Secretul fericirii
Acum mult timp, în India trăia un înţelept despre care se spunea că păzea un cufăr ce adăpostea un mare secret al omenirii. Acesta l-a ajutat să devina învingător în toate aspectele vieții sale şi să se considere cel mai fericit om din lume.
Numeroși regi invidioși au încercat să îi ofere faimă, putere sau bani ori chiar să-l jefuiască pentru a-i lua cufărul misterios, însa totul a fost în zadar. Cu cît aceștia încercau mai mult, cu atît erau mai nefericiți din cauza sentimentului de invidie care nu le dădea pace. Anii au trecut, iar înţeleptul era mai fericit pe zi ce trecea.
Într-o frumoasa dimineața de primăvara, la el a venit un copil şi l-a întrebat:
„‒ Domnule, la fel ca şi tine, vreau şi eu sa fiu foarte fericit. Crezi ca poți sa mă înveţi şi pe mine ce trebuie să fac pentru a reuşi?”
Înţeleptul, văzînd puritatea şi sinceritatea din ochii copilului, a replicat:
„‒ Pe tine te voi învăţa secretul de a fi fericit. Vino cu mine şi fii foarte atent.”
În realitate exista două cufere în care păstrez secretul fericirii. Acestea sînt mintea şi inima mea, iar marele secret nu este altceva decît o serie de pași care trebuie urmați de-a lungul vieții tale.
Primul pas este să conștientizezi faptul că Dumnezeu există în toate lucrurile şi persoanele care ne înconjoară şi, pentru aceasta, trebuie să-l iubești şi să îi fii recunoscător pentru tot ceea ce ţi-a dat şi pentru tot ceea ce ţi se întîmplă.
Al doilea pas este să te iubești pe tine însuţi şi în fiecare zi, atunci cînd te trezeşti şi înainte să adormi, să spui: „Sînt important, am valoare, sînt în stare, sînt inteligent, sînt iubitor, aștept mult de la mine, nu exista obstacol pe care nu îl pot învinge”. Acest pas se mai numește şi autostimă ridicată.
Al treilea pas este să reușești să pui în practica tot ceea ce spui că ești. Astfel, dacă tu gîndești ca ești inteligent, încearcă sa acționezi inteligent. Daca tu gîndești că ești în stare, nu-ţi fie frică să faci ceea ce ţi-ai propus. Dacă tu gîndești că ești iubitor, dăruiește-te şi exprima-ţi deschis iubirea. Daca gândești ca nu există obstacol pe care să nu îl poți învinge, atunci propune-ţi să săvîrşeşti multe lucruri importante în această viață şi luptă pentru ele pînă în momentul în care le vei obține. Denumirea acestui pas este motivare.
Al patrulea pas este sa nu invidiezi pe nimeni pentru ceea ce are sau pentru ceea ce este căci ei vor obține partea lor, iar tu o vei dobîndi pe a ta.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 602 locuitori
Donici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Donici, Camencea și Pocşeşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 602 oameni. Satul Donici a fost menționat documentar în anul 1436.