Флорицоая Веке (Floriţoaia Veche) – село и административный центр одноименной коммуны района Унгень. В состав коммуны входят населенные пункты Флорицоая Ноуэ, Грозаска и Флорицоая Веке. Село расположено на расстоянии 9 км от города Унгень и 109 км от муниципия Кишинёв. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 920 человек. Первое документальное упоминание о селе Флорицоая Веке датировано 1643 годом.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#2181 ioanic 15 мая 2011 | 13:56 #3" Ești moldovean, deci ești roman". - Spune-i aste vameșului roman de la Albita. Iti va permite sa treci frontiera? Daca ai pasport de cetățean roman sau măcar adeverinta de cetățenie romana - da, vei fi recunoscut ca "roman". Daca mai ai si pasport albastru al R.Moldova - vei fi recunoscut ca ești concomitent si "roman" si "moldovean" - cetățenie dubla. ASTA E REALITATEA, in toate celelalte cazuri sunt simple vorbe, speculații, prin care se confunda "originea etnica" cu "cetățenia". Cineva din Rusia poate sa învețe la o facultate de limbi romanice limba romana si sa o vorbească la perfecție - rezulta din astea ca e deja "roman:"? sau dacă un vameș roman in scopuri de serviciu cunoaste si rusa - rezulta oare ca e un rus?
-
#2182 CalinRomania 14 мая 2011 | 4:54 Draga nicoara NICIUN MOLDOVEAN DIN ROMANIA NU S-AU LEPADAT DE NUMELE LOR DE MOLDOVENI.SUNT MANDRI CA SUNT MOLDOVENI SI AU SI DE CE SA FIE ,CA SI VOI DEALTFEL MANDRI CA SUNT MOLDOVENI.DAR IN ACELASI TIMP SUNT SI ROMANI. ...............................SUNT ROMANI MOLDOVENI CA SI VOI DE ALTFEL.EU SUNT TOT ROMAN DAR SUNT DIN ARDEAL DECI SUNT ROMAN ARDELEAN.SUNT MANDRU CA SUNT ARDELEAN ASA CUM SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN......................................................................Voi puneti in mod total gresit ideea ca ori esti Moldovean ori esti Roman .GRESIT !!!Intreaba-l pe un orheian ce este :ori orheian ori moldovean? Ce iti va raspunde oare???
-
#2183 marius 13 мая 2011 | 22:40 ce te face sa crezi ca un moldovean nu ramine moldovean, indiferent de locul in care il poarta viata?
-
#2184 nicoara 13 мая 2011 | 22:37 # 148 marius
//eu sunt moldovean//
Sunt foarte bucuros ca nu toti moldovenii din dreapta Prutului s-au lepadat de numele sau :-)))
-
#2185 marius 13 мая 2011 | 22:18 eu sunt moldovean , nu sunt geografie, si apa Moldovei trece prin spatele casei bunicului meu. Nu sunt nici istorie antica.
-
#2186 nicoara 13 мая 2011 | 22:17 # 145 melnik
//Ideea că noţiunea de moldovean este din perioada antică este aberantă.//
Si aceasta influenteaza cumva realitatea de astazi? Orce pe lume cindva a aparut pentru prima data
-
#2187 nicoara 13 мая 2011 | 22:14 # 144 marius
Bine, si daca notiunea este ambigua, ce raspundere ducem noi de aceasta? Noi doar nu suntem vinoveti ca am fost ocupati de rusi si nu am avut posibilitate sa participam la unirea principatelor. Noi nu ne-am dezis de numele nostru, de statalitaea noastra si cind a aparut posibilitatea sa ne eliberam - fratii nostri de dincolo de Prut deacum se numeau altfel. Aceasta e alegerea lor, noi nu o discutam, dar lasatine si voi in pace sa facem alegerea noastra
-
#2188 melnik 13 мая 2011 | 22:12 Moldova ca stat a apărut în evul mediu. Aceasta a fost o perioadă în care pământul însemna totul. Chiar şi conceptul de stat avea atunci un caracter patrimonial, adică o stăpânire de pământ. Domnitorii moldoveni aşa şi se întitulau " господарь земли молдавской". Moldova era o întindere de pământ, care a luat numele de la râul în valea căruia a luat fiinţă. "Rumânii" care au creat acest stat (aşa scrie Grigore Ureche) din cauză că trăiau în statul Moldova au început să-şi zică moldoveni. Ideea că noţiunea de moldovean este din perioada antică este aberantă. -
#2189 marius 13 мая 2011 | 22:04 Poti sa pui ce litere vrei (saau cifre) de ex. moldovean1 si moldovean2, nu m-am referit la nationalitate sau geografie ci la simplul fapt ca notinea este ambigua.
-
#2190 marius 13 мая 2011 | 22:01 Noi la Moldova ni numim romani si d-aia stim romaneste.
-
#2191 nicoara 13 мая 2011 | 21:59 # 140 marius
//Ca sa se ridice ambiguitatea ar trebui sa ne referim la moldoveni(RM) si moldoveni (RO)//
Pentru ce? Sunt notiuni diferite! In RO <moldovean> este o notiune geografica, voi singuri spuneti ca ei sunt de nationalitate romani, pe cind in MD <moldovean> este nationalitate
-
#2192 loguvolo 13 мая 2011 | 21:51 Ну сынтем ромынь, дяшея кы ну сынтем романь, дак-ан ши романь, атуншь ан ши ромынь............
-
#2193 marius 13 мая 2011 | 21:21 moldovean are pur si simplu conotatii diferite pentru mine si cele prezumate sau propuse de unii de pe aici. eu personal resimt asta ca o uzurpare de identitate. Ca sa se ridice ambiguitatea ar trebui sa ne referim la moldoveni(RM) si moldoveni (RO). Cred ca e o stupiditate, dar la asta se ajunge.
-
#2194 nicoara 13 мая 2011 | 21:10 # 138 marius
//Problema e ca tu pretinzi unui moldovean din Romania sa se considere doar moldovean si nu roman.//
De unde ai luat-o???Eu recunosc dreptul la autoidentificare pentru orcare om, fie el din Romania, fie din Moldova. Unica ce cer asta sa recunoasca si dupa mine tot acelas drept
-
#2195 marius 13 мая 2011 | 20:54 Problema e ca tu pretinzi unui moldovean din Romania sa se considere doar moldovean si nu roman. Eu sunt moldovean si in acelasi timp roman, iar ca mine sunt toti cei care se trag din Moldova, indiferent unde locuiesc. Iar limba pe care o vorbesc este limba romana, desi daca vreau, pot sa inmoi niste vocale si sa spun ca vorbesc moldoveneste. Deci daca spun ca sunt moldovean si vorbesc si moldoveneste, printre altele, are o cu totul alta semnificatie (din argumentele tale) pentru tine. Ambiguitatea provine din faptul ca tu consideri Moldova Republica Moldova, iar eu cealata Moldova. Care-i mai moldovean?
-
#2196 nicoara 13 мая 2011 | 20:14 # 130 MihaiP
//Dupa parerea mea, un nume mai potrivit pentru tara voastra ar fi "Moldova de Est". Daca insistati sa va spuneti Moldova, ar trebui macar sa realizati ca identificarea cu Moldova medievala e o minciuna.//
Mihai, in ce consta problema? Tara voastra se numeste Romania, este o tara de succes, totul e bine. Noi suntem o tara mica, incercam sa ne consolidam statalitatea, da, ne place sa ne numim moldoveni, ne place sa numim limba moldoveneasca, EI SI CE? ce importanta are pentru voi este corect asa sau nu? Noi doar nu ne ducem la Bucuresti sa facem acolo regula cu limba, cu denumirea tarii si cu identitatea! De ce voi incercati sa faceti regula la noi?
-
#2197 CalinRomania 13 мая 2011 | 19:46 Si in contextul pe care ti l-am descris mai sus se face confuzia ! Corect ar fi ca tu sa vorbesti limba romana moldoveneasca.Eu cand spun ca vorbesc ardeleneste se subintelege ca vorbesc limba romana cu accent specific ardealului.E de la sine inteles.Dar de la romana ardeleneasca si pana a afirma ca vorbesc LIMBA Ardeleneasca e cale luuuuuunga !!!
-
#2198 CalinRomania 13 мая 2011 | 19:43 Читать далее -
#2199 MihaiP 13 мая 2011 | 14:50 #133
Poti sa te consideri ce vrei, dar asta nu schimba cu nimic ce am spus mai sus: R.Moldova de azi nu are legatura decat de nume cu Moldova medievala. -
#2200 vados 13 мая 2011 | 10:13 De Eminescu care era Eminovici nu se socotea evreu cum erai stramosii lui da se scocotea roman. Da eu nu pot sa ma consider moldovan macar ca stramosii cica ar fi de la romani?