Тэнэтарий Ной (Tănătarii Noi) – село и административный центр одноименной коммуны района Кэушень. В состав коммуны входят населенные пункты Штефэнешть, Урсоая Ноуэ и Тэнэтарий Ной. Село расположено на расстоянии 12 км от города Кэушень и 61 км от муниципия Кишинев. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 411 человек. Первое документальное упоминание о селе Тэнэтарий Ной датировано 1807 годом.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Dicţionarul rus - moldo/român
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#21 sus 12 июля 2012 | 11:56 ....erai mai atenta.... raspunsul era mai inapoi....fac si vrau...si "maldaveneste"sau "moldoveaneste" ii una saseias....cati siam spus daci pot....da si preda ....vorbi-adica vor +bi...bi=бы+ль (o fost,poveste...ma rog sau mai esti bilbii) numai spunem ca "vor" ii la plural adica min doi...grai g+rai...prima consoana cari o pronunta un copcilas :))) intimplator ii aoleu "G" sel mai interesant est cu "rai" da asta lasam....esti in stare sau :))))....a vorghi sau a vorbi...traji o fuga la limba romina....asa ci "maldaveneste" o lichesti tu....di clise ,e dictionaru, daci gustos nui pre bun cuvint pentru limba romina aducem un cuvint foarte mai bun, delicios....maldaveneste zis...di istea timpenii it ajiung la palarie... -
#22 vados 12 июля 2012 | 10:33 Azi m-am uitat in brosura de la metro Galeata -10lde ce nu caldare?de ce?concluziein moldoveneste caldarein romaneste galeata -
#23 Lenuta 12 июля 2012 | 9:45 #260 Imi place si mie cum vorbesti ceva de genul "maldaveneste" dar si cu cuvinte ca: "clisee", interesanta metoda de a te exprima, nu inteleg cu ai dat examenul la Romana, caci in Moldova se invata Limba si literatura Romana.
-
#24 sus 12 июля 2012 | 9:01 ....vrei sit raspund ,sau gindesti mai diparti di limba romina...pi pamint este regula gravitatii,restu i limba romina...capu rominesc in niscare....ai 101 forme di nteles....scubori mai adinc....nimi nu stii...crede ,ii si altfel,sinci mai altfel...un medic poati prin termeni specifici profesiei sa te impresioneze ca vei raminea cu parerea ca e cel mai bun,dar rezultatu lucrului importa ,si nu palavrajia "frumoasa" romineasca...sapu tu sauz, findci citesti taranesti...amu ain sansa dea ghindi fara clisee...numa ci la romini sansa trebu si luceasca,caltfel nui sansa,nu si vedi si striji cii sansa....nu stii cu si ma feliciti :)))....punctu lasil pintru tini,si restu tot...poati teajuti la anumiti raspunsuri...si intrebarili chiar is fari jina....ce poate fi mai nivovat ca o intrebare....doar intrebarea :))) ....ochii vad,da nu continutu... -
#25 SPQR 11 июля 2012 | 23:30 #258
Stimabile utilizator al pseudonimului "sus", nu pot sa nu remarc felul original in care scrieti. Constatarea scrierii fonetice, repet, inedita pentru mine, naste niste intrebari nevinovate:
1. Asa scrieti/scriati si la scoala? Dar in documente oficiale? Imi inchipuiesc cat de greu va era sa scrieti cu "e" la sfarsit in loc de "i" in diversele acte pe care omul le scrie in viata asta. Sau preferati sa scrieti in literele lui Chiril?
2. In limba moldoveneasca nu se foloseste punctul pentru a incheia o propozitie? 6 randuri e impresionant, felicitari
3. Ce inseamna "sindiobsti" si "scachi"?
-
#26 sus 11 июля 2012 | 17:11 ...insepim di la inseput...draga ii di jenu fem. ...din tii intreabi cu sini vorghesti,mai stii, poati teajuti....la tini lojica ii ca la romin cam fimeiasca....di asta si sensu pintru tini i nevazut ,adica leji si tu cum pot ....acolo undi to parut cii usor, tot ii ghini,cum trebu :)))...ai inteles cit si cum ai putut,nai sii fasi....ma rid nu di tini da di lojica romineasca...dumnezeu este romin...poati...sini stii sini mai esti romin...referitor la dictionar....tii nu trebu si ti expui cum va... :))))...tot nu di tini...cind si bagi sineva inainte stii cin urma esti tu....inaintea me nu si poati baga nimi ...mintea romineasca in miscare la intrebarea "di si"...da voi romini intrebari greli nu va dat....lasi calu la dinsu capu i mai mari....sindiobsti ,la mama masii...tot nui legat cu tini...daci ti mai scachi cu draga...nui strasnic ,esti romin... -
#27 CalinRomania 10 июля 2012 | 21:25 Si apoi ,draga sus........daca tu vorbest ca menirea dictionarului respectiv are alt inteles ,inainte arata unde este comentariul meu legat de intelesul acestui dictionar........nu de alta dar sa vedem cu totii despre ce comentariu era vorba.......
-
#28 CalinRomania 10 июля 2012 | 21:21 Stii....e ca in bancul in care unul sta la coada la vama in masina..........si unul i se pune in fata..........la care omul nervos....: Ba cac..ule ! Ba vezi ca acum cobor la tine si te mananc !!!
-
#29 CalinRomania 10 июля 2012 | 21:18 Draga sus ....ai un mod de a te exprima de toata frumusetea.........din cate stiu semnele acestea ..:)))))))) inseamna a rade..............acum doar redau ceea ce ai scris la #254.....
"prostu intotdeauna si ride...daci nuntaleji ,ti riz si deodata est distept:))))))))))))"...........
Sa inteleg ca dupa acest comentariu .........ai inceput sa razi ???
-
#30 sus 09 июля 2012 | 17:35 ...menirea dictionarului respectiv are alt inteles dupa cum si ironizasa...prostu intotdeauna si ride...daci nuntaleji ,ti riz si deodata est distept:)))))))))))).....si ari in videri partea moldovenilor inlimba cari o vorbesc....sii atit di mari ca marea.... -
#31 sus 09 июля 2012 | 17:28 ...nu cumva "fenomenul" "limba romina" are in sens lejea unii culori..... balan sau alb....tu vorghind nu ti bilbii.... -
#32 CalinRomania 19 мая 2012 | 21:28 Legat de acest aspect.......oare iti inchipui ca englezii ii pot OBLIGA pe cetatenii SUA sa isi denumeasca limba ca fiind engleza ? Nu......si cu toate acestea nu am auzit de limba "americana" sau "braziliana"-(ci portugheza),"argentiniana","mexicana" sau "cubaneza"-(ci spaniola)-la fel ,nu exista "limba austriaca " sau "limba belgiana"..........De ce ? Pentru ca locuitorii respectivelor tari sunt constienti ca ar cadea in ridicol sa afirme ca vorbesc "limba australiana" sau "limba canadeza"................Si cu toate acestea se gasesc persoane in Republica Moldova care sa sustina ideea existentei unei asa zise "limbi moldovenesti".......
Ceea ce ......repet.........ii face sa para ridicoli.......
-
#33 CalinRomania 19 мая 2012 | 21:22 Draga comentatoarea ...#249..........Problema denumirii limbii vorbite nu trebuie pusa in acest mod.........Problema care trebuie pusa este daca denumiti limba vorbita in mad CORECT ( si acesta este limba romana) sau nu............. Crezi ca exista o lege sa te impiedice sa denumesti culoarea albastra ca fiind roz ??? Nu.........chestia este ca nu este corect. Tocmai din aceasta cauza multi cei care afirma ca vorbesc "limba moldoveneasca" sunt efectiv ridiculizati de cetatenii Romaniei-in cadrul careia-sa nu uitam- SUNT CEI MAI MULTI DINTRE MOLDOVENI.
-
#34 comentatoarea 16 мая 2012 | 16:28 #69Tinka: important e unde te-ai nascut si originile parintilor tai asa ca daca ai avea un copil in America ar fi(cred) cetatean American dar Moldovean pentru ca tu/parintii tai/buneii tai erau/sint.
-
#35 comentatoarea 16 мая 2012 | 16:06 #50 Dar eu ma intreb in care tara(ca in Moldova) sa mai auzit ca alta tara(Rominia) sa decida numele propriei limbi????
-
#36 comentatoarea 16 мая 2012 | 16:00 #46 ioanic: Sint deacord cu faptul ca si Moldova ar trebui sa publice dictionare a fiecarii regiuni a tarii noastre. -
#37 comentatoarea 16 мая 2012 | 15:26 #14 BogdanVoievod1: si mie mi sa intimplat in prima data cind am vorbit cu un romin sa nu ma inteleaga pentru ca i se parea ca vorbesc alta limba(si e corect asta) dar nu deaceaia ca nu intelgea ci pentru ca ei se comporta ca Spaniolii cu Italienii: chiar daca ii inteleg limba nu le raspund pentru ca nu vorbesc asa cum vorbesc ei. In trecut imi faceam probleme cind vorbeam cu rominii dar acum nu pentru ca limba pe care o vorbesc e aceiasi in care scriau scriitorii asa ca sint mindra de limba mea=moldoveneasca. ps: sint curioasa sa citesc viitorul dictionar ruso-moldovenesc -
#38 CalinRomania 25 декабря 2011 | 14:24 CRACIUN FERICIT TUTUROR !!!
-
#39 Privet 25 декабря 2011 | 0:50 Ребят! Мы - Молдоване!) -
#40 CalinRomania 01 декабря 2011 | 23:44 Читать далее