Штефэнешть (Ştefăneşti) – село в составе коммуны Тэнэтарий Ной района Кэушень. Село расположено на расстоянии 22 км от города Кэушень и 67 км от муниципия Кишинев. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 142 человека. Первое документальное упоминание о селе Штефэнешть датировано 1910 годом.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Dicţionarul rus - moldo/român
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#241 CalinRomania 15 мая 2011 | 23:27 Читать далее -
#242 Adrianis 15 мая 2011 | 21:50 #40 Шы? дипарти? дзык? дрептати? ынжиновэцынд-о? ну-ш? гини? Mâna pe carte repejor amigo...))
-
#243 loguvolo 14 мая 2011 | 0:40 #39 Дупэ кыти цын еу минти ын лимба молдовняскы ести формы ди конжугари а вербулуй "а фолоси" - "фолосисева", адикэ "се ва фолои" сау "а фолосит" - "фолоситаса" сау форма скуртэ "фолосиса", адикэ "са фолосит", да яка "фолосисера", адикэ "се ра фолоси", н-ам ынвэцат уе аша кувынт молдовнеск ди ла бунеий нъей, аиста-й кувынт пур ромынеск.
-
#244 loguvolo 13 мая 2011 | 23:34 #7 Сау май гини дзыкынд Михай, пре гини ыц куность лимба. Молдовений ынтрадевэр ну дзык дусера, да дуса, дусау, дусэмам,дусэмау, ну сэрутасера да сэрутаса, сэрутасау, сэрутасэмам, сэрутасэмау шы аша май дипарти. Аша кы най дрептати ынжиновэцынд-о пи молдованочка кы ну-ш куноашти лимба.
#8Сау май гини дзыкынд Михай, пре гини ыц куность лимба. Молдовений ынтрадевэр ну дзык дусера, да дуса, дусау, дусэмам,дусэмау, ну сэрутасера да сэрутаса, сэрутасау, сэрутасэмам, сэрутасэмау шы аша май дипарти. Аша кы най дрептати ынжиновэцынд-о пи молдованочка кы ну-ш куноашти лимба. -
#245 melnik 08 мая 2011 | 22:52 Moldovanochka//nu credeam ca limba romana si moldoveneasca difera mult. Insa, eri am dat sa citesc o poveste "Doamna si vagabondul" (pentru copii) si mi-am dat seama ca cam greu se citeste... M-am uitat cine a editata certea - in Romania. Ok. Am inteles. Care este faza - la noi nu se folosesc cuvinte de gen "dusera, folosisera, sarutasera" etc. Mi s-a incilcit limba. La noi in limba moldoveneasca nu se folosesc aceste cuvinte.// Spre exemplu folosiseră este verbul "a folosi" conjugat la modul mai mult ca perfectul, iar "a folosit" este conjugat la modul perfectul compus. Mai mult ca perfectul arată o acţiune din trecut terminată înaintea alteia, iar perfectul compus arată o acţiune la timpul trecut terminată. Aceste lucruri le-am învăţat în şcoala sovietică la lecţiile de limbă moldovenească prin clasa a V-a. -
#246 CalinRomania 07 мая 2011 | 22:55 Draga vados,.....ci este cel mai siudat.....esti ca VRINSEAN-ul esti TAT MOLDOVAN si el.Daca ti uiti un pic pi harta,vezi ca VRANSA sa afla pi harta Moldovii.De povestea Vransoaii cari si-o dat fisiorii lui Stefan sel Mari si Sfant pintru a lupta in contra tursilor ai auzit? Cu drag,CalinRomania -
#247 vados 07 мая 2011 | 11:56 Tamanci nu am dat in bara voi tati ini aratati asa intens ca limba e totuna. Da romana si aseamana cu moldoveneasca. Mai ales aseea din dictionare. Da eu numa si am muls oili si mam pus in internet aici pe deal sa ma apar de sel UNGUREAN si di sel VRINSEAN ci vor sa ma omoare ca MOLDOVAN cis mai ortoman.Si voi asi a si gasiti ca tare va trageti de la Moldoveni si tot aprindeti televizolul da din cind in cind il CONECTATI de la cuvintul CONECT. Si Ruli e de la cuvintul ruli din rusa si catleta- pirjoala pirojoc- pateu bulocici- chifla svabra- teu savoc- faras holodilnic- frigider -
#248 IES 07 мая 2011 | 10:00 #249 CalinRomania 07 mai 2011 | 1:56 Da am gasit si eu -- noi romanii aprindem TV, asa ca ai dreptate - vados si aici a dat in bara. -
#249 CalinRomania 07 мая 2011 | 1:56 Читать далее -
#250 CalinRomania 07 мая 2011 | 1:40 Читать далее -
#251 IES 06 мая 2011 | 19:14 #188 vados 06 mai 2011 | 15:26 pe mine nici unul nu m-a numit BIC. Da pe tine cred ca des.\\\\ Pe mine ma numesc roman. pe tine pe din spate te asigur ___ BIK., si o demonstreazi asta si aici cu inversunare. -
#252 IES 06 мая 2011 | 19:10 #188 vados 06 mai 2011 | 15:26 neologismul ruli e mai aproape de cit volan""" ma neghiobule -- daca gasesti cuvintul "ruli" in dictionarul "moldovenesc" iai premiul Nobel. Iar pina ce iesti numa bun de "rulit" o "sireada" de "jitei" "nedonosenie' -
#253 mazafaka 06 мая 2011 | 17:14 Dictionaru asta este pentru Vladimir Voronin ! :D -
#254 vados 06 мая 2011 | 15:26 Eu is moldovan si am multi prieteni rusi si pe mine nici unul nu m-a numit BIC. Da pe tine cred ca des. Am studii superioare. Si ieri mama mi-a spus sa ma duc si sa aprind televizorul. TU VREI SA SPUI CA MAMA MEA NU ARE CULTRURA???????????Daca da? Atunci sa vezi ce cultura am eu. SI DA pentru mine neologismul ruli e mai aproape de cit volan. Precis ca cuvintul volan e imprumutat din alta limba de romani. -
#255 IES 06 мая 2011 | 14:35 Aprinde --- conecteaza Ei daca tu aprinzi TV -esti bravo :) daca crezi ca in limba moldoveneasca se APRNDe TV -- te intreb ai facut scoala? caci nici pe timpul sovieticilor nu am invatat asa prostii -
#256 IES 06 мая 2011 | 14:21 nu intelegi -- ca nu ai cultura EEu inteleg ca pentru tine _-- ruli -- ii mai maldafenesc ca volan ca si "tormoz', "svetci" si multe cuvinte care tu nici nu stii ca sunt caci cind au fost inventate --erai okupat de rusi -- care ti-au inventat limba Iti repet cuvintele care le-ai enumerat se vorbesc si in rominiea - sunt cuvinte de uz general si nici decum literar sunteti maldafeni rusificati --- La tine in Moldova? Esti tar? sau proprietar a acestei tari :) La NOi in Modlova - sunt multi "siobeni" care cred ca utilizaind rusizme se fac "krutii" si ii 'patan ciotkii" (cuvint "pur" moldovenesc) -- adica maldafan din talpa - pe care rusii cu dispret ii numesc BIKI. Vorbind o "moldoveneasca" curata - risti sa fii numit de rusi roman, cind vorbesti maldafeneasca "vnature' -- esti numit de rusi BIC. -
#257 vados 06 мая 2011 | 13:21 NU uita IES ca in romanie este o parte a moldovei. Eu nici nu mam mirat ca in dictionar ele sunt si se numesc regionalisme . Eu spun ca la mine in Moldova oamenii vorbesc cu aceste cuvinte , in Romania cu altele.Eu pentru a mentine politica tot le introduceam in dictionar dar in vorba oamenilor nu poti sa le introduci. Si iarasi regionalisme le numiti voi.Eu le numesc cuvinte Moldovenesti fiindca fiti atenti: este o tara care se numeste Moldova. Deci pentru noi ele nu-s regionalisme. Cind prin 1990 a aparut televiziunea romana, nu numai ei nu intelegeam jumate din cuvinte. Eu aveam 9 ani si am intrebat-o pe mama: -mama da si limba-i asta, si mama mi-a zis: -asta-i in romana. -
#258 vados 06 мая 2011 | 13:11 Oameni buni apoi ce e cu ȚÎNTIRIM- cimitir PĂTLĂGELE- rosii HARBUZ- pepene PEPENI- castraveti Aprinde(exemplu televizorul)- conecteaza si multe altele Da dictionar de acum au facut insemna ca au reusit. -
#259 IES 06 мая 2011 | 12:35 originea multor cuvinte care le spui tu -- vin din alte limbi (bulgara. turca etc0 si nu sunt nici cum civinte moldovenesti cum ai vrea tu.... si a grai - vine din bulgara (pentru Atheos) -
#260 IES 06 мая 2011 | 12:30 VADOS Stii de ce iti scriu? e din dictionarul explicativ al limbii romane -- ceea ce ar insemna doar una ca sunt cuvinte romane (cu explicatii -regionalizme) daca nu ar avea ei aceste cuvinte nu ar fi incluse in dictionar....