi si respectiv sa te simti cine esti daca cel putin nu cunosti trecutul neamului tau. In caz contrar devii un om al nimanui, un om lipsit de radacinii si resppectiv de viitor. La nivel educational si social-politic este o pozitie periculoasa care alimenteaza anarhismul cosmopolit.
-
#1967 lvl100 31 мая 2011 | 11:58 Читать далее -
#1968 lvl100 31 мая 2011 | 11:11
getodac:Însă eu am dubii că tu iești în stare să mă înțelegi. Cu toate acestea am să-ți raspund la întrebările formulate.
Nu stiu daca ai observat, dar eu sunt impotriva nationalismului extremist si ilogic de orice natura.
Atragerea atentiei asupra faptului ca de exemplu identificarea ambivalenta a cronicarilor nu avea valente etnice mi-a atras injuraturi din ambele tabere.
-
#1969 getodac 31 мая 2011 | 10:55 #354
4. Dacă să vorbim despre ungurii care au venit în Panonia cu aproximativ 1100 de ani în urmă, atunci ei trebuie să cunoască că poporul nostru (românii și moldovenii) au apărut pe aceste pămînturi nu 1900 de ani în urmă odată cu venirea lui Traian, dar trăiește pe acest pământ în continuu timp de 8000 de ani. Această prezență și continuitate este demonstrată de numeroase argumente de ordin istoric, antropologic, genetic etc. Aceste supoziții de asemenea au o mare valoare practică. Ași putea să invoc și alte lucruri care au o profundă valoare practică dar sper că ceea ce ți-am scris este suficient ca să mă înțelegi…
-
#1970 getodac 31 мая 2011 | 10:54 #354
3. Noi nu trebuie să ne închinăm simbolurilor străine, deoarece acestea conțin în sine coduri privind originea, destinul și misiunea istorică a poporului. Noi nu trebuie să ne închinăm vulturului roman care este reprezentat pe stema noastră în calitate de ființă care a înghițit, cucerit, bourul (zimbrul) moldovenesc. Stema noastră semnifică că moldovenii se află în prizonerat și respectiv scopul practic al investigațiilor privind identificarea adevăratelor noastre rădăcini constau în eliberarea din acest prizonierat, revenirea la adevăratele simboluri ale poporului nostru. Această întenție va permite și românilor să se elibereze din captivitatea erorilor și neînțelegerilor istorice și să-și cunoască adevăratele rădăcini.
-
#1971 getodac 31 мая 2011 | 10:53 #354
2. Ceea ce spun are o valoare profundă politică deoarece noi nu trebuie să venerăm dușmanii poporului nostru, considerîndu-i strămoși. Drept exemplu ne poate servi împăratul roman Traian care a distrus civilizația geto-dacică și cu numele căruia sunt numite în Moldova și România străzi, parcuri, vinuri, copii etc. Noi trebuie să venerăm adevărații noștri eroi să comemorăm faptele lor, săi aducem ca exemplu copiilor noștri. -
#1972 getodac 31 мая 2011 | 10:52 #354 Stimate IvI100
Eu te înțeleg foarte bine și spun sincer acest lucru. Însă eu am dubii că tu iești în stare să mă înțelegi. Cu toate acestea am să-ți raspund la întrebările formulate.
- Voi, românii, deja mai mulți ani pe învățați pe njoi moldovenii cine suntem. Voi faceți acest lucru deși strămoșii noștri mai mult de 800 de ani se numeau moldoveni, inclusiv în perioada cînd despre românism nici nu se pominea în documentele istorice… La moment,noi moldovenii, vă învățăm pe voi românii cine sunteți și de la cine proveniți. Oare acest lucru nu schimbă nimic? Acest lucru schimbă totul și are o valoare practică pentru noi moldovenii, care își apără independența propiului stat și identitatea etnică.
-
#1973 lvl100 31 мая 2011 | 10:03 razesu: Ca fapt divers si pentru amuzament si unele teorii debitate de extremistii maghiari revendica originea si in consecinta continuitatea ungurilor in Europa din etrusci...
Mai exact linia maghiară-sumeriană-etruscă.
În fine, văd că lupta asta naţionalistă devine din ce în ce mai haioasă. Nu le-au ajuns istorii de 1200 de ani la ei sau 2000 de ani la noi. S-a ajuns la 8000 de ani.
Ce mai urmează, continuitatea din maimuţele ce trăiau aici acu` 1 milion de ani ?
-
#1974 lvl100 31 мая 2011 | 9:38
ioanic:Noua ni-i mai aproape cultura, inteligenta Tarilor Baltice. La ei discuțiile sunt scurte si fine, pline de respect, demnitate si ironie. Imi amintesc de președinta Finlandei care a ținut sa facă remarca, ca la ei, in Finlanda, nu exista o asa profesie ca cerșitul
Gata, nu te mai integrezi perfect în poporul rus ? Acum eşti finlandez ?
Da` sunt chiar aşa multe persoane care îţi scriu textele de nu se pot pune de acord sau eşti tu aşa confuz ?
ioanic:Daca unii nu vor sa fie elite pentru aceasta țară, acest stat, acest popor, ci pentru altcineva, considerând vecinii au "elite" capabile sa ne conduce si pe noi - prin asta isi scriu verdictul ca nu merita sa ne reprezinte, n-au ce cauta la cârma
Ce timpuri dom`le. Eh, unde sunt sovieticii să-i trimită în Siberia pe toţi intelectualii care nu sunt de acord cu doctrina oficială..
-
#1975 razesu 31 мая 2011 | 9:36 lvl100:
Cum ne schimba faptul ca etruscii au trait nspe milenii pe aici ? dar CONCRET te rog. Cu ce ne schimba limba ce o vorbim, cultura de ca re apartinem, genetica noastra ( ne creste automat un al treilea testicul ? ), autoidentificarea noastra ( o sa ne simtitim toti etrusci, o sa ne schimbam toti de la Nistru pana la aromanii din muntii Pindului denumirea in moldovani). Repet concret !Ca fapt divers si pentru amuzament si unele teorii debitate de extremistii maghiari revendica originea si in consecinta continuitatea ungurilor in Europa din etrusci...
-
#1976 CalinRomania 31 мая 2011 | 2:04 Draga lvl100,...." Cum ne schimba faptul ca etruscii au trait nspe milenii pe aici ? dar CONCRET te rog.
Cu ce ne schimba limba ce o vorbim, cultura de ca re apartinem, genetica noastra ( ne creste automat un al treilea testicul ? ), autoidentificarea noastra ( o sa ne simtitim toti etrusci, o sa ne schimbam toti de la Nistru pana la aromanii din muntii Pindului denumirea in moldovani).
Repet concret !"...................................................................CHESTIA FAINA PE CARE SUSTINATORII "MOLDOVENISMULUI" NU O STIU E FAPTUL CA ETRUSCII VORBEAU O LIMBA TOTAL DIFERITA DE CEA LATINA !!! :)))))))))))))))))
-
#1977 ioanic 31 мая 2011 | 1:54 Читать далее -
#1978 lvl100 31 мая 2011 | 0:27 Читать далее -
#1979 Gebeleizis 31 мая 2011 | 0:09 #350 Referitor la originea latinilor exista doua teorii de baza. Dar ambele susțin ca populatia proto latina migreaza in peninsula Apenina. Unii spun ca au penetrat in aceasta regiunea prin regiunile din Nord, altii - au trecut marea Adriatica. Proto latinii pentru a ajunge in peninsula Apenina au trecut prin spatiul nord balcanic care era populata de traci, precum si vestul Asiei Mici care reprezentat o parte a lumii tracice. Respectiv tracii si protolatinii au convetuit mult timp in Asia Mica si in Balcani inainte de a ajunge in peninsula Apenina.
-
#1980 Gebeleizis 31 мая 2011 | 0:08 #350 Haplogrupa I este cea mai veche in Europa. Purtatorii ei sunt cei mai vechi Homo sapiens sapiens pe teritoriul Europei. Spatiul de constituire a acestui grup sunt Balcanii. In aceasta privinta sunt multe argumente. Din Balcani acest grup se va extinde in intrega Europa, creind numeroase monumente printre care se remarca constructiile megalitice. In Balcanii urmasii genetici ai acestui grup vor fi purtatorii culturii Cucuteni iar mai tirziu tracii si respectiv moldovenii.